valasz.hu/itthon/nem-orbanbol-gazdagszik-meg-kosa-127465

http://valasz.hu/itthon/nem-orbanbol-gazdagszik-meg-kosa-127465

Akasztott emberek az Országházban? Feltárjuk a vörös Parlament legendáit

/ 2016.04.20., szerda 08:20 /
Akasztott emberek az Országházban? Feltárjuk a vörös Parlament legendáit

Az 1919-es Tanácsköztársaság 133 napjára a „nemzet temploma”, az Országház nem kevesek számára a közszereplés színteréből börtönné változott: a főrendi szárnyban és a pincékben rendezkedett be a proletárdiktatúra politikai rendőrsége és a hírhedt különítményesek egy csoportja is. A Parlament történetének e dicstelen és részleteiben fel nem tárt epizódját tárgyalja egy új kötet, melynek rendhagyó bemutatóján a szerző végigkalauzolta stábunkat a 97 évvel ezelőtti kegyetlenkedések terein.

Az Országház pincéiből feltörő segélykiáltásokat és jajgatásokat motorberregtetéssel nyomták el a Lenin-fiúk segítői a Kossuth téren, nehogy kiderüljön, mi folyik odabent – írja például Tormay Cécile, korabeli híradásokra és városi pletykákra hivatkozva. A Parlament épületében 1919 nyarán 80 „ellenforradalmárt” felakasztottak, holttesteiket pedig az Országház falaiban és a Dunában tüntették el – szól a városi legenda. Vajon mi igaz ezekből?

B. Müller Tamás történész a Nemzet Főtere Könyvek című sorozatban most megjelenő, Vörös Terror az Országházban című kötete hiánypótló, mivel a rendszerváltás óta még senki sem fogott hozzá a Parlament 1919-es történetének ideológiamentes, forráskritikán alapuló feldolgozásához. A szerző a rendhagyó könyvbemutatón stábunkat is végigkalauzolta a termeken, melyeket használva a mai képviselők talán nem is tudják, hogy elődeiket éppen ott is fogva tarthatták, vallathatták, hiszen a politikai rendőrség és a Lenin-fiúk már néhány hónappal a ’19-es terror elszabadulása után berendezkedtek az egykori főrendi szárnyban és a pincékben.

Vörösterror az Országházban

Vörösterror az Országházban

Fenti videóriportunkól kiderül, hogy a gyilkosságok legendái persze úgy nem igazak, ahogy a szájhagyomány tovább adta őket – ám mint mindig, a történeteknek most is van alapja...

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most már Lázár–Tiborcz-ügy

Minél több részlet derül ki, annál érthetőbb, miért próbálta eldugni a kormány az Elios csalásgyanús közvilágítás-korszerűsítési beruházásairól szóló OLAF-jelentést.

A Fidesz és a totális képviselet kockázata

„A hatalom, a pénz, a döntések mindig hordozzák a megosztás veszélyét. Előbb-utóbb lesznek, akikhez a hatalmon lévőknek muszáj mást szólni, valamivel indokolni, hogy miért nincs más értelmes választás, mint ők.”

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.