heti-valasz.hu/itthon/orban-megerositette-jon-a-fizetos-m0-as-es-a-drogteszt-is-107549

http://heti-valasz.hu/itthon/orban-megerositette-jon-a-fizetos-m0-as-es-a-drogteszt-is-107549

Ajvé! Fidesz-barát amerikai ékszermágnás jöhet nagykövetnek Budapestre

/ 2018.01.18., csütörtök 14:00 /

„Baráti” amerikai nagykövet érkezhet Budapestre – írja a Magyar Idők értesülései alapján a Zoom.hu. A szerkesztők talán nem is tudták, hogy címadásukkal mennyire eltalálták a lényeget – már ha a kormánypárti napilap értesülései helytállóak, és nem valamiféle vágyvezérelt gondolkodásról, netán lobbizásról van szó.

Utóbbira volt már példa: a Magyar Hírlap például 2009-ben, érezhető rokonszenvvel azt fejtegette, hogy Barack Obama Robert J. Haris amerikai üzletembert küldi Budapestre – ehhez képest az amerikai külügy, majd az a tény cáfolta az értesülést, hogy Ferihegyen végül Eleni Tsakopoulos Kounalakis szállt le a Washingtonból érkező repülőről.

Most a Magyar Idők kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a Colleen Bell 2017. januári távozása óta betöltetlen posztot David Cornstein foglalja majd el. Az illetőről annyit közölnek, hogy jó republikánus kapcsolatokkal rendelkezik – pedig emberünk nacionáléja ennél jóval több érdekességet tartogat.

Egyrészt közeli kapcsolatban áll a magyar származású, a Fidesz mellett rendre kiálló George Patakival, New York állam egykori kormányzójával, a Republikánus Párt volt elnökjelölt-jelöltjével. 2004-ben például utóbbi kezdeményezésére lett az állam olimpiai bizottságának elnöke, s e minőségében igyekezett (mint utóbb kiderült: London ellenében sikertelenül) egyengetni a 2012-es játékok elnyeréséhez vezető utat.

Emellett szoros viszonyt ápolt Pataki egykori kampányfőnökével, a néhai Arthur Finkelsteinnel. A tavalyi haláláig a Fidesz tanácsadójaként is működő politikai guru Cornstein korteskedését is segítette, amikor 2002-ben New York Állami Számvevőszékének vezetésére pályázott. Végül visszalépett, Rudy Giuilani New York-i polgármester viszont (akinek 1997-es kampányát némi aprópénzzel, hétezer dollárral támogatta) kinevezte a városi lóverseny-fogadási vállalat vezetőjének.

David Cornstein menyével és fiával

David Cornstein menyével és fiával

Fotó: AFP/Slaven Vlasic

A dúsgazdag üzletember vagyonát emellett egy sor más vállalkozás érdekeltjeként szerezte, melyek közül is kiemelkedik az ékszeripar: e minőségében több prosperáló cég vezetőjeként vagy tulajdonosaként is megtaláljuk a nevét. A politikával régóta kacérkodik, és ismeretsége Donald Trumppal is több évre nyúlik vissza. Egy 2004-es kimutatás szerint a jelenlegi elnök még üzletemberként ezer dollárt adományozott Cornstein főszámvevői kampányára – amit utóbbi tavaly centre visszaadott: 2016-ban pontosan ugyanekkora összeget fizetett be a republikánus jelölt támogatására.

Emberünk ezen kívül a kilencvenes években New York-i polgármester, illetve kormányzó is szeretett volna lenni, de a republikánusok végül nem őt indították. A jelek szerint most, 78 évesen be kell érnie a nagykövetséggel. Életkora mondjuk nem éppen mellette szólna, de ha a mostani egyházfő 81 évesen pápa lehet, akkor egy fitt hetvenpluszosnak egy sima külképviselet-vezetés – pláne egy Amerika számára nem különösebben fontos országban – meg sem kottyan.)

Ami a társadalmi szerepvállalását illeti, Cornstein a zsidó közélet jeles alakjaként több izraelita szervezet vezető testületében foglal helyet. Emellett sokatmondó életrajzi adalék, hogy 2001-ben fiát, Marc Barry Cornsteint Arthur Schneier rabbi eskette. Az ausztriai eredetű zsidó vezető több mint fél évszázada a New York-i Park East zsinagóga élén áll, és Orbán Viktor az utóbbi években rendre szerét ejti, hogy találkozzon vele, utóbbi pedig mindig szívélyes szavakkal beszél a magyar kormányról. Nyitottságára jellemző, hogy Ferenc pápa 2015-ben a vallások közti párbeszéd előmozdításáért pápai lovagi címet adományozott neki.

Ezért a Magyar Idők híradásának fényében azt is megkockáztatjuk, hogy talán a magyar kabinet sem ült tétlenül, amikor Washingtonban budapesti nagykövetet kerestek. Nincs is ezzel semmi baj; hiszen annak, hogy egy szerencsejátékban megüssük a főnyereményt, van egy alapfeltétele. Például és mindenekelőtt, ahogy az örökérvényű zsidó vicc is figyelmeztet, be kell ruházni egy lottószelvénybe.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.