Fiatalokért megmozgatott rendszerek – Átadták a Magyar Ifjúságért-díjat

/ 2011.11.22., kedd 20:34 /
Fiatalokért megmozgatott rendszerek – Átadták a Magyar Ifjúságért-díjat

Pedagógusokat, szakmai műhelyek vezetőit, cserkészeket és más ifjúságneveléssel foglalkozó szervezeteket tüntettek ki Magyar Ifjúságért-díjjal és más elismerésekkel kedd délután a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Akadémia utcai épületének tükörtermében. A miniszteri köszöntőben elhangzott: az államgépezet fontos munkája, hogy áttételeken keresztül mozgásba hozza a nevelő-értékteremtő munkát végző egyesüléseket.„Nemcsak a szülőknek vannak kötelességeik gyermekeikkel szemben, hanem az államnak is” – kezdte beszédét Réthelyi Miklós miniszter a Gyermekjogok Világnapja alkalmából tartott ünnepségen, ahol Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral és Téglássy Kristóf főosztályvezetővel közösen adtak át kitüntetéseket.

„Igen, az államnak kötelességei vannak a gyermekek felé, az is nyilvánvaló azonban, hogy nem képes mindent megadni; az állam csupán gép, mely viszont áttételekkel megmozgathat fontos rendszereket” – utalt Réthelyi a társadalmi és civil munka központi támogatásának fontosságára. Noha a miniszter szerint nyilvánvaló, hogy a segítő-oktató tevékenység nem mindig hoz gyors sikert, mégis elengedhetetlenül fontos a fejlődés szempontjából, mert e munka nyomán változik a gyerekek élete, gondolkodásmódja.

 

Az ünnepség szakmai kitüntetéseit több szinten ítélték oda: pénzjutalommal is járó Magyar Ifjúságért-díjban részesült „az ifjúságsegítő szakemberek képzése területén négy évtizeden át kifejtett példaértékű oktatói tevékenysége elismeréseként” Ladáné Dauda Györgyi, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Tanító-és Óvónőképző Karának most nyugállományba vonuló mestertanára. Dauda a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat igazgatósági tanácsadójaként és az EDUCATIO Oktatási Kiállítás és Börze kari oktatói képviselőjeként is ismert.

Szintén Magyar Ifjúságért-díjat kapott Rapi István, a Budapest XIII. kerületi Iránytű Ifjúsági Információs Iroda igazgatója. A szociológus-mentálhigiénés szakember által vezetett szervezet főként családi- és párterápiákkal, egyéni életvezetési tanácsadással foglalkozik. Díjat kapott még Vincze Béla, a zenei iskolázással, művészeti stúdióval, öntevékeny csoportok koordinálásával foglalkozó Más-Mozaik Szociokulturális Egyesület debreceni elnöke.

Anyagi juttatással nem járó „Miniszteri Dicséret” elismerésben részesült mások mellett Bakos István, a Helyi Erőforrás Nonprofit Kft (Gárdony) ügyvezetője, Losonczi-Tóth József, a Wekerle Sándor Alapkezelő (Budapest) területi referense (több projekt között kiemelten a Duna-Körös-Maros-Tisza eurorégió projekt elősegítéséért) és Szabó Csaba, a HELPI Kecskeméti Ifjúsági Információs Iroda intézményvezetője.

 

„Miniszteri Elismerő Oklevél” kitüntetést vehetett át Réthelyi Miklóstól többek között a Cseresznye Ifjúsági Iroda és a veszprémi Várfok Alapítvány képviselője, valamint Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) elnöke, Buday Barnabás, aki a hagyományoknak megfelelően bal kézzel (cserkészkézfogással) is köszöntötte a kitüntetés átvételekor a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjét, aki gyermekkorában maga is cserkész volt.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Tóra, magyar!

A hamarosan rajtoló Kékszalagra hajók keresik legénységüket, a Balatonon pedig ötödannyi hajó sincs, mint a Boden-tavon. Összeállításunkban azt próbáltuk körüljárni, kinek és hogyan lehetséges belevágnia ebbe a sportba.

Így alakulhat át az Európai Unió

A múlt heti uniós csúcson kiderült, hogy nagy változások előtt áll az EU: a francia–német tandem szándékai szerint a megerősített eurózóna lesz a közösség új gravitációs központja. Aki kimarad, lemarad? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ezért akar a kormány lőtereket telepíteni az iskolákba

A lövészet iskolai oktatásának ötlete összefügg a hadsereg létszámhiányával, de valószínűleg ugyanúgy kevés valósul meg belőle, mint a lovaglásból vagy a mindennapos éneklésből. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért szavaz sok LMBT-személy a radikális jobboldalra?

Három európai kormányfő homoszexuális; Angliában rekordot döntött a meleg képviselők száma; szélsőjobbos alakulatok, illetve Skóciában az összes mérvadó párt élén szintén zenész áll – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból.