Ahol odaveszett a kétharmad – őrült harc várható Veszprém megyében

/ 2018.02.11., vasárnap 14:00 /
Ahol odaveszett a kétharmad – őrült harc várható Veszprém megyében

Kétszer bukott időközi választást a kormánypárt Veszprém megyében 2015 tavaszán, és az elsőre a kétharmados parlamenti többsége is ráment. Négyből két körzetben ma is esélyes az ellenzék, de jóval nehezebb dolga lesz, mint három éve. Részletek a csütörtöki Heti Válaszban.

2015 februárjában, miután Navracsics EU-biztosi kinevezése miatt lemondott parlamenti mandátumáról, időközi választást rendeztek, és a veszprémiek legnagyobb meglepetésre leszavazták a számukra kitalált, szürke kormánypárti hivatalnokot, és helyette a baloldali ellenzéki összefogás közös – de függetlenként induló – jelöltjét, Kész Zoltánt juttatták mandátumhoz. A pofon annál nagyobb volt, mert a vereséggel a parlamenti kétharmad is odaveszett. Nem sokkal később a szomszédos Tapolcán a Jobbik mért váratlan vereséget a kormánypártra.

E két időközinek köszönhetően Veszprém rendhagyó megye, mert négy körzetéből kettőben ellenzéki képviselő van hivatalban, és mindketten újra nekifutnak a mandátumszerzésnek. Márpedig a hivatalban lévő képviselő mindig könnyebb helyzetből indul, mint a kihívói.

 

 

 

Az idei esélyekről lásd cikkünket a február 8-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Betont mindenhova!

Az egyik helyen a teniszre hivatkozva emelnek betonmostrumot, Zuglóban viszont a teniszpályákat veszik el egy fedett futópálya kedvéért.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.