valasz.hu/itthon/nem-is-gondolta-volna-ki-penzeli-az-uj-luxusszallot-a-lanchidnal-120600

http://valasz.hu/itthon/nem-is-gondolta-volna-ki-penzeli-az-uj-luxusszallot-a-lanchidnal-120600

Áder újra szembemegy a kormánnyal?

/ 2015.05.21., csütörtök 11:34 /
Áder újra szembemegy a kormánnyal?

Egyszerre csatázik a régészekkel és a természetvédőkkel a kormány az autópálya-építések és a nemzeti parkok miatt. Pedig az értékőrzés elvileg közelebb állhatna egy konzervatív kormány gondolkodásmódjához. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Nem először áll elő olyan helyzet, hogy a kormány nem anyagi értékeket hordozó szakmákat és intézményeket a fejlődés akadályaként azonosít. Most megint a régészek vannak soron: az Országgyűlés előtt fekszik egy salátatörvény tervezete, melynek célja a kiemelt jelentőségű infrastruktúra-beruházások felgyorsítása. Az útépítésekről van szó elsősorban, mivel a kormány ígéretek sokaságát tette új autópályák és gyorsforgalmi utak építésére. A csomag léptékét sejteti Lázár János áprilisi nyilatkozata, hogy a kormány 350 kilométer út megépítéséről döntött 580-600 milliárd forint összértékben.

Az M4-es autópálya körüli huzavona és a már félkész sztráda építésének leállítása azonban mutatja, hogy jóval kevésbé becsvágyó terveket is nehéz végrehajtani. A régészek szerint a tervezet jóvátehetetlen károkat okozna a kulturális örökségben, ezzel a kormány természetesen nem ért egyet. Az ügy ugyanúgy az Alkotmánybíróság elé kerülhet, mint a legutóbb a nemzeti parkok földjeinek kérdése. Emlékezetes módon kétszeri nekifutásra sikerült csak megszavazni azt a törvényt, amely a természetvédők szerint végzetesen legyengíti a természetvédelem utolsó intézményes bástyáit, a nemzeti parkokat azzal, hogy földjeiket átcsoportosítja a Nemzeti Földalaphoz. Áder János köztársasági elnök ezt végül nem írta alá, hanem elküldte alkotmányossági normakontrollra.

Részletes háttér a május 21-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.