Árad a szeretet: verset küld Jókai Anna a szülinapos Kozma Imrének

/ 2015.06.04., csütörtök 12:51 /

„A Te mosolyod valódi. A lelked bontja ki benne szárnyrebbenését” – köszönti a ma 75 éves Kozma Imrét, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítóját Jókai Anna.   

Bár Jókai Anna eredendően prózaíró, tett már kirándulást a líra forrásvidékére is. E műfajban legismertebb alkotása az Ima Magyarországért című szívből jövő fohászkodás ezeréves, megannyi gond és baj sújtotta hazánkért. Költői énjét ezúttal nem a Kárpát-medencében született emberek sokasága, hanem a nagyvilág e kis zugának egyik jeles szülötte, a ma 75 esztendős Kozma Imre ihlette meg. A szerző a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítójának születésnapját a következő emelkedett szavakkal köszönti: „Vannak emberek, akiknek az arcán csak álarc a mosolygás, az ajkak mechanikus rándulása csupán. Drága barátunk, Kozma Imre, a Te mosolyod valódi. A lelked bontja ki benne szárnyrebbenését. A szemedben is derű villan, kedves huncutsággal párosult határozottsággal tekintesz a másik emberre, mint aki érti ugyan a földi kísértéseket, de azt is tudja, a kiút messze van. Apokrif imaversem Néked ajánlva, Rólad szól.”

A mai Heti Válaszban olvasható köszöntőjében Jókai Anna egyik korábbi – a Magyar Naplóban 2003-ban már megjelent –, a Lovas imája című versével lepi meg az ünnepeltet:

„Nappalra fekete lovat adj

hogy kitessék a fehér fényben

És fehér legyen a ló

ha ránk szakad a fekete éjjel

ha a gyeplőt elejteném

a fekete akkor is haladjon

Ha álmodozva elkószálnék

a fehér az úton marasszon

versenylovak kíméljenek

cirkuszi ló sem kell

megedződött hátaslovunk

elbír a tereppel

a fekete a sorompót tiszteli

de a fehér átröpül rajta

félni csak az félhet

aki a lovakat hajtja

váltott lovak:de egy nyereg

huszonnégy óránk gyorsan lepereg

Csak a ló pihen az ember soha

felette csattog Isten ostora” 

A Kossuth-nagydíjas író köszöntését így fejezi be: „Isten tartson meg a nyeregben! Adjon erőt a szüntelen cselekvéshez. Nincs több, mint az igaz szó és irgalmas tett egysége. Közös Munkaadónk jegyében élő szeretettel köszöntelek.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.