Amit a választási zaj elnyomott: óriási siker a kisebbségvédelmi kezdeményezés!

/ 2018.04.18., szerda 17:55 /
Amit a választási zaj elnyomott: óriási siker a kisebbségvédelmi kezdeményezés!

Közel 1,3 millió aláírás gyűlt össze a Minority Safe Pack nevű kezdeményezésre. Vincze Loránt romániai magyar politikus, az akciót elindító Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke a csütörtöki Heti Válaszban a siker hátteréről és a folytatásról. 

Miközben Ausztria vagy Németország csalódást keltett, hiszen a minimálisan megszabott kvótát sem teljesítette, a litvániai lengyelek, a lettországi oroszok és a bulgáriai törökök kellemes meglepetést okoztak; az egyik nagy fordulópont pedig az volt, amikor a spanyolországi baszkok és a katalánok is tömegével megmozdultak – mondja a Heti Válasznak Vincze Loránt a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés aláírásgyűjtéséről.

„Az Erdélyben is mintának tekintett dél-tiroli osztrák kisebbségnek valóban megvan az autonómiából fakadó minden szükséges joga és intézménye, és ennél többet nem is nagyon akarnak. Ennek ellenére több mint hatvanezer aláírást gyűjtöttek össze – ráadásul mindössze három hét alatt, mert fontosnak tartják, hogy szolidárisak legyenek a kevésbé jó sorban élő közösségekkel, főként a kelet-európaiakkal” – folytatja a kezdeményezést útjára indító Európai Nemzetiségek Föderális Uniójának elnöke.

A romániai politikus azt is elmondja, hogy a hasonló, ám kudarccal végződő európai polgári kezdeményezések dacára miért bízik abban, hogy az Európai Bizottság végül jogszabályt alkot a kisebbségek védelméről.

 

 

 

 

A teljes nagyinterjú az április 19-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.