Alakul a Fidesz újabb kétharmada. Vagy négyötöde

/ 2017.12.11., hétfő 08:35 /
Alakul a Fidesz újabb kétharmada. Vagy négyötöde

Soha ilyen népszerű még nem volt a Fidesz. A biztos pártválasztók körében. A Republikon Intézet szerint. A 24.hu számára készített 1000 fős felmérés megmutatta: a kormánypárt még az októberi, rekordmagas 54 százalékos népszerűségét is növelni tudta, 57 százalékra. 2014-ben a Fidesz a szavazatok 45 százalékával szerzett kétharmadot.

A Jobbik 15-ről 13 százalékra esett vissza, az MSZP pedig 11 százalékon áll, az októberi 12 százalék után. A két legnagyobb ellenzéki erő népszerűségvesztéséből a kisebb pártok sem tudtak profitálni: a DK és az LMP 6-6 százalékon áll, a Momentumot 3, az Együtt-PM-et 2 százalékra mérték – jellemző az ellenzéki tragikomédiára, hogy az utóbbi pártszövetség – Karácsony Gergely MSZP-s szerepvállalása miatt – már nem létezik, holott most kérték először, hogy ne külön mérjék őket.

A teljes népesség körében is nyomasztó a kormánypárti fölény, bár a válaszadók 40 százaléka nem tud pártot választani:

  • Fidesz: 34% (+2)
  • Jobbik: 8% (-1)
  • MSZP: 7% (-1)
  • LMP: 4%
  • DK: 3%
  • Momentum: 2%

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.