valasz.hu/itthon/igy-lesz-energiatermelo-egy-40-eves-haz-128594

http://valasz.hu/itthon/igy-lesz-energiatermelo-egy-40-eves-haz-128594

Amit a választási zaj elnyomott: óriási siker a kisebbségvédelmi kezdeményezés!

/ 2018.04.18., szerda 17:55 /
Amit a választási zaj elnyomott: óriási siker a kisebbségvédelmi kezdeményezés!

Közel 1,3 millió aláírás gyűlt össze a Minority Safe Pack nevű kezdeményezésre. Vincze Loránt romániai magyar politikus, az akciót elindító Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke a csütörtöki Heti Válaszban a siker hátteréről és a folytatásról. 

Miközben Ausztria vagy Németország csalódást keltett, hiszen a minimálisan megszabott kvótát sem teljesítette, a litvániai lengyelek, a lettországi oroszok és a bulgáriai törökök kellemes meglepetést okoztak; az egyik nagy fordulópont pedig az volt, amikor a spanyolországi baszkok és a katalánok is tömegével megmozdultak – mondja a Heti Válasznak Vincze Loránt a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés aláírásgyűjtéséről.

„Az Erdélyben is mintának tekintett dél-tiroli osztrák kisebbségnek valóban megvan az autonómiából fakadó minden szükséges joga és intézménye, és ennél többet nem is nagyon akarnak. Ennek ellenére több mint hatvanezer aláírást gyűjtöttek össze – ráadásul mindössze három hét alatt, mert fontosnak tartják, hogy szolidárisak legyenek a kevésbé jó sorban élő közösségekkel, főként a kelet-európaiakkal” – folytatja a kezdeményezést útjára indító Európai Nemzetiségek Föderális Uniójának elnöke.

A romániai politikus azt is elmondja, hogy a hasonló, ám kudarccal végződő európai polgári kezdeményezések dacára miért bízik abban, hogy az Európai Bizottság végül jogszabályt alkot a kisebbségek védelméről.

 

 

 

 

A teljes nagyinterjú az április 19-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.