900 milliós kötbért fizethetnek Joav Blumék

/ 2011.01.08., szombat 20:27 /
900 milliós kötbért fizethetnek Joav Blumék

Sukorón nem épül sem most, sem a közeljövőben kaszinóváros - szögezte le Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánybiztos azzal kapcsolatban, hogy a King's City kaszinókomplexum beruházója, a KC Bidding Kft. 2010. december 20-án megnevezte végleges helyszínként a sukorói földterületet, kijelentette: felháborító és érthetetlen a beruházó közleménye. Elfogadhatatlan, hogy arra szólították fel a magyar kormányt, teljesítse a Gyurcsány-kabinet 2,6 milliárd forintos kiemelt támogatásról szóló ígéretét, s állítsa vissza a beruházás kiemelt minősítését - fejtette ki.

Budai Gyula a beruházó azon állításáról, hogy a 2,6 milliárd forint összegű állami támogatás megfizetéséről a King's City csoportot a Magyar Köztársaság előzőleg regnáló kormánya biztosította, és az erről szóló jegyzőkönyvet az ITD Hungary Zrt. is aláírta, azt mondta: ilyen jegyzőkönyv nem létezik. Ez az ígéret legfeljebb 2009. május 21-én a Gyurcsány Ferenccel folytatott egyeztetés során hangozhatott el a Parlamentben - jegyezte meg, hozzátéve: ezért ebben a kérdésben az előző kormányfőhöz kell fordulniuk.

„Magyarország jogállam, és nem banánköztársaság, a kormányváltást követően véget ért a Gyurcsány-Bajnai korszakot jellemző kormányzati visszaélések ideje" - fogalmazott Budai Gyula.

A kormánybiztos kitért arra is, hogy miután január 1-jén a koncessziós jog megszűnt, a cégnek 900 millió forintos kötbért kell fizetnie az államnak, s mert idén nem teljesítették beszámolási kötelezettségüket a beruházás alakulásáról, a nemzetgazdasági miniszter további 864 millió forintos kötbér megfizetésére kötelezte a beruházót.

Budai Gyula beszámolt arról is, 2011. január 5-én azzal fordult Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez, hogy azonnali hatállyal mondja fel a koncessziószerződést, mert a KC Bidding az abban foglaltakat nem teljesítette. Ez a felmondás írásban a jövő héten meg fog történni - fűzte hozzá.

Budai Gyula

Ezzel egyidejűleg arra kérte a minisztert, hogy a szerződésben meghatározott 900 millió forintos kötbért érvényesítsék.

A kormánybiztos megjegyezte: a kormány továbbra is támogatja a nagyberuházókat, és szívesen tárgyal azon befektetőkkel, akik magukra nézve kötelezőnek tekintik a hatályos magyar és európai uniós jogszabályokat, előírásokat. Magyarországon a jogszabályok mindenkire nézve kötelezőek, mind a magyar, mind a külföldi érdekeltségű befektetőkre egyaránt vonatkoznak. A jogszabályokat kijátszani óhajtó, azokat ignoráló, egyéni érdekeiket mások rovására érvényesíteni akaró befektetőkkel a magyar kormány nem kíván és nem fog a jövőben sem tárgyalni. A KC Bidding és King's City menedzsmentje pedig ebbe a körbe tartozik - mondta a kormánybiztos.

Hozzátette: részéről a sukorói kaszinóprojekt ügyét lezártnak tekinti, az illetékes hatóságok folytatják a vizsgálatot, tart a büntető- és polgári jogi eljárás is, a politikai döntés pedig a kormány részéről megszületett. Ezt Joav Blumnak és a King's City menedzsmentjének tudomásul kell vennie - jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy sajtóinformációk szerint Joav Blum hajlandó lenne 1,3 milliárd forintot befizetni utólagosan a költségvetésbe, azt válaszolta, hogy ez részéről beismerő vallomás volt, a szerződés megkötésekor tudta, hogy értéken alul vásárolta meg és cserélte el a sukorói ingatlanokat. „Ha tudta Blum, tudta Tátrai és tudta mindenki, aki ebben a jogügyletben részt vett", s innentől ennek tisztázása az ügyészségre hárul - tette hozzá. Megjegyezte: ez egy nagyon súlyos újabb bűncselekményt vet fel.

Joav Blumnak legközelebb január végén kellene megjelennie a Fejér Megyei Bíróságon; Bánáti János, Blum ügyvédje a Hír Tv-nek úgy nyilatkozott: az ügy legfrissebb fejleményeiről tegnap tájékoztatta e-mailben ügyfelét, jövő hétre vár választ Blumtól - aki Izraelben tartózkodik -, mert ha az üzletember nem tud megjelenni a bíróságon, akkor ki kell őt mentenie.

Szakértők szerint - bár hazánknak kiadatási egyezménye van Izraellel - a közel-keleti ország jelen pillanatban az egyik legkedveltebb bűnözői búvóhelynek számít, mivel a kiadatás a gyakorlatban nehézkesen, vagy egyáltalán nem működik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.