Akarja, hogy a parlamentben maradjon a Tisztelt Ház legjobb nője?

/ 2017.09.01., péntek 08:40 /

Érett már a dolog egy ideje. Az MSZP-ből és a szocialisták országgyűlési képviselőcsoportjából az év elején kilépett Demeter Márta júliusban például Felsőtárkányban, az LMP nyári táborában is tiszteletét tette, ahol csupa-csupa jót mondott az ökopártról, de most megvan a nagy bejelentés is: átigazol az LMP frakciójába, később pedig a pártba is beléphet.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ki tudja, miért, de Demeter láthatóan a vénasszonyok nyarának kezdetére időzítette bejelentését – talán finom utalás ez, és így is fel kívánja venni a kesztyűt az olyan sztereotíp, szexista megközelítésekkel szemben, amelyekkel egész eddigi politikai pályáján kénytelen volt szembesülni.

Ha fájó, ha nem, tény: a képviselőnő hiába foglalkozott éjt nappallá téve honvédelmi kérdésekkel, hiába ücsörgött a szocialisták elnökségében, eddig mégis benne maradt a „csinicica” imázsában: akárhányszor szavaztatták bulvárlapok vagy az Index a jónépet, mindig övé lett „a parlament legjobb nője” cím.

Az ilyen elnyomó, ciszheteró, privilegizált középosztálybeli fehér szupermacskákra jellemző attitűdtől mi természetesen elhatárolódunk, efféle szavazást sosem indítanánk.

Az efféle szavazásokon részt vevő Demeter-rajongó olvasónak viszont csak egy dolga van, ha szeretné, hogy a parlament legjobb nője jövő ilyenkor is a parlament legjobb nője lehessen: az LMP-re kell ikszelnie '18 tavaszán. Persze Demeter listás helyéről hivatalosan egyelőre nincs döntés, de meg lennénk lepve, ha a jövőjét egyértelműen a politikában elképzelő képviselő nem kapott volna suttyomajánlatot, amikor a közelebbről meg nem határozott zöldségre cserélte a szegfűt.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.