Akasztott emberek az Országházban? Feltárjuk a vörös Parlament legendáit

/ 2016.04.20., szerda 08:20 /
Akasztott emberek az Országházban? Feltárjuk a vörös Parlament legendáit

Az 1919-es Tanácsköztársaság 133 napjára a „nemzet temploma”, az Országház nem kevesek számára a közszereplés színteréből börtönné változott: a főrendi szárnyban és a pincékben rendezkedett be a proletárdiktatúra politikai rendőrsége és a hírhedt különítményesek egy csoportja is. A Parlament történetének e dicstelen és részleteiben fel nem tárt epizódját tárgyalja egy új kötet, melynek rendhagyó bemutatóján a szerző végigkalauzolta stábunkat a 97 évvel ezelőtti kegyetlenkedések terein.

Az Országház pincéiből feltörő segélykiáltásokat és jajgatásokat motorberregtetéssel nyomták el a Lenin-fiúk segítői a Kossuth téren, nehogy kiderüljön, mi folyik odabent – írja például Tormay Cécile, korabeli híradásokra és városi pletykákra hivatkozva. A Parlament épületében 1919 nyarán 80 „ellenforradalmárt” felakasztottak, holttesteiket pedig az Országház falaiban és a Dunában tüntették el – szól a városi legenda. Vajon mi igaz ezekből?

B. Müller Tamás történész a Nemzet Főtere Könyvek című sorozatban most megjelenő, Vörös Terror az Országházban című kötete hiánypótló, mivel a rendszerváltás óta még senki sem fogott hozzá a Parlament 1919-es történetének ideológiamentes, forráskritikán alapuló feldolgozásához. A szerző a rendhagyó könyvbemutatón stábunkat is végigkalauzolta a termeken, melyeket használva a mai képviselők talán nem is tudják, hogy elődeiket éppen ott is fogva tarthatták, vallathatták, hiszen a politikai rendőrség és a Lenin-fiúk már néhány hónappal a ’19-es terror elszabadulása után berendezkedtek az egykori főrendi szárnyban és a pincékben.

Vörösterror az Országházban

Vörösterror az Országházban

Fenti videóriportunkól kiderül, hogy a gyilkosságok legendái persze úgy nem igazak, ahogy a szájhagyomány tovább adta őket – ám mint mindig, a történeteknek most is van alapja...

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Elképzelhetetlenül zsírosra hízott a magyar állam

Kósa Lajos városfejlesztési szuperminisztersége egy folyamat végállomása: kiépült egy rendszer, amelyben minden településtípus beruházásaiért erős politikai szereplő felel. A választásokra optimalizált rend eredménye egyelőre a mind hatalmasabb állami vízfej. Részletek a friss Heti Válaszban.

Támad az ukrán sovinizmus – hecckampányt indítottak a magyarok ellen

Nem álltak hazánk mellé a visegrádi országok a módosított ukrán oktatás törvény elleni tiltakozásban. Közben Ukrajnában folyik a hecckampány, amely Kárpátalja elszakításának szándékával rágalmazza az ott élő magyarokat. Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.