Fiatalokért megmozgatott rendszerek – Átadták a Magyar Ifjúságért-díjat

/ 2011.11.22., kedd 20:34 /
Fiatalokért megmozgatott rendszerek – Átadták a Magyar Ifjúságért-díjat

Pedagógusokat, szakmai műhelyek vezetőit, cserkészeket és más ifjúságneveléssel foglalkozó szervezeteket tüntettek ki Magyar Ifjúságért-díjjal és más elismerésekkel kedd délután a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Akadémia utcai épületének tükörtermében. A miniszteri köszöntőben elhangzott: az államgépezet fontos munkája, hogy áttételeken keresztül mozgásba hozza a nevelő-értékteremtő munkát végző egyesüléseket.„Nemcsak a szülőknek vannak kötelességeik gyermekeikkel szemben, hanem az államnak is” – kezdte beszédét Réthelyi Miklós miniszter a Gyermekjogok Világnapja alkalmából tartott ünnepségen, ahol Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral és Téglássy Kristóf főosztályvezetővel közösen adtak át kitüntetéseket.

„Igen, az államnak kötelességei vannak a gyermekek felé, az is nyilvánvaló azonban, hogy nem képes mindent megadni; az állam csupán gép, mely viszont áttételekkel megmozgathat fontos rendszereket” – utalt Réthelyi a társadalmi és civil munka központi támogatásának fontosságára. Noha a miniszter szerint nyilvánvaló, hogy a segítő-oktató tevékenység nem mindig hoz gyors sikert, mégis elengedhetetlenül fontos a fejlődés szempontjából, mert e munka nyomán változik a gyerekek élete, gondolkodásmódja.

 

Az ünnepség szakmai kitüntetéseit több szinten ítélték oda: pénzjutalommal is járó Magyar Ifjúságért-díjban részesült „az ifjúságsegítő szakemberek képzése területén négy évtizeden át kifejtett példaértékű oktatói tevékenysége elismeréseként” Ladáné Dauda Györgyi, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Tanító-és Óvónőképző Karának most nyugállományba vonuló mestertanára. Dauda a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat igazgatósági tanácsadójaként és az EDUCATIO Oktatási Kiállítás és Börze kari oktatói képviselőjeként is ismert.

Szintén Magyar Ifjúságért-díjat kapott Rapi István, a Budapest XIII. kerületi Iránytű Ifjúsági Információs Iroda igazgatója. A szociológus-mentálhigiénés szakember által vezetett szervezet főként családi- és párterápiákkal, egyéni életvezetési tanácsadással foglalkozik. Díjat kapott még Vincze Béla, a zenei iskolázással, művészeti stúdióval, öntevékeny csoportok koordinálásával foglalkozó Más-Mozaik Szociokulturális Egyesület debreceni elnöke.

Anyagi juttatással nem járó „Miniszteri Dicséret” elismerésben részesült mások mellett Bakos István, a Helyi Erőforrás Nonprofit Kft (Gárdony) ügyvezetője, Losonczi-Tóth József, a Wekerle Sándor Alapkezelő (Budapest) területi referense (több projekt között kiemelten a Duna-Körös-Maros-Tisza eurorégió projekt elősegítéséért) és Szabó Csaba, a HELPI Kecskeméti Ifjúsági Információs Iroda intézményvezetője.

 

„Miniszteri Elismerő Oklevél” kitüntetést vehetett át Réthelyi Miklóstól többek között a Cseresznye Ifjúsági Iroda és a veszprémi Várfok Alapítvány képviselője, valamint Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) elnöke, Buday Barnabás, aki a hagyományoknak megfelelően bal kézzel (cserkészkézfogással) is köszöntötte a kitüntetés átvételekor a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjét, aki gyermekkorában maga is cserkész volt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.