Apjafia

/ 2013.06.26., szerda 15:39 /

A Bajnai család egyetlen tagjának sem volt a magyar állammal üzleti kapcsolata - reagált cikkünk múlt heti első részére az Együtt-PM szövetség. Mindez nem igaz; az egykori kormányfő pályáját éppen hogy a pártállam cégeivel közösen bizniszelő, a rendszerváltást a maga javára fordító édesapa taposta ki. Valahogy úgy, ahogy Apró Piroska - anyósként - ott állt Gyurcsány Ferenc mellett.

Az Együtt-PM szövetség különös szívességet tett lapunknak: feljátszotta a Bajnai Gordon és felmenői által "szőtt" osztrák-magyar céghálót bemutató írásunk mostani részét. Múlt heti cikkünk megjelenése után ugyanis olyan közleményt bocsátottak ki, amelynek épp az ellenkezője igaz. Úgy fogalmaztak: az exkormányfő családjának "anyagi biztonsága nem a politikai befolyás segítségével lenyúlt közpénzekre vezethető vissza", és hozzátették, hogy a szűk rokonság "egyetlen tagjának sincs és nem is volt a magyar állammal üzleti kapcsolata". Ezzel szemben a valóság az, hogy a hol bajai, hol budapesti, hol bécsi központú Bajnai-vállalatbirodalom létre sem jöhetett volna, ha anno nincs a pártállam, illetve az állampárt. Nehezíti ugyan a tisztánlátást, hogy a család által használt ciprusi és osztrák érdekeltségek lényegében "titokban" működtek vagy működnek (Ausztria sosem volt tökéletes offshore-zóna, de évi 10 millió eurós forgalom alatt a cégeknek nem kell nyilvánosságra hozniuk a legfontosabb pénzügyi adataikat), a történelmi tények mégis magukért beszélnek.

Az Együtt frontemberének édesapja, Bajnai György sosem volt számkivetett. A nagypolitikában is megmártózott, olyannyira, hogy az 1985-ös, utolsó nem demokratikus parlamenti választásokon bajai "vattajelöltként" indult (a befutásra rendelt Gajdócsi Istvánnal, a Kádár-korszak Bács-Kiskun megyei tanácselnökével, az Elnöki Tanács tagjával "szemben"). Helyben akkor már mindenki ismerte az idősebb Bajnait; 1951-ben, a kollektivizálás során hozták létre azt a Bajai Lakberendező Építő és Vasipari Szövetkezetet (BLÉVISZ), melyet a rendszerváltásig ő vezetett. Ez a társaság gyártotta az 1980-as években az ifjú házasok kedvenc skandináv típusú bútorait, sőt az üzemtől - noha még az átkosban járunk - a svéd IKEA is rendelt fenyőágyakat. Azaz a menedzsment már "idő előtt" kereskedhetett devizával.

A Bajnai-szülők felvilágosultságához egyébként kétség sem fér; Magyarországon, pláne vidéken, 45 éve eseményszámba ment, ha valaki a skót eredetű Gordon nevet adta a gyermekének. Bajnai György ennek ellenére nem lett "rendszeridegen". Egy évvel Nagy Imre 1989. júniusi újratemetése előtt már pénzügyi kft.-t gründolt Creditum néven, melybe a magas rangú ÁVH-sként és a Mikroszkóp Színpad nevettetőjeként jegyzett Komlós János fia is beszállt. Az alapítói körben - mások mellett - ott volt még az Általános Vállalkozási Bank, a Kisvállalkozási Bank és egy takarékszövetkezet, vagyis maga az akkori állam. A Creditum rögvest jogot kapott arra a Kereskedelmi Minisztériumtól, hogy "konvertibilis elszámolású viszonylatokban", tehát külföldieknek tanácsadó szolgáltatást nyújtson. A kft. a rendszerváltás után már privatizációs tanácsadással, valamint a párt- és szakszervezeti vagyon lebontásával foglalkozott, és ez lett az 1991-ben Közgáz-diplomát szerző Bajnai Gordon első munkahelye is. (Gyurcsány Ferenc karrierje ugyanitt kezdődött, és életrajzírójától, Debreczeni Józseftől tudhatjuk, hogy majdani miniszterelnöki utódját csak hónapokkal később, kifejezetten "az apja közbenjárására" alkalmazták a cégben.)

Megérkeztünk hát Bajnai Gordonhoz, aki bár a Creditumból indult, az állami bizniszekből máig kihagyhatatlan Wallisnál érett "csúcsmenedzserré". A kis tanácsadó kft. és a nagy rt. sorsa azonban nem akkor fonódott össze, amikor az ifjabb Bajnai 1999 végével a Wallis vezérigazgatójává lépett elő - apa és fia már a '90-es évek elejétől szimbiózisban működött a befektetési társasággal. A moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (IMO) szocializálódott Veres Tibor, Kormos Miklós és Nagy György által alapított Wallis egyrészt kiemelt ügyfél volt a Creditum-csapatnál (sőt, e klienst Bajnai Gordon magával vitte következő munkahelyére, a CAIB Értékpapír Rt.-hez is). Másfelől Veresék bécsi irodáját 1995-ben az akkor már Ausztriában élő Bajnai György és neje vásárolták fel, és - miként múlt héten a DrTény.com portál cégiratokkal igazolta - az új tulajdonosok bő másfél évig nem siettek megváltoztatni a Wallis Handelsgesellschaft nevet.

S hogy miért költöztek a Bajnai szülők 1990-ben Bécsbe? A pletykaszintű válaszok eddig a "csak úgy" és a "rettegtek az új rendszertől" között szóródtak. A Heti Válasznak ennél konkrétabb ismeretei is vannak. Budapesten 1989 januárjától létezett egy Kelet-Nyugat Rt. nevű nagy kereskedőcég (az angol East-West Trading kifejezést rövidítve: EWT). Indulása hasonló a Credituméhoz: a papíron ciprusi kézben lévő részvénytársaság a kor legnevesebb állami vállalataival fogott össze (például a Bábolnai Mezőgazdasági Kombináttal, a Budapesti Húsipari Vállalattal vagy a Magyar Takarékszövetkezeti Bankkal), hogy magyar termékeket, szolgáltatásokat exportáljon. A birtokunkban lévő cégdokumentumok szerint az EWT volt az első olyan idegen tulajdonú érdekeltség, amely még az ántivilágban megkapta a pénzügyi és a kereskedelmi tárca engedélyét a hazai működéshez. "Ez a körülmény mindenféleképpen az alapítók, illetve az alapítási célok iránti hatósági bizalmat jelzi" - áll az egyik belső iratban. Az EWT hamar terjeszkedni kezdett, és első külhoni irodáját, a bécsit 1990-től Bajnai György vezetésére bízták. Az állammal összeépült rt. nevében tehát Ausztriában ő írt alá, a budapesti jegyzési jog pedig Neményi Bélát, az Atlantis együttes korábbi énekesét, a BMW magyarországi vezérképviselőjét illette. Neményi megkeresésünkre azt mondja: ő volt, aki bemutatta az EWT valós tulajdonosának (egy azóta meghalt angol üzletembernek) Bajnai Györgyöt. Utóbbi Bécsből igazgatósági tagságot is vállalt több Neményi-cégben, majd üzleti értelemben elvált a két kereskedő útja, és végső csattanó gyanánt a BMW-k forgalmazási joga átkerült a Bajnai-barát Wallishoz.

A múlt e jeles eseményeiről szerettük volna megszólaltatni Bajnai Györgyöt is, ám a volt kormányfő édesapja azt üzente, nem kíván nyilvános szereplést vállalni, így a táblázatunkban szereplő tények hátteréről sem érdeklődhettünk nála. A kérdéseink tehát kérdések maradnak: hogyan tudta Ausztriából irányítani a család bajai élelmiszer-ipari konszernjét, az International Food Rt.-t a '90-es években? Igaz-e, hogy ez a - Bajnai Gordonnak is munkát adó - vállalat hasonló beszállítói követeléseket hagyott maga mögött, mint a Wallis Hajdú-Bét Rt.-je? Mi szüksége volt ciprusi érdekeltségre, és pláne, miért a Danilack Investments Ltd.-n keresztül birtokolta a fia budai házát?A teljes Bajnai-cégtörténelem

G. - Bajnai Gordon
Gy. - Bajnai György, Bajnai Gordon édesapja
Gy.-né - Bajnai Györgyné, Bajnai Gordon édesanyja
J. - Judit (Bajnai) Kotauczek, Bajnai Gordon testvére

1. Tanácsadásra, befektetésre szakosodott családi vállalatok

G & F HANDELSGES.M.B.H. (BÉCS)
Gy., Gy.-né 1995-től, J. 2008-tól tulajdonos
A cég 1990-ben a Wallis bécsi irodájaként indult. A Wallis-alapító Veres Tibor és Kormos Miklós 1995 elején adta el a vállalkozást Bajnai Györgynek és feleségének. Eredetileg gabona- és műtrágya-kereskedelemre szakosodott.

INVERNESS GMBH (BÉCS)
Gy., Gy.-né 2010-től, G. 2011-től tulajdonosok
A társaság befektetésekkel, projekttanácsadással, stratégiaalkotással foglalkozik.

DANILACK INVESTMENTS LIMITED (LIMASSZOL)
Gy., Gy.-né 2005-től tulajdonosok

ESGÉ-B VAGYONKEZELŐ KFT. VÉGELSZÁMOLÁS ALATT (BUDAPEST-MISKOLC)
G. 2006-ban ügyvezető-tulajdonos, Gy.-né 2011-ig ügyvezető
Ez a vállalkozás birtokolta Bajnai Gordon XII. kerületi villáját. A kft. tulajdonosa 2011-ig a fenti ciprusi cég, a Danilack volt.

EBIT CONSULTING KFT. (BUDAPEST)
G. 2011-től egyszemélyes tulajdonos-ügyvezető

2. Külső társakkal működtetett érdekeltségek

E.E.I.C. HANDELSGES.M.B.H. (BÉCS)
Gy. 2004-től tulajdonos, Gy.-né 2007-től ügyvezető
A vállalkozás, melyben társtulajdonos volt Sergey Kostenko, majd Vi Thanh Ly és Poravee Wornoayporn is, 2009-ben beolvadt a G & F Handelsges.m.b.H.-ba.

EWT HANDELSGES.M.B.H. (BÉCS)
Gy. 1990-től ügyvezető
Az EWT név az East-West Trading kifejezés rövidítése. A cég a rendszerváltás után a Neményi Béla-féle Kelet-Nyugat (Holding) Kereskedelmi Rt. bécsi irodájaként működött. Az EWT tulajdonosa a ciprusi Linmarimus (Overseas) Limited.

AGROMERCAT MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ RT. (BUDAPEST)
Gy. 1992-ig igazgatósági tag
A cég alapítását együtt határozta el a Neményi vezette Kelet-Nyugat (Holding) Rt., a bécsi EWT, a ciprusi Linmarimus, valamint három nagy állami vállalat.

NEMÉNYI KERESKEDELMI RT. (BUDAPEST)
Gy. 1996-ig igazgatósági tag
Az egykor a BMW magyarországi vezérképviseleteként működő, mára megszűnt cégben Neményi Béláé volt az elnöki poszt.

CREDITUM PÉNZÜGYI TANÁCSADÓ KFT. (BUDAPEST)
Gy. 1988-tól a cég 1994-es aktív működéséig tulajdonos, G. 1993-ig alkalmazott
A '90-es évek második felében iraki magánszemélyek kezén "fantomizált" vállalkozásban állami bankok, illetve Kertész Péter, ifj. Komlós János és Küllői Péter is alapító-társtulajdonosok voltak.

I & B KÖZÉP-EURÓPAI ÁLTALÁNOS ÜZLETFEJLESZTŐ KFT. (BUDAPEST)
Gy. 1995-ig tulajdonos
Ebben a cégben is Kertész Péter, ifj. Komlós János és Küllői Péter volt társtulajdonos.

SPIRITS-68 KERESKEDELMI KFT. (ETYEK-SZÁR)
G. 2008-ig tulajdonos
A jelenleg a Nobilis pálinkákat forgalmazó cégben társtulajdonos volt még Küllői Péter, Nobilis Kristóf, Rókusfalvy Pál és Schmidt Mária is.

3. Vidéki gyökerű bútoripari, illetve mezőgazdasági élelmiszer- ipari társaságok a család vonzáskörzetében

BAJAI LAKBERENDEZŐ ÉPÍTŐ ÉS VASIPARI SZÖVETKEZET - BLÉVISZ (BAJA)
Gy. 1991-ig elnök
Az 1951-es kollektivizálás során létrehozott szövetkezetnek már az 1960-as évekre fontos exportpiaca volt Németország és Svájc. Az egykori BLÉVISZ lényegesebb leányvállalatai: Baja Design Kft. (Gy. felügyelőbizottsági tag volt) és Möbeltrade Külkereskedelmi Kft. (Gy. felügyelőbizottsági tag volt).

INTERNATIONAL FOOD RT. (BAJA)
G. 1997-ig igazgatósági tag, Gy. 1998-ig elnök, a jogelőd kft.-ben Gy.-né is tulajdonostárs
A Bajnai család nagy agrár- és élelmiszer-ipari konszernjébe öt kisebb társaság (köztük a Bazilika Bt. és a későbbi kormányfő nevére utaló Inverness Gordon Kft.) is beolvadt. Az International Food leánycégei közé tartozott a Focusfood Kft. (J. tulajdonostárs volt), a Békés Vetőmag Kft. és a Diamant International Malom Kft. (Gy. felügyelőbizottsági tag volt).

Egyebek: Földművelő Bt. (Gy. tulajdonostárs volt), Pekár '96 Malomipari Rt. (G. igazgatósági tag, Gy.-né felügyelőbizottsági tag volt), W and F Termelő Kft. (Gy. tulajdonostárs volt), Konzol Trade Kft. (Gy. tulajdonostárs volt), "A kirakat" Kereskedelmi Kft. (G. tulajdonostárs volt), Bréda Szolgáltató Kft. (G. tulajdonostárs volt), Baja-Sec Biztonságtechnikai Kft. (Gy. tulajdonostárs volt), Csoroszlya Kereskedelmi Kft. (G. tulajdonostárs)

4. Wallis megbízatások

WALLIS BEFEKTETÉSI ZRT. (BUDAPEST)
G. 1999 végétől 2005-ig vezérigazgató, majd 2006-ig alelnök

A Wallis ciprusi leágazásai: Wallis European Management Services Ltd., Vitonas Investments Ltd., Fleminghouse Investment Ltd. (G. ezen cégek képviseletében is eljárt

Egyéb érdekeltségek: Wallis Autó Holding Zrt., Rába Járműipari Holding Nyrt., Graboplast Zrt., Webigen Rt., Országos Kereskedelmi (Danubius) Rádió Rt., Hungaroholding Komplex Rt., Vilati Automatizálási Rt. (G. ezen Wallis-cégekben volt tisztségviselő)


5. Egyéb nagyvállalati megbízások

CAIB ÉRTÉKPAPÍR RT. (BUDAPEST)
G. ügyvezető igazgató, majd 1999 végéig vezérigazgató-helyettes

BUDAPEST AIRPORT ZRT. (BUDAPEST)
G. 2006-ban, a privatizáció után elnök a Ferihegyi repteret üzemeltető cégben

ZWACK UNICUM NYRT. (BUDAPEST)
G. 2006-ig felügyelőbizottsági tag

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.