A vének iskolája

/ 2014.05.14., szerda 15:20 /

Az Együtt és a Demokratikus Koalíció után az MSZP ősbölényei is bejelentkeztek, hogy az EP-választás után megújítanák a baloldalt. A projekt motorja az a Puch László, aki - noha már nem kincstárnok - 2010 után saját érdekkörébe szervezte ki a szocialista pártinfrastruktúrához tartozó cégeket. A pénz tehát adva van a "harkányi folyamathoz".

A Fidesz szempontjából a 2014-es választás három fordulóból áll; a kormánypárt az országgyűlési győzelem lendületével "letudhatónak" véli mind az európai parlamenti, mind az őszi önkormányzati voksolást. (Ahogy Orbán Viktor a múlt szombati beiktatása után fogalmazott: "Három a magyar igazság, most jön a második.") Mindeközben a baloldali ellenzék akkor keveredhetne ki a bukási spirálból, ha az EP- és a helyhatósági erőpróbát már a 2018-as váltáshoz vezető út mínusz egyedik, illetve nulladik lépéseként tudná láttatni - valahogy úgy, ahogy a Fidesz a 2006-os "őszödi" ősszel felkészült a 2010-es kétharmadra.

Cezúrát azonban csak Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciója és a Bajnai Gordon fémjelezte Együtt húzott: már április 6-án éjjel kiszálltak a "kormány-nem-váltó" szövetségből, jelezve, ha az uniós szavazáson megugorják az ötszázalékos küszöböt, nekilátnak a baloldal újraegyesítésének. Mivel a szociálliberális ellenzék nem egyszázalékos hátrányt könyvelhetett el, mint a Fidesz 2002-ben és 2006-ban (hanem hússzor akkorát), az MSZP csak akkor tudná fékezni a Gyurcsány és Bajnai által erőltetett megújítási versenyt, ha még a parlamenti bukta éjjelén kiszabadult volna Mesterházy Attila "fogságából". Ehhez azonban az elnök bölcsességére (értsd: teátrális lemondására) lett volna szükség, a párt vezetője azonban önmagával is kibekkelhetőnek véli a 2014-2018-as ciklust.

Mesterházy túlélési stratégiáját segíti, hogy Gyurcsány össznépi elutasítottsága és Bajnai eddig tapasztalt erőtlensége - ma úgy tűnik - kizárja, hogy valaha is királyok vagy legalább királycsinálók legyenek a saját oldalukon. A szocialisták első embere most a párt belső közvéleménye előtt két, érzelmileg is motiváló kérdést feszeget: "egyedül vagy szövetségben?", illetve "fiatalokkal vagy az öregekkel?". Mesterházy a liberális-gyurcsányista-bajnaista ármánytól megszabadult, önálló, Horn Gyula-i értelemben vett baloldal híve, és szembehelyezi magát a most is az összefogás jelszavával kampányolgató régi MSZP-elittel. Érdeke tehát, hogy pártbéli ellenfelei, lehetséges kihívói mind "ősbölénynek" vagy legalábbis az öregek kreatúráinak tűnjenek (utóbbi kategóriába a választmányi elnök Botka Lászlót vagy a marketingstratégából politikussá lett Braun Róbertet kellene belegyömöszölnie).

És a régi szoci arcok pontosan azt teszik, amit Mesterházy láttatni akar. Szekeres Imre a minap Facebook-kiáltványban sürgette egy, "az MSZP bázisán szerveződő baloldali demokrata párt" létrehozását. Bátorkodott azt írni: az MSZP már megtette történelmi kötelességét (a rendszerváltás "minél kisebb konfliktusokkal járó levezetését"), most tehát jöhet valami új, nyitott, a településeken szárba szökkent demokrata köröket" összefogó politikai képződmény. Az irományból süt, hogy főszervezőnek Szekeres például önmagát is el tudja képzelni. Noha Puch László volt pártpénztárnok május 14-15-én elvileg egyszerű búcsúbulit rendezett volna a parlamentből kikerült szocialista exvezetőknek, a harkányi ankét akár a Szekeres-projekt első állomásaként is bevonulhat a politikatörténetbe.

Harkány ugyanis eleve jelkép. Miközben a balnép úgy tudja, Puch évekkel ezelőtt feladta kincstárnoki szerepkörét, és csak a Baranya megyei MSZP-szervezet elnökeként szól bele a "nagyok" dolgába, a valóság az, hogy az egykori pártigazgató a 2010- es választási bukás után saját érdekkörébe szervezte ki a szocialista alapinfrastruktúrához tartozó cégeket (és immár leplezetlenül magáncélra is használja őket). Lapunk kiderítette: az MSZP országos központjával és több vidéki pártirodával gazdálkodó Horizont Zrt. tavaly beszállt a Puch família által fenntartott harkányi üdülőkomplexum (a 88 szobás, négycsillagos Dráva Hotel Thermal Resort, valamint a Termál Kemping és a hozzá tartozó apartmanok) üzemeltetésébe - a politikus tehát nem egy kies vidéki dácsába hívta meg Szekeres Imrét és társait. A Puch-befolyás alá vont társaságok között továbbá olyan óriásvállalatok is szerepelnek, mint a középület-kivitelezésben jeleskedő Kipszer-csoport, a vasútépítésben utazó, 2012-ben ötmilliárd forintos árbevételt produkáló Kelet-Út Kft., és persze médiacég is akad a portfólióban (aligha véletlen, hogy a Stop.hu és a Sztarklikk.hu kapta fel elsőként Szekeres friss Facebook-kinyilatkoztatását).

A harkányiak tehát közel sem eszköztelenek a Mesterházy-ellenes küzdelemben, miközben a "hivatalos" MSZP-t három nagyobb (az Index szerint kétmilliárd forintnyi) hitel nyomasztja. Ez persze nem jelenti azt, hogy az elnök ne tudná kifizetni az övéit, hiszen az állami párt- és frakciótámogatás mellett a Puchról leválasztott alapítványi hálózat is segíti a fiatal vezérkart. Mindent egybeszámítva Mesterházyék idén mintegy 700 millió forint bevétellel számolhatnak, vagyis anyagilag most nemigen lehet megroppantani a pártbürokráciát.

Így a hitelesség kikezdése maradt a baloldal belső ellenzékének legfőbb eszköze. Ehhez máris szállított muníciót a Gál J. Zoltán volt kormányszóvivő által főszerkesztett Vasárnapi Hírek, mely három hete azt sugallta, hogy Mesterházy Attila és stábja forró dróton lehetett a parlamenti kampányban Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóval és Rogán Antal fideszes frakcióvezetővel. Bár az Index azt írta, a Vasárnapi Híreket kiadó Geomédia Zrt. közvetve Puch érdekeltségébe tartozik, ezt forrásaink vitatják. Ehelyett arra hívják fel a figyelmet, hogy a Vasárnapi Hírek-Geomédia-csoportot tulajdonló Geoholding Zrt. nagy öregjét Szilas Ádámnak hívják; 1992-ben ő nyújtott anyagi támogatást a fiatal vállalkozó Gyurcsánynak az Altus Rt. elindításához. A Geoholding vezérigazgatója pedig az a Jagiellowicz Judit, akinek édesanyja évekig irányította az Altus vállalatbirodalmat.

Egy biztos: az egymást egyébként ki nem állható Puch Lászlónak és Gyurcsány Ferencnek egyaránt érdeke Mesterházy Attila gyengítése. Előbbinek azért, mert a "harkányi" társakkal együtt szüksége volna az MSZP-re, utóbbinak pedig azért, mert szüksége volna az MSZP szavazóira.A SZOCIALISTÁK GAZDASÁGI HÁTORSZÁGA I.

Azok az MSZP-közeliként emlegetett pénztermelő cégek, amelyeket 2010 után Puch a saját érdekkörébe szervezett ki:

Horizont Kereskedelmi, Ipari és Szolgáltató Zrt. (ingatlankezelés)

Közvetve ez a cég birtokolja/működteti az MSZP országos központját, továbbá a kiskőrösi, az ajkai, az érdi és a tatabányai pártirodáknak otthont adó ingatlanokat.

Mivel a Horizont székhelye a párt József Attila Alapítványának zuglói bázisán van (Thököly út 127.), a céget gyakran MSZP-vállalkozásnak könyvelik el. Ezzel szemben a főbb tulajdonosok a volt pénztárnok lekötelezettjei: Barinkai Péter például Puch gyermekeinek hajózási társaságát (Daruvár Kft.) vezeti; Simon Dénes 1996 óta MSZP-frakciótanácsadóként segítette a kincstárnokot; Szenetes Pálné pedig Puch munkatársa volt a Köztársaság téri pártházban.

Puch László 2013-tól személyes célokra is használni kezdte a "pártcéget": a Horizont résztulajdonos lett a családja harkányi kemping-és szállodakomplexumát üzemeltető társaságokban (HarkaTeam Kft., Tecamp Kft.).

Kipszer-csoport (mérnöki tevékenység, műszaki tanácsadás)

A Kipszer-cégek 2010-ig évi 4-6 milliárd forintos megbízást kaptak a Juhász Ferenc, majd Szekeres Imre vezette honvédelmi tárcától, ám ekkor még nem volt magától értetődő a Puch-befolyás. 2010 után azonban a Horizont lett a Kipszer Fővállalkozási és Tervező Zrt. 74,5 százalékos tulajdonosa, és az "örökös" Puch-tanácsadó, Simon Dénes be is ült a vállalat igazgatóságába.

A Kipszer az utóbbi években egyebek mellett a székesfehérvári kórház műtéti tömbjének, a hévízi tófürdő fogadóépületének, illetve az ELTE Trefort kerti épületeinek kivitelezését nyerte el, tavaly pedig fióktelepet nyitott Szentpéterváron.

2013 decemberében a Kipszer fővárosi, Jászberényi úti központjába jegyezték be azt a Tabáni Tenisz-és Sportcentrum Kft.-t, melynek tulajdonosi köre Puch Lászlóból, Baja Ferencből, a Kipszert elnöklő Végh Imréből és társaikból áll.

Kelet-Út Építőipari, Beruházó és Szállítmányozó Kft. (út-és vasútépítés)

A társaság 75 százalékát januártól az a - szintén a Jászberényi úti Kipszer-főhadiszállásra bejegyzett - Kipinvest Kft. birtokolja, melynek tulajdonosa, Gajer Tamás közös üdülőt tart fenn Horvátországban a Puch családdal. Gajer emellett a harkányi kempingprojektben is együttműködik a politikus famíliájával. A Kelet-Út tavaly óta közös pécsi ingatlancéget (Amandula Kft.) üzemeltet az ugyancsak Puch-érdekkörbe sorolt Horizont Zrt.-vel.

A Kelet-Út az utóbbi években egyebek mellett a Tárnok-Székesfehérvár vasúti pályaszakasz felújításában és hévízi elkerülőút-építésekben vehetett részt.

CommOnline Kommunikációs Zrt. (média)

A Stop.hu hírportált üzemeltető vállalat tavalyig a Népszava Lapkiadó ellenőrzése alatt állt, majd papíron egy kozármislenyi (Baranya megyei) tulajdonoshoz került. A Stop budapesti szerkesztőségének minapi kirúgása - és az újságírói munka Pécsre koncentrálása - mögött a hir24.hu az MSZP-vezérkarra dühös Puch Lászlót láttatta.

A Stop.hu szimbiózisban működik a Sztarklikk.hu címen elérhető bulvároldallal. Mindkét netes felület kiadóját Wirth Zoltán vezeti; ő 2010-ig a Szekeres Imre-féle honvédelmi tárca HM Currus Zrt. nevű cégénél v olt igazgatósági tag.

A SZOCIALISTÁK GAZDASÁGI HÁTORSZÁGA II.

Azok a pártalapítványok, amelyeket Puch László volt pénztárnok és az "öregek" átadtak a Mesterházy-stábnak:

Táncsics Mihály Alapítvány

A Magyar Szocialista Párt évi több százmillió forintos állami támogatásban részesülő alapítványa.

Az alapítvány felügyelőbizottságát 2013 júliusáig Puch László elnökölte, azóta ebben a testületben és a kuratóriumban is többségbe kerültek Mesterházy Attila emberei (Kránitz László, Velez Árpád, Legény Zsolt).

A párt mind ez idáig nem kérte a Fővárosi Törvényszéknél a titkos ausztriai számlákkal megbukott Simon Gábor törlését a kuratóriumi tagok közül.

József Attila Kulturális és Szociális Alapítvány

A rendszerváltás után ide került az egykori megyei MSZMP-lapok privatizációjából befolyt 450 millió forint. Később ez a szellemi műhely jelentette az MSZP "programgyárát", továbbá az alapítvány zuglói ingatlanában (Thököly út 127.) költöztették össze a pártkörnyéki pénztermelő és médiavállalkozásokat, például a Népszava és a Stop.hu portál kiadóit.

A Szekeres Imre elnök és az ugyancsak honvédelmi exminiszter Juhász Ferenc által fémjelzett kuratórium 2013 őszén adta át az alapítvány irányítását három, pártberkekben alig ismert Mesterházy-megbízottnak (Solymári Gabriellának, Kovács Pálnak és Novák Róbertnek).

Szabad Sajtó Alapítvány

A szocialisták 1990 óta ezen az alapítványon keresztül gyakorolnak (kisebbségi) befolyást a Népszabadságra. A Szabad Sajtó első irodáit Erdős Ákos médiavállalkozó ingyen bocsátotta a párt rendelkezésére.

Puch pártigazgatóként Földes Györgyre bízta az alapítvány elnöki teendőit - a hozzá lojális Velez Zoltán, Székely Gábor és társaik kurátorkodása mellett -, majd 2011 végén ezt a szervezetet is eluralták Mesterházy stábtagjai (Kránitz László, Szakács László, Legény Zsolt).

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.