Fiatalokért megmozgatott rendszerek – Átadták a Magyar Ifjúságért-díjat

/ 2011.11.22., kedd 20:34 /
Fiatalokért megmozgatott rendszerek – Átadták a Magyar Ifjúságért-díjat

Pedagógusokat, szakmai műhelyek vezetőit, cserkészeket és más ifjúságneveléssel foglalkozó szervezeteket tüntettek ki Magyar Ifjúságért-díjjal és más elismerésekkel kedd délután a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Akadémia utcai épületének tükörtermében. A miniszteri köszöntőben elhangzott: az államgépezet fontos munkája, hogy áttételeken keresztül mozgásba hozza a nevelő-értékteremtő munkát végző egyesüléseket.„Nemcsak a szülőknek vannak kötelességeik gyermekeikkel szemben, hanem az államnak is” – kezdte beszédét Réthelyi Miklós miniszter a Gyermekjogok Világnapja alkalmából tartott ünnepségen, ahol Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral és Téglássy Kristóf főosztályvezetővel közösen adtak át kitüntetéseket.

„Igen, az államnak kötelességei vannak a gyermekek felé, az is nyilvánvaló azonban, hogy nem képes mindent megadni; az állam csupán gép, mely viszont áttételekkel megmozgathat fontos rendszereket” – utalt Réthelyi a társadalmi és civil munka központi támogatásának fontosságára. Noha a miniszter szerint nyilvánvaló, hogy a segítő-oktató tevékenység nem mindig hoz gyors sikert, mégis elengedhetetlenül fontos a fejlődés szempontjából, mert e munka nyomán változik a gyerekek élete, gondolkodásmódja.

 

Az ünnepség szakmai kitüntetéseit több szinten ítélték oda: pénzjutalommal is járó Magyar Ifjúságért-díjban részesült „az ifjúságsegítő szakemberek képzése területén négy évtizeden át kifejtett példaértékű oktatói tevékenysége elismeréseként” Ladáné Dauda Györgyi, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Tanító-és Óvónőképző Karának most nyugállományba vonuló mestertanára. Dauda a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat igazgatósági tanácsadójaként és az EDUCATIO Oktatási Kiállítás és Börze kari oktatói képviselőjeként is ismert.

Szintén Magyar Ifjúságért-díjat kapott Rapi István, a Budapest XIII. kerületi Iránytű Ifjúsági Információs Iroda igazgatója. A szociológus-mentálhigiénés szakember által vezetett szervezet főként családi- és párterápiákkal, egyéni életvezetési tanácsadással foglalkozik. Díjat kapott még Vincze Béla, a zenei iskolázással, művészeti stúdióval, öntevékeny csoportok koordinálásával foglalkozó Más-Mozaik Szociokulturális Egyesület debreceni elnöke.

Anyagi juttatással nem járó „Miniszteri Dicséret” elismerésben részesült mások mellett Bakos István, a Helyi Erőforrás Nonprofit Kft (Gárdony) ügyvezetője, Losonczi-Tóth József, a Wekerle Sándor Alapkezelő (Budapest) területi referense (több projekt között kiemelten a Duna-Körös-Maros-Tisza eurorégió projekt elősegítéséért) és Szabó Csaba, a HELPI Kecskeméti Ifjúsági Információs Iroda intézményvezetője.

 

„Miniszteri Elismerő Oklevél” kitüntetést vehetett át Réthelyi Miklóstól többek között a Cseresznye Ifjúsági Iroda és a veszprémi Várfok Alapítvány képviselője, valamint Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) elnöke, Buday Barnabás, aki a hagyományoknak megfelelően bal kézzel (cserkészkézfogással) is köszöntötte a kitüntetés átvételekor a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjét, aki gyermekkorában maga is cserkész volt.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Kortársunk, Jézus Krisztus

Profi színházi előadás, gyülekezeti közösségi játék, rockoratorikus, illetve rockzenén alapuló produkciók: húsvét közeledtével megnéztük, milyen múlt- és jelenbeli passiójátékok készültek, s hogy melyik mit üzen a ma emberének. Részletek a friss Heti Válaszban.

Merkel bukik vagy Erdoğan? – ez itt a kérdés

Kétséges Recep Tayyip Erdoğan többsége a hatalmát bebetonozó népszavazáson, emiatt fontos neki a nyugati törökség szavazata. A török politikusok kiutasítása miatti bosszúként havi 15 ezer migráns zúdulhat Európára. De kinek a karrierjébe kerül mindez: Merkelébe vagy Erdoğanéba? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

László Zsolt: „Nekünk ki kell pusztulnunk”

Teljesíthetők-e Jézus tanításai ma, és egy nem hívő játszhat-e a szenvedéstörténetben? László Zsolt szerint erre is választ keres a Passió XXI. című előadás. A Radnóti Színház színészétől megkérdeztük azt is, dolgozna-e Vidnyánszky Attilával. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Kihátrálhat a kormány a multikat szorongató csomag mögül

A multik megszorongatására szolgáló tervektől a kis magyar boltok is pánikba estek, ami elgondolkoztatta a kormányt. A Góliátok és Dávidok versenyébe a világ több pontján próbál az állam beleszólni – a friss Heti Válaszban bemutatjuk, mekkora sikerrel.

Szeressük a kiegyezést! Történészvita a 150. évfordulón

Elárulták a kiegyezés tető alá hozói március 15-ét, vagy éppen megvalósították a céljait? Miért értékelődött fel Kádár alatt 1867? A kiegyezés 150. évfordulóján ifj. Bertényi Iván és Hermann Róbert történészeket kérdeztük. Interjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.