heti-valasz.hu/itthon/nyary-krisztian-elmondja-milyen-bort-ajanl-a-digitalis-heti-valasz-olvasasa-melle-128920

http://heti-valasz.hu/itthon/nyary-krisztian-elmondja-milyen-bort-ajanl-a-digitalis-heti-valasz-olvasasa-melle-128920

Akasztott emberek az Országházban? Feltárjuk a vörös Parlament legendáit

/ 2016.04.20., szerda 08:20 /
Akasztott emberek az Országházban? Feltárjuk a vörös Parlament legendáit

Az 1919-es Tanácsköztársaság 133 napjára a „nemzet temploma”, az Országház nem kevesek számára a közszereplés színteréből börtönné változott: a főrendi szárnyban és a pincékben rendezkedett be a proletárdiktatúra politikai rendőrsége és a hírhedt különítményesek egy csoportja is. A Parlament történetének e dicstelen és részleteiben fel nem tárt epizódját tárgyalja egy új kötet, melynek rendhagyó bemutatóján a szerző végigkalauzolta stábunkat a 97 évvel ezelőtti kegyetlenkedések terein.

Az Országház pincéiből feltörő segélykiáltásokat és jajgatásokat motorberregtetéssel nyomták el a Lenin-fiúk segítői a Kossuth téren, nehogy kiderüljön, mi folyik odabent – írja például Tormay Cécile, korabeli híradásokra és városi pletykákra hivatkozva. A Parlament épületében 1919 nyarán 80 „ellenforradalmárt” felakasztottak, holttesteiket pedig az Országház falaiban és a Dunában tüntették el – szól a városi legenda. Vajon mi igaz ezekből?

B. Müller Tamás történész a Nemzet Főtere Könyvek című sorozatban most megjelenő, Vörös Terror az Országházban című kötete hiánypótló, mivel a rendszerváltás óta még senki sem fogott hozzá a Parlament 1919-es történetének ideológiamentes, forráskritikán alapuló feldolgozásához. A szerző a rendhagyó könyvbemutatón stábunkat is végigkalauzolta a termeken, melyeket használva a mai képviselők talán nem is tudják, hogy elődeiket éppen ott is fogva tarthatták, vallathatták, hiszen a politikai rendőrség és a Lenin-fiúk már néhány hónappal a ’19-es terror elszabadulása után berendezkedtek az egykori főrendi szárnyban és a pincékben.

Vörösterror az Országházban

Vörösterror az Országházban

Fenti videóriportunkól kiderül, hogy a gyilkosságok legendái persze úgy nem igazak, ahogy a szájhagyomány tovább adta őket – ám mint mindig, a történeteknek most is van alapja...

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.