valasz.hu/itthon/nagyon-fogjuk-szegyellni-ha-filmet-forgatnak-a-tortenetbol-125038

http://valasz.hu/itthon/nagyon-fogjuk-szegyellni-ha-filmet-forgatnak-a-tortenetbol-125038

IMF-hitelből vásárolt MOL-részvényeket az állam

/ 2011.05.24., kedd 20:21 /
IMF-hitelből vásárolt MOL-részvényeket az állam

Nem növeli a költségvetési hiányt és az államadósságot az orosz kézben lévő MOL-részvények megvásárlása, mivel az 1,88 milliárd eurós vételárat az IMF-kölcsönből fedezik.

 

Megvásárolta az orosz Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos MOL részvénycsomagját a magyar állam, jelentette be Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Marriott Hotelben tartott rendkívüli sajtótájékoztatón. Fellegi szerint a szerződés aláírása gazdaságtörténeti jelentőségű pillanat, az elmúlt egy év kormányzásának egyik legfontosabb eseménye. 

A stratégiai jelentőségű részvénycsomag megvásárlásával az Orbán-kormány az állami szerepvállalás erősítésére törekszik a gazdaságban, valamint növelni akarja az energiaellátás biztonságát. A miniszter hangsúlyozta, hogy kisebbségi tulajdonosként az állam támogatja a MOL-t irányító menedzsmentet. Hernádi Zsolt vezérigazgató szerint minden érintett számára megnyugtató megoldás született, ami véget vet a bizonytalanság korszakának, mivel korábban aggodalom övezte a Szurgut-részvények sorsát. Az orosz cég 2009-ben lett a MOL legjelentősebb kisebbségi tulajdonosa, miután az osztrák OMV felvásárlási kísérletét a menedzsment meghiúsította, és ezután az osztrákok eladták a részvénycsomagjukat az orosz vállalatnak. Hernádi felhívta a figyelmet, hogy utoljára 1998 és 2003 között volt ilyen magas az állami tulajdon hányada a cégben, ám lehűtötte a benzin árának csökkenéséhez fűzött reményeket, mivel a benzinár alakulása alapvetően a világpiaci tényezők függvénye.

A nagyjából 500 milliárd forint értékű részvényeket piaci áron, 1,88 milliárd euróért vásárolta meg a magyar állam. A vételárat a korábbam lehívott és a Magyar Nemzeti Bankban letétbe helyezett IMF-hitelkeretből fedezik, így az nem befolyásolja az államadósság alakulását és nem növeli a költségvetési hiányt. A szerződést még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, mivel rendkívül jelentős kötelezettségvállalásról van szó. A tranzakciót augusztus 31-ig szeretnék lebonyolítani.

Bár korábban Fellegi azt nyilatkozta, hogy a vitás orosz-magyar ügyekről egy csomagban fognak megállapodni, állítása szerint mégis tisztán piaci megállapodás született, amelynek nem képezik részét egyéb, nem publikus kiegészítő elemek. A tárgyalások az orosz-magyar gazdasági vegyes bizottság legutóbbi (március közepi) moszkvai ülése után gyorsultak fel, és április végére született meg az egyezség.

Az állami tulajdonrész hamarosan tovább növekedhet a cégben, mivel a magán-nyugdíjpénztári alapok államosított vagyonából is az állam tulajdonába kerül további legalább 2.4 százaléknyi részvény. Egyelőre nem született kormánydöntés arról, hogy ez a részvénycsomag tartósan állami kézben marad-e.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.