Ajándék Putyinnak: szovjet megszállási emlékmű épül a Szabadság téren

/ 2017.02.02., csütörtök 15:10 /

A szovjet felszabadítási és a német megszállási emlékmű társat kap. Malagyéc!

„Fekete gránitból készül az a 14 méter magas obeliszk, amelyet a »szovjet megszállás áldozatainak« emlékére állítanak a Szabadság téren. Az obeliszk az egyik kiszögellésben kap helyet, a már meglévő szökőkútnál, azon a részen, ahol az Október 6. utca találkozik a térrel” – nyilatkozza a mai Népszavában Menczer Erzsébet fideszes politikus – volt parlamenti képviselő, választókerületi elnök –, a SZORAKÉSZ (Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete) elnöke.

A lap szerint a Kontur András kőszobrász által készítendő, 451 millió forintba kerülő emlékmű létrehozására a SZORAKÉSZ a – Balog Zoltán miniszter elnökletével működő – Gulág Emlékbizottsághoz nyújtott be pályázatot, s a testület tavaly decemberben támogatta a megvalósítást. A novemberben átadandó emlékműn a következő felirat fog szerepelni magyarul, németül, angolul és oroszul: „A szovjet megszállás áldozatainak emlékműve.”

Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatásának napján nem kell különösen hangsúlyozni, hogy mekkora jelentősége van a tervnek. Főleg, hogy a Szabadság téren álló szovjet felszabadítási emlékművet évek óta vita övezi, és már többen tettek kísérletet a lebontatására. És hogy a magyar emlékezetpolitika még bonyolultabb legyen: nemrég Esztergomban avattak első világháborús emlékművet, mely a második világháborúban a környéken elesett szovjet katonák előtt is tiszteleg.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.