A vizes vb legnagyobb szégyene: ezt tették a Fidesz bölcsőjével

/ 2017.08.16., szerda 13:50 /

Eredetileg a FINA-vébére újították volna fel, de az augusztus 17-i kitolt határidőre sem lesz kész az ELTE Bibó István Szakkollégium épülete. Közben a csókos kivitelező újabb milliárdos munkalehetőséget nyert az államtól.

Holnap elvileg nagy ünnep lenne a XI. kerületi Ménesi úton. A helyben lakók azért örülhetnének, mert fél év után feloldanák a környék forgalmát akadályozó teljes útzárat. A politikusok pedig arra koccinthatnának, hogy végre átadják a Fidesz bölcsőjeként ismert Bibó István Szakkollégium modernizált épületét.

A Bibó-kollégium augusztus 16-án

A Bibó-kollégium augusztus 16-án

Ám az ünnep elmarad, az útzár továbbra is él, a ház pedig torzóként mered a Ménesi útra. A korábbi rohammunka mára lelassult, jelenleg többnyire „tedd ide, tedd oda” típusú semmittevés zajlik a területen. Nézzük a 2017-es év legfurcsább presztízsberuházásának lépéseit:

1. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a vizes vb-ről szóló törvény adta lehetőségnek köszönhetően hirdetmény nélküli közbeszerzésen állapodott meg a kivitelezésről a Penta Industry Kft.-vel. Vagyis anno az egész sürgősségi kollégium-átalakítást a kemény véghatáridővel indokolták az illetékesek. Azzal, hogy kellenek a szobák, mint lehetséges szálláshelyek a július 14-én kezdődő FINA-világbajnokságra.

2. Két és fél hónapja megírtuk, hogy az épület felújítása – a május 31-i határidő ellenére – sehol sem áll. Nagyon úgy tűnt, hogy csak azért kellett a vébéhez „csapni” a Bibó-projektet, hogy legálisan lehessen korlátozni a kivitelezők közötti piaci versenyt.

3. Július elején a 444.hu jelentette, hogy az eredeti műszaki átadás-átvételi időpontot augusztus 17-re módosították, mégpedig azért, mert az építési engedélyt késve kapta meg a Penta Industry.

4. E hét elején a következő kérdéseket küldtük el az MNV Zrt. kommunikációs részlegének, miután megtekintettük a Ménesi úti félkész kollégiumot:

  • Mi az újabb csúszás oka, miért nem sikerül betartatni a kivitelezővel az egyszer már módosított határidőt?
  • Módosítják-e/módosították-e újra a szerződést; ha igen, mi a legújabb határidő, és módosítják-e a 405.251.100 forintos szerződési értéket?
  • Fizet-e kötbért, éri-e bármilyen anyagi szankció a kivitelező Penta Industry Kft.-t?

Válasz nem érkezett a vagyonkezelőtől.

Elvileg így fog kinézni a Ménesi úti épület

Elvileg így fog kinézni a Ménesi úti épület

S hogy mi történt mindeközben az MNV–Penta Industry viszonyában? Annyit korábban is tudtunk, hogy az állam nem tekint ellenségként a kft.-re: ez a magáncég építette az ideiglenes szinkronúszó-medencéket a FINA-vébére, és ők húzzák fel a focistadiont az MNV-t is felügyelő Seszták Miklós fejlesztési miniszter városában, Kisvárdán. Június végén aztán az is kiderült a Közbeszerzési Értesítőből, hogy a Bibó-projekt „elszabotálása” sem vágja el a közpénzektől a Penta Industry Kft.-t. A Mészáros Lőrinc családjához tartozó Fejér-B.Á.L. és a Tiborcz Istvánnal üzletelő West Hungária Bau mellett ez a cég is bekerült abba az ajánlattevői körbe, amely az MNV Zrt. számára további kivitelezési munkákat végezhet – 40 milliárdos keretösszeg erejéig.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.