Akasztott emberek az Országházban? Feltárjuk a vörös Parlament legendáit

/ 2016.04.20., szerda 08:20 /
Akasztott emberek az Országházban? Feltárjuk a vörös Parlament legendáit

Az 1919-es Tanácsköztársaság 133 napjára a „nemzet temploma”, az Országház nem kevesek számára a közszereplés színteréből börtönné változott: a főrendi szárnyban és a pincékben rendezkedett be a proletárdiktatúra politikai rendőrsége és a hírhedt különítményesek egy csoportja is. A Parlament történetének e dicstelen és részleteiben fel nem tárt epizódját tárgyalja egy új kötet, melynek rendhagyó bemutatóján a szerző végigkalauzolta stábunkat a 97 évvel ezelőtti kegyetlenkedések terein.

Az Országház pincéiből feltörő segélykiáltásokat és jajgatásokat motorberregtetéssel nyomták el a Lenin-fiúk segítői a Kossuth téren, nehogy kiderüljön, mi folyik odabent – írja például Tormay Cécile, korabeli híradásokra és városi pletykákra hivatkozva. A Parlament épületében 1919 nyarán 80 „ellenforradalmárt” felakasztottak, holttesteiket pedig az Országház falaiban és a Dunában tüntették el – szól a városi legenda. Vajon mi igaz ezekből?

B. Müller Tamás történész a Nemzet Főtere Könyvek című sorozatban most megjelenő, Vörös Terror az Országházban című kötete hiánypótló, mivel a rendszerváltás óta még senki sem fogott hozzá a Parlament 1919-es történetének ideológiamentes, forráskritikán alapuló feldolgozásához. A szerző a rendhagyó könyvbemutatón stábunkat is végigkalauzolta a termeken, melyeket használva a mai képviselők talán nem is tudják, hogy elődeiket éppen ott is fogva tarthatták, vallathatták, hiszen a politikai rendőrség és a Lenin-fiúk már néhány hónappal a ’19-es terror elszabadulása után berendezkedtek az egykori főrendi szárnyban és a pincékben.

Vörösterror az Országházban

Vörösterror az Országházban

Fenti videóriportunkól kiderül, hogy a gyilkosságok legendái persze úgy nem igazak, ahogy a szájhagyomány tovább adta őket – ám mint mindig, a történeteknek most is van alapja...

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.