Akasztott emberek az Országházban? Feltárjuk a vörös Parlament legendáit

/ 2016.04.20., szerda 08:20 /
Akasztott emberek az Országházban? Feltárjuk a vörös Parlament legendáit

Az 1919-es Tanácsköztársaság 133 napjára a „nemzet temploma”, az Országház nem kevesek számára a közszereplés színteréből börtönné változott: a főrendi szárnyban és a pincékben rendezkedett be a proletárdiktatúra politikai rendőrsége és a hírhedt különítményesek egy csoportja is. A Parlament történetének e dicstelen és részleteiben fel nem tárt epizódját tárgyalja egy új kötet, melynek rendhagyó bemutatóján a szerző végigkalauzolta stábunkat a 97 évvel ezelőtti kegyetlenkedések terein.

Az Országház pincéiből feltörő segélykiáltásokat és jajgatásokat motorberregtetéssel nyomták el a Lenin-fiúk segítői a Kossuth téren, nehogy kiderüljön, mi folyik odabent – írja például Tormay Cécile, korabeli híradásokra és városi pletykákra hivatkozva. A Parlament épületében 1919 nyarán 80 „ellenforradalmárt” felakasztottak, holttesteiket pedig az Országház falaiban és a Dunában tüntették el – szól a városi legenda. Vajon mi igaz ezekből?

B. Müller Tamás történész a Nemzet Főtere Könyvek című sorozatban most megjelenő, Vörös Terror az Országházban című kötete hiánypótló, mivel a rendszerváltás óta még senki sem fogott hozzá a Parlament 1919-es történetének ideológiamentes, forráskritikán alapuló feldolgozásához. A szerző a rendhagyó könyvbemutatón stábunkat is végigkalauzolta a termeken, melyeket használva a mai képviselők talán nem is tudják, hogy elődeiket éppen ott is fogva tarthatták, vallathatták, hiszen a politikai rendőrség és a Lenin-fiúk már néhány hónappal a ’19-es terror elszabadulása után berendezkedtek az egykori főrendi szárnyban és a pincékben.

Vörösterror az Országházban

Vörösterror az Országházban

Fenti videóriportunkól kiderül, hogy a gyilkosságok legendái persze úgy nem igazak, ahogy a szájhagyomány tovább adta őket – ám mint mindig, a történeteknek most is van alapja...

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.