„Apám nem volt homoszexuális” – Király Tamás fia állítja, apja tipikus nyolckeres gyilkosság áldozata lett

/ 2017.06.09., péntek 08:30 /
„Apám nem volt homoszexuális” – Király Tamás fia állítja, apja tipikus nyolckeres gyilkosság áldozata lett

Nem szex közben, nem selyemsállal fojtották meg, semmi sem igaz a bulvárban megjelentekből, állítja a négy éve meggyilkolt divattervező, Király Tamás fia. Király Dávid szerint apja tipikus „nyolckeres” gyilkosság áldozata lett. A fiú a Heti Válasznak rekonstruálta, mi történt 2013. április 7-én.

– Stumpf András?

– Igen.

– Király Dávid vagyok. Valamikor beszélhetnénk?

Király Dávid

Így indult, egy véletlen találkozással a Dob utcai Lámpás klubban, ahol olykor, zenevágyós kedd estéken meg szoktam fordulni. Remek jam session-ök várják ott az embert. A láthatóan korombéli, harmincas évei végén járó Dáviddal végül nem is beszéltem, inkább figyeltem a muzsikára meg a juhtúrós pogácsára. (Helyben sütik, nagyon jó.)

„Nem baj, hogy nem jött össze, komolyabb a téma annál. Apám meggyilkolásáról van szó. Most már elmondanám, mi történt valójában.” Ez az üzenet fogadott, amikor hazaértem.

Sok megkeresés fut be virtuális postaládámba, cikk kevésből születik, de minthogy ezúttal véletlen találkozás volt a megkeresés alapja, kizárhattam, hogy jól kitervelten akar felhasználni valaki valami érdektelen magánügyben. Meg aztán: gyilkosság.

Miféle gyilkosság?

Sokáig nem kellett guglizni, rögtön kidobta a gép: „Szexpartnere ölte meg Király Tamást”

A cikk dátuma 2013. április 8. Több mint négy éve tehát, hogy az egykor Nyugaton is nagymenőnek számító magyar divattervezőt megölték. Annyi derengett a sztoriból, hogy rendelt valami buzikurvát, az meg selyemsállal megfojtotta szex közben.

„Semmi sem igaz ebből. Még a selyemsál sem. Egy újságíró találta ki, mert jól hangzott. Még jutalmat is kapott érte. Bíróságra mentem az ügyben” – mondja Király Dávid, amikor egy belvárosi teraszon találkozunk.

De vajon miért épp most akar beszélni apja meggyilkolásáról?

„Néhány hete az egyik bulvárlap újra megismételte a szexgyilkosságról szóló hazugságot.” Gyorsan kiderül, hogy könyv és film is készül nemsokára Király Tamásról (nyitóképünkön), most pedig kiállítás is nyílt, de Dávid állítása szerint nem ez az elsődleges cél, amiért megkeresett.

„Azt is szeretném persze, ha apám művészete a helyére kerülne, de még inkább szeretném lemosni róla a hazugságokat. Nem a szexualitás játszott ugyanis szerepet a meggyilkolásában. Apám nem volt homoszexuális.”

Király Tamás és művészete - galéria Forrás: MTI/Mohai Balázs

 

No de akkor mégis hogy lett ez a legerősebb szál a történetben? Dávid állítása szerint végigolvasta az 1500 oldalas nyomozati anyagot és tudja a választ. A rendőrség ezek szerint először a gyilkosság motivációját, és nem a gyilkos személyét próbálta felderíteni. Az egyik szál a Király Tamás halála előtti utolsó hely volt, ahol egy étterem/zenés bár zártkörű megnyitóján járt. Itt volt üzletvezető egykori asszisztense. Tőle kiindulva írták össze az ebben a körben megforduló homoszexuálisokat. Bár a rendőrség közölte, hogy a nyomozás sikerességének veszélyeztetése miatt nem közölhetnek részleteket, a bulvársajtóban hamar olvasható lett ez az elem.

„Nem tudom, hogyan történhetett, hiszen úgy tudom, a törvény tiltja, hogy vallomások nyilvánosságra kerüljenek a nyomozás ideje alatt, de én a saját vallomásomból is olvastam vissza szó szerinti idézeteket. Apám valóban sok meleget ismert, akikkel munka- és baráti kapcsolatban állt. Velem ellentétben ő nagy liberális volt. Élete vége felé a fogyatékos színészekkel dolgozó Baltazár Színház volt az utolsó megrendelője. Állandóan a kisebbségek védelmét hangoztatta, legyenek azok etnikaiak vagy szexuálisak. Ebben a közegben mozgott. Érdekes, hogy közülük sokan nem akarták elhinni, hogy a vádlott volt a tettes, sokan inkább agyament politikai összeesküvés-elméleteket gyártottak ahelyett, hogy elfogadták volna a kézenfekvő valóságot.”

De mi is ez a „kézenfekvő valóság”? Mi történt Király Tamással 2013. április 7-én?

„Tipikus nyolcadik kerületi gyilkosság volt, csak nekem még annyi sem adatott, amennyi Szögi Lajos, Pénzes Henrietta vagy Bándy Kata családjának, hogy méltósággal írjanak az áldozatról.” Az említett gyilkosságok sorozata beszédes. Mindegyik esetben cigány volt az elkövető.

Ahogy Király Tamás gyilkosa is.

A fiú kicsit zavartan, de részletesen rekonstruálja a történteket:

A későbbi gyilkos hajnalban, a Krúdy és a Horánszky utca sarkán lépett oda a cigarettáját nehezen sodró, idős, részeg Király Tamáshoz. Felajánlotta a segítségét. „Zsolti vagyok –mondtam. Mindig más néven mutatkozom be ha idegennel találkozom” – idézi az olvasottakat Dávid, hozzátéve: tipikus bűnözői tempó a mindig más néven való bemutatkozás. A valódi neve egyébként Lakatos József, aki akkor éppen nem bűnözött: a Múzeum körúton és környékén húzogatta ki a kukákat a kapualjakból hajnalonta, ez volt a bevételi forrása. Ezt fogalmazták meg úgy a bulvárban, hogy „kukázás közben szedte fel”.

Jelenet a Baltazár Színház Baltazáréji álom előadásából az Utolshow című búfelejtő partin, amelyet a divattervező emlékére rendeztek tisztelői és barátai a Trafóban 2013. május 25-én

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Király tehát beszédbe elegyedett a harmincas, de idősebbnek tűnő, megnyerő külsejűnek a legjobb szándékkal sem mondható férfival. Dávid szerint elég életszerűtlen, hogy akkor hatvanéves, korábban nőfaló apja, ha épp kedvet kapott is volna egy homoerotikus kalandhoz, épp egy ilyen figurát választ, miközben modellek és homoszexuálisok sorát ismerte. Az éjjel-nappaliba mindenesetre már együtt mentek be, Király sört vett nem sokkal későbbi gyilkosának. Az utolsó térfigyelő kamerás kép, ahogy elhagyják a boltot.

Az biztos, hogy Lakatos felment Király Tamás Baross utcai lakásába. Az is, hogy a divattervező nem sokkal később halott volt. Csakhogy a bulvárban megjelentekkel ellentétben nem az ágyában, nem a hálószobájában halt meg. Nem is selyemsállal fojtotta meg Lakatos, hanem a hózenetrógerével. Az sem volt igaz, hogy nem tűnt el semmi a lakásból.

„A rendőrség több százezres kárt állapított meg, a laptopomról megvolt a számla, az elkövető 10 000 forintért adta el egy orgazdán keresztül másnap. Orgazda barátjával abból dohányt, alkoholt és dizájnerdrogokat vásárolt. Utóbbiak hatása alatt volt egyébként a gyilkosság alatt is.”

A nyomozók kérdésére a gyilkos Király Dávid állítása szerint azt mondta: a bulvármédiából ismerte meg tettének következményét, onnan szerzett tudomást a homoszexuális szálról is. A tettes eleinte csak annyit állított, hogy ő volt már férfival, arról nem beszélt, hogy szexuális kapcsolata lett volna Királlyal. Vallomása változott aztán, és noha szexuális kapcsolat közte és a divattervező között nem volt, ahogy Király más ilyen típusú kapcsolatára sem derült fény a nyomozás során, Lakatos a végén már azt állította, hogy Király durvább szexet akart, mint amiben megállapodtak, ezért ölte meg.

„Az egész védelem erre épült, mintha az áldozat erkölcsi lejáratásától az elkövető bűnének súlya is arányosan csökkenne. Bándy Kata gyilkosa negyven évet kapott, Budaházy György, aki senkit nem ölt meg, 13 évet, ez a személy meg, aki apámat meggyilkolta, csupán tízet!" – fakad ki Király Dávid ezen a ponton.

„Valószínűleg tovább fog gyilkolni, ha kijön, csak éppen nem ismert embert fog kifosztani és megölni, hanem Mari nénit. Ne legyen így, de ha így lesz, akkor ott nem csak Lakatos József gyilkol majd, hanem a szavak is, amelyeket a Blikk, a Bors, és most a Best magazin 'újságírói' leírtak, és 'szerkesztői' jóváhagytak.”

Dávid egyébként azt mondja: Király Tamás nem volt jó apa. Fontosabb volt neki a művészet, mint a családja. Tízéves volt, amikor elvált Dávid édesanyjától, ettől függetlenül kapcsolatban voltak a halálakor. Annyira, hogy ott is tárolta a cuccait nála, bejárása volt apjához, a már említett laptopot épp a gyilkosság napján hagyta a lakásban. S ha jó apa nem volt is, mégiscsak az apja volt. Akinek kijár, hogy holtában ne terjesszenek róla hazugságokat.
Neki persze már több mint négy éve mindegy.

A fiának viszont nagyon nem.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.