A védelem bére

/ 2007.06.21., csütörtök 05:33 /

A Heti Válasz kiderítette: az Egymásért-ügy kulcsszereplői lényegében "védelmi pénzt" fizettek titkosszolgálati és belügyi kapcsolataiknak, még ha a hivatalos jelentés mást is tartalmaz.A nyilvánosságot már megjárta az a tény, hogy az Egymásért Egy-Másért Alapítvány milliárdos csempészettel gyanúsított kuratóriumi elnökét, az alezredesi rangban leszerelt Földesi-Szabó Lászlót tavaly nyugállományú rendőr ezredessé léptették elő. Hősünk az ezredfordulón hagyta ott az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság főosztályvezető-helyettesi posztját - a hírek szerint "önként és dalolva". A valóságban viszont megelőzendő egy 2001-es eseményt: rendőrségi forrásaink szerint Földesi-Szabót hat éve - korábbi nyomozói tevékenysége "elismeréseként" - hivatali visszaélés és parancs iránti engedetlenség miatt pénzbírságra ítélték. Az utólagos ezredesi kinevezése tehát több mint pikáns, pláne, hogy 2004-2005-ben a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) titkosszolgának is kiszemelte Mehmet Károly majdani hazahozóját, de végül nem találta alkalmasnak a beszervezésre.

Az Egymásért Alapítvány tehát - miként előző cikkeinkben már utaltunk rá (Heti Válasz, 2007. május 3., 24.) - eleve bűnben fogant. Földesi-Szabó mellett az alapító kuratórium tagja volt az a Jakubinyi Róbert, akit 1997-ben csalás és magánokirat-hamisítás miatt négyévnyi börtönbüntetésre ítéltek, de később kegyelmet kapott. Úgy tudjuk, a kegyelmi kérvény egyenesen az Országos Rendőr-főkapitányságtól(!) érkezett az akkori igazságügy-miniszter, majd Göncz Árpád államfő asztalára. (Szilvásy György Nemzetbiztonsági Irodája két hete azt állította: nem a szocialista Vastagh Pál, hanem az MDF-es Dávid Ibolya minisztersége alatt született a kegyelmi döntés. Ennek ellentmond az a tény, hogy Jakubinyi 1997 végén, amikor a Szilvásy-teória szerint még börtönben kellett volna ülnie, résztulajdont vásárolt a vendéglátással foglalkozó Bridgency Kft.-ben, és - a cégbírósági dokumentumok szerint - a kezdetektől fogva tiszteletét tette a társaság taggyűlésein.)

Adva volt tehát egy elítélt rendőr és egy, a rendőrség "kegyelméből" szabadlábra helyezett visszaeső bűnöző. 2004 nyarán ők hozták létre az Egymásért Alapítványt - s kurátortársat is találtak maguknak Nagy Lajos, az NBH rendszerváltáskori főigazgatója személyében. A csempészetre később egész céghálózat szerveződött: a távol-keleti élelmiszereket a Herba Hungary Zrt. érdekeltségei importálták; az aktuális tételt a Herba-családhoz tartozó Palotai Vámügynök Kft. raktáraiban helyezték el; a vámraktározást követően az áru a Horse Trading Ltd.-hez került, melyet e hongkongi társaság átadott a kiemelkedően közhasznú - azaz a vám- és áfamentességre bazírozó - Egymásért Alapítványnak.

A Nemzetbiztonsági Iroda jelentése szerint az Egymásért nem volt fedőcég, sőt, lapunk megkeresésére a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok egyik illetékese leszögezi: a csempészláncolat többi tagjára nézve is ugyanez az állítás igaz. Nem hivatalos titkosszolgálati informátoraink azonban mégis kvázi fedőcégként írják körül az élelmiszerek vámkezelésében segédkező Palotai Vámügynök Kft.-t. NBH-s jóváhagyás nélkül ugyanis nem működhetne az ügynökség telephelyén az Észak-Pest Térségi Vámhivatal egyik kirendeltsége. És hogy mi ebben a "bolt"? Egy magáncég azáltal jut rendszeres üzleti előnyhöz, hogy - meggyorsítandó az importőrök számára kötelező vámkezelési eljárásokat - állami fináncok költöznek ki a bázisára.

Szintén titkosszolgálati biztosíték lehet( ett), hogy a Herba Hungary Zrt. mellett a Palotai Vámügynök Kft. állandó jogi képviseletét is az a Szőke András látja el, aki 2002 óta felügyelőbizottsági tag a Horn-periódus nemzetbiztonsági beszállítójaként ismert, jelenleg megszűnőfélben lévő Nádor-95 Rt.-ben. Vámos dokumentumok bizonyítják, hogy az utóbbi hónapokban az Egymásért-kuratóriumból ismert Simon Ibolya ugyancsak bekapcsolódott a Palotai ügynökség védelmébe - márpedig ő 2007. május 31-ig az NBH külsős jogásza is volt.

A fedőcég-nem fedőcég vita persze - lévén szó titkos minősítésű információkról - újságírói eszközökkel eldönthetetlen. Tény azonban, hogy az Egymásért-Herba koalíció lényegében "védelmi pénzt" fizetett a titkosszolgálati és belügyi kapcsolatainak (lásd ábránkat). Az NBH-s főosztályvezető Gyarmati György és a volt nemzetbiztonságiakat foglalkoztató BM-kórház mellett az ORFK Rendészeti Szervek Kiképző Központja székhelyén működő Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány is az Egymásért "arany fokozatú" támogatottjai közé került. Miközben a kiképzőközpont a rendvédelmi elit szabadidős és sporttevékenységének biztosítására szakosodott, a Császár Józsefné (nyugállományú rendőr ezredes, a Belügyminisztérium volt személyzeti főnöke) vezette alapítvány volt BM-dolgozók összefogásán-jóltartásán ügyködik. S hogy Földesi-Szabóék nem véletlenszerűen adományozgattak, bizonyítja, hogy még Császárné lányának tanácsadó cége is elnyert kétmillió forintot - úgymond "egészségmegóvó programokra".

A Szívügy Új Évezred Alapítvány esete viszont kilóg az eddigi sorból. Bár az Egymásért 2007. január 3-án szerződésben vállalta, hogy 24 millió forintos támogatást nyújt a határon túli magyar területek, illetve a fejlődő országok megsegítésére rendelt Szívügynek - "melyet havonta egyenlő részletekben utal át" -, Földesi-Szabó már márciusban átadott 23,5, majd 3,4 milliónyi készpénzt a társalapítványnak. Úgy értesültünk, az Egymásért e többletösszeggel egy közvélemény-kutatást finanszírozott - amit maga az NBH rendelt. Kérdésünkre - használta-e hát bármilyen feladatra a hivatal az Egymásért alapítványt - a fent idézett polgári nemzetbiztonsági illetékes leszögezte: a szolgálati munka jellegéből adódóan ilyen kérdésekre az NBH soha nem ad választ.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.