Álljon meg a menet!

"A lányomat nem adnám ilyenhez" - Nincs visszaút a heteró léthez

/ 2009.09.10., csütörtök 13:44 /

Elnyomott kisebbség vagy szűk, ám annál harsányabb lobbicsoport? A homoszexuálisokra már hazánkban is mindinkább az utóbbi meghatározás illik. Idei parádéjuk azonban nemcsak a többségi társadalmat, hanem a "melegek" állítólag félmilliós táborát is megosztotta.

A hazai homoszexuálisok idei fesztiválja több szempontból is példa nélküli volt. Sosem fordult még elő, hogy 13 ország - köztük Anglia, az Egyesült Államok, Csehország, Franciaország, Hollandia, Németország, Spanyolország, Svédország és Szlovénia - nagykövetsége közös nyilatkozatban támogassa a saját nemükhöz vonzódók budapesti parádéját. Ez annál rendhagyóbb, mert a diplomaták egyéb esetekben kínosan ügyelnek rá, hogy még véletlenül se tegyenek egyértelmű nyilatkozatot, és állítólag mi sem áll távolabb tőlük, mint beavatkozni egy ország belügyeibe.

Jól példázza ezt az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Svédország nagykövetének interjúja a múlt pénteki Magyar Nemzetben. A "melegparádét" támogató közleményt aláíró Cecilia Björner hosszas unszolásra sem volt hajlandó állást foglalni a felvidéki magyarságról, illetve Sólyom László államfő szlovákiai kitiltásáról, sőt a példátlan botrányról szólva képes volt egy lapon említeni a két ország felelősségét.

Felesleges magamutogatás

A múlt heti rendezvénysorozat azért is kivételes volt, mert minden korábbinál egyértelműbben hozta felszínre a hazai homoszexuálisok megosztottságát. Amint az utóbbi hetekben több fórumon is kiderült, az érintettek egy része korántsem lelkesedik azért, hogy a nevükben parádét rendezzenek. "Nem hiszem, hogy leszbikusként a nemes cél - tudniillik: elfogadás - érdekében "mártírhalált " kellene halnom az Andrássy úton. A cél, gondolom, az lenne, hogy enyhítse az emberekben kialakult negatív véleményt rólunk, melegekről, mégis, a felesleges magamutogatás csak növeli az ellenszenvet" - vélekedett egy Alexa nevű leszbikus lány a divany.hu honlapon.


A Meleg Méltóság Menetén készült fotók megtekintéséhez kattintson a képre!

A fővárosi Művész moziban múlt szerdán tartott "melegfórumon" szót kérő vonulásellenes homoszexuálisok pedig előhozták a rózsaszín maskarába öltözött, tangában vonagló transzvesztitákat és a korábbi parádék egyéb visszataszító jelenségeit, melyek csak erősítik a többségi társadalom idegenkedését. Egy pszichológus felszólaló a Krisna-tudatú hívőket ajánlotta a szervezők figyelmébe, mondván: míg a kilencvenes években destruktív szektának minősültek, a közösség - egyre hitelesebb kommunikációjával - mára polgárjogot nyert Magyarországon.

A Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű (LMBT) Szövetség jelen lévő ügyvivője, Virág Zsolt azonban hallani sem akart a transzvesztiták és más "magakelletők" kitiltásáról. "Furán venné ki magát, ha azok részvételét korlátoznánk, akiknek negyven évvel ezelőtti amerikai sorstársait rendőrök verték szét, így a menetelés az ő emléküknek szól" - figyelmeztetett. Sőt a Meleg Méltóság-napi parádé homoszexuális ellenzőinek érveit az eseményt betiltatni próbálók - köztük a fideszes Ékes Ilona, a Jobbik, illetve a "fasiszták" - fellépéséhez hasonlította, mondván, mind ugyanazt akarják: megtiltani, hogy a "melegek" utcára vonuljanak.

Csak három pár

Idén végül elmaradt a közszeméremsértés, sőt a parádé igencsak visszafogottra, mi több, már-már méltóságteljesre sikeredett. A tavalyi alkalommal ellentétben az alig több mint ezer fős sereget sem dobálták meg kővel, tojással; igaz, erre az Andrássy út szinte hermetikus kordonzárja miatt esély sem nyílt. Botrányt így a jobb híján a rendőrökkel összecsapó néhány tucat ellentüntető okozott, ám ez nem jelentett fennakadást a menetben. Ha viszont hinni lehet a becsléseknek, miszerint minden társadalom nagyjából öt százaléka homoszexuális, úgy hazánkban évről évre az érintettek fél százaléka sem vonul utcára az érdekeiért. Ez viszont legitimációs kérdéseket vet fel, hiszen a hazai "melegek" civilszervezetei úgy hivatkoznak félmillió sorstársukra, hogy erre nincs egyértelmű felhatalmazásuk a rejtőzködő többségtől.

Sőt amint a múlt heti fórumon maguk az érintettek panaszolták, a tucatnyi magyarországi "melegszervezet" egyikének sincs 15-20 főnél több tagja; így pedig bajosan lehet hitelesen képviselni az összes homoszexuális véleményét. Érzi ezt a tavasszal hat szervezet által létrehozott LMBT Szövetség is, ezért vezetői azt ígérik, hogy a jövőben rendszeresen kutatásokat, internetes szavazásokat fognak tartani álláspontjuk kialakításához.Erre annál inkább szükség lehet, mert ugyancsak a mostani fesztiválon derült ki a kínos tény: míg a "melegszervezetek" nagy erőkkel lobbiztak a regisztrált élettársi kapcsolat törvénybe foglalása mellett, a jogszabály július 1-jei életbe lépése óta mindössze harminc pár vonult anyakönyvvezető elé. Pedig ha valóban akkora igény lett volna erre, az örökbefogadás és a mesterséges megtermékenyítés tilalmát leszámítva a házassággal közel egyenértékű intézményre, akkor bizonyára jóval többen álltak volna ugrásra készen.

"Nem a számoknak van jelentőségük, hanem a törvény gesztusértékének; hogy aki akarja, jogában álljon életközösségre lépni. Ahogy a heteróknak sem muszáj házasodni, nekünk sem kötelező élnünk az elvi lehetőséggel" - magyarázza a Heti Válasznak Virág Zsolt. Sorstársainak megosztottságáról pedig azt mondja: "Ha a többségi társadalom is megosztott sok kérdésben, akkor miért pont nekünk kellene mindenben egyetérteni?"

Ellentámadásba lendültek

Az utóbbi évek eseményei arról is tanúskodnak, hogy a hazai homoszexuálisok egy csoportja megelégelte a kisebbségi létet, és ellentámadásba lendült. Magyar színészek - többek közt Mácsai Pál, Jordán Tamás, Csákányi Eszter és Fullajtár Andrea - közreműködésével rögzített videóklipben Fuck you címmel küldték melegebb éghajlatra a homofóbokat, és törvényt szorgalmaznak a szexuális másságot akár csak szóban támadók megbüntetésére. És míg Amerikában papok, lelkészek és rabbik tartanak állami retorziótól, ha nem esketik meg az egynemű párokat, nálunk az LMBT Szövetség arra hívja fel a regisztrált élettársi kapcsolatra lépők figyelmét, hogy az anyakönyvvezető a lelkiismeretére hivatkozva sem tagadhatja meg összeadásukat.

A közelmúltban Kanadában betiltottak egy tévéreklámot, melyben egy civilszervezet terápiát hirdetett azoknak, akik szakítani akarnak másságukkal, és más országokban is a homoszexuálisok haragját vívja ki az az orvos, aki segítséget merészel nyújtani a heteró életmódra való visszavezetésben. Sőt a "melegség egyirányú utca" tan olyan dogmává merevedett, hogy Nádasdy Ádám az idei fesztivál megnyitóján arról beszélt: önzésnek tartja, ha valaki nem a sorstársainak adja a szeretetét, hanem visszautat keres. "A lányomat biztos nem adnám egy ilyen átnevelthez" - jelentette ki ellentmondást nem tűrve a nyelvész.

"Akkor lehetne terápiáról beszélni, ha a melegség gyógyítani való nyavalya volna. Ám a homoszexualitás 1974 óta nem szerepel a pszichiátriai betegségek listáján, és én sem érzem magam orvosi esetnek" - mondja Virág Zsolt. Árnyalja azonban a képet egy lapunknak név nélkül nyilatkozó pszichiáter véleménye. A szakember szerint minden ember a teljes hetero-, illetve teljes homoszexualitás két véglete közti skálán helyezkedik el, és minél közelebb áll valaki az utóbbihoz, annál nehezebb, sőt sok esetben valóban lehetetlen visszautat találni. "Sokan azonban divatból, a környezet hatására, rászokásból válnak homoszexuálissá, nekik pedig lehet segítséget nyújtani. Ezért meg kell állapítani, hogy az illető hol helyezkedik el a skálán, és csak akkor szabad elkezdeni a terápiát, ha van esély a sikerre" - mondja a pszichiáter.

A menet betiltásáért síkra szálló Ékes Ilona is vigyázott a szavaira, és nem betegségnek, hanem mentális zavarnak nevezte a homoszexualitást - ennek ellenére össztűz zúdult rá, és a szocialisták azt követelték, mondjon le a parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságában viselt tisztségéről. (Sőt az MSZP-s Török Zsolt odáig merészkedett, hogy meghamisítsa Ékes szavait, azt állítván, hogy a fideszes politikus a "melegek" gyógyszeres kezelését követelte. Pedig nem tette.)"Abban, hogy a menet sokakban visszatetszést kelt, és veszélyezteti a kiskorúak erkölcsi fejlődését, egyetértek Ékes Ilonával. Én azonban nem a betiltásra helyezném a hangsúlyt, hanem úgy fogalmaznék: a rendőrség engedélyezze a felvonulást, de csak ha biztosítani tudja, hogy az nem sérti mások jogait" - mondta még a felvonulás előtt a Heti Válasznak Balog Zoltán, az emberjogi bizottság fideszes elnöke. "Ugyanakkor itt alapvetően Ékes Ilona szólásszabadságáról van szó - vélekedett a politikus. - Az nem lehet kérdés, hogy a homoszexuálisok méltóságát tisztelni kell, ám ha tilos bírálni őket, akkor az egy dolgot jelent: hogy hazánkban egy kisebbség véleménydiktatúrát vezetett be."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.