valasz.hu/itthon/meg-fog-lepodni-tamas-gaspar-miklos-most-kit-feldiktatoroz-le-126432

http://valasz.hu/itthon/meg-fog-lepodni-tamas-gaspar-miklos-most-kit-feldiktatoroz-le-126432

Fiatalokért megmozgatott rendszerek – Átadták a Magyar Ifjúságért-díjat

/ 2011.11.22., kedd 20:34 /
Fiatalokért megmozgatott rendszerek – Átadták a Magyar Ifjúságért-díjat

Pedagógusokat, szakmai műhelyek vezetőit, cserkészeket és más ifjúságneveléssel foglalkozó szervezeteket tüntettek ki Magyar Ifjúságért-díjjal és más elismerésekkel kedd délután a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Akadémia utcai épületének tükörtermében. A miniszteri köszöntőben elhangzott: az államgépezet fontos munkája, hogy áttételeken keresztül mozgásba hozza a nevelő-értékteremtő munkát végző egyesüléseket.„Nemcsak a szülőknek vannak kötelességeik gyermekeikkel szemben, hanem az államnak is” – kezdte beszédét Réthelyi Miklós miniszter a Gyermekjogok Világnapja alkalmából tartott ünnepségen, ahol Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral és Téglássy Kristóf főosztályvezetővel közösen adtak át kitüntetéseket.

„Igen, az államnak kötelességei vannak a gyermekek felé, az is nyilvánvaló azonban, hogy nem képes mindent megadni; az állam csupán gép, mely viszont áttételekkel megmozgathat fontos rendszereket” – utalt Réthelyi a társadalmi és civil munka központi támogatásának fontosságára. Noha a miniszter szerint nyilvánvaló, hogy a segítő-oktató tevékenység nem mindig hoz gyors sikert, mégis elengedhetetlenül fontos a fejlődés szempontjából, mert e munka nyomán változik a gyerekek élete, gondolkodásmódja.

 

Az ünnepség szakmai kitüntetéseit több szinten ítélték oda: pénzjutalommal is járó Magyar Ifjúságért-díjban részesült „az ifjúságsegítő szakemberek képzése területén négy évtizeden át kifejtett példaértékű oktatói tevékenysége elismeréseként” Ladáné Dauda Györgyi, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Tanító-és Óvónőképző Karának most nyugállományba vonuló mestertanára. Dauda a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat igazgatósági tanácsadójaként és az EDUCATIO Oktatási Kiállítás és Börze kari oktatói képviselőjeként is ismert.

Szintén Magyar Ifjúságért-díjat kapott Rapi István, a Budapest XIII. kerületi Iránytű Ifjúsági Információs Iroda igazgatója. A szociológus-mentálhigiénés szakember által vezetett szervezet főként családi- és párterápiákkal, egyéni életvezetési tanácsadással foglalkozik. Díjat kapott még Vincze Béla, a zenei iskolázással, művészeti stúdióval, öntevékeny csoportok koordinálásával foglalkozó Más-Mozaik Szociokulturális Egyesület debreceni elnöke.

Anyagi juttatással nem járó „Miniszteri Dicséret” elismerésben részesült mások mellett Bakos István, a Helyi Erőforrás Nonprofit Kft (Gárdony) ügyvezetője, Losonczi-Tóth József, a Wekerle Sándor Alapkezelő (Budapest) területi referense (több projekt között kiemelten a Duna-Körös-Maros-Tisza eurorégió projekt elősegítéséért) és Szabó Csaba, a HELPI Kecskeméti Ifjúsági Információs Iroda intézményvezetője.

 

„Miniszteri Elismerő Oklevél” kitüntetést vehetett át Réthelyi Miklóstól többek között a Cseresznye Ifjúsági Iroda és a veszprémi Várfok Alapítvány képviselője, valamint Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) elnöke, Buday Barnabás, aki a hagyományoknak megfelelően bal kézzel (cserkészkézfogással) is köszöntötte a kitüntetés átvételekor a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjét, aki gyermekkorában maga is cserkész volt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.