heti-valasz.hu/itthon/nem-kaphatott-volna-menedekjogot-orban-viktortol-a-nemet-neonaci-123838

http://heti-valasz.hu/itthon/nem-kaphatott-volna-menedekjogot-orban-viktortol-a-nemet-neonaci-123838

Árammal csapta agyon a tolvajt a kormányfőjelölt

/ 2010.02.05., péntek 08:31 /

"Nem tudok mit adni a gyerekeknek, csak egy kis krumplit, majd ha lesz, megfizetem" - kérlelte falubelije a férfit, akit most kormányfőnek jelölnek.

Újabb képviselőjelölt részesülhet a mentelmi jog „áldásaiból", ha az Összefogás Párt országos listát tud állítani, illetve összeszedi a szükséges mennyiségű kopogtatócédulát Borsod-Abaúj-Zemplén megye 12-es választókerületében indított jelöltjének.

A monoki polgármester, Szepessy Zsolt és a hozzá csatlakozó drávapiski településvezető, Mali Zoltán nevével fémjelzett párt ugyanis Szoboszlai Barnabást (cikkünk nyitó fotóján), a veteményesét árammal védő kesznyéteni férfit indítja a tiszaújvárosi központú (Kesznyétent is magában foglaló) körzetben, és ő lesz a szervezet miniszterelnök-jelöltje is.

Bár annak idején sokan úgy számoltak be az esetről, hogy a hatvankilenc éves férfi a kerítésbe vezetett áramot, valójában a kertjébe ültetett uborkát kerítette körbe 2008 nyarán, hogy elrettentse a tolvajokat. A július 1-jére virradó éjszakán hárman bemásztak a telekre, hogy uborkát lopjanak - egyiküket halálos áramütés érte.

Szoboszlait őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folyik ellene eljárás. A bíróság időközben megszüntette előzetes letartóztatását, és lakhelyelhagyási tilalmat írt elő számára. Kesznyétenbe - miután több halálos fenyegetést kapott - nem mert visszamenni, most - feleségével együtt - a Szepessy Zsolt által felajánlott ingatlanban él Monokon.

Szepessy Zsolt

Szoboszlai Barnabás tagadja, hogy bárkit meg akart volna ölni. „Este tízkor kapcsoltam be az áramot, és reggel fél ötkor le is vettem. Nehogy valami gyerek arra kóricáljon" - mondta a Heti Válasznak az eset után. Állítja: csak az uborkát akarta megvédeni; attól gurult be, hogy az első ültetésűt letarolták: „Na, akkor úgy voltam, beleteszem az áramot, nem azért, hogy agyonüsse őket, csak riassza el a tolvajt, ezért is híreszteltem el a faluban" - nyilatkozta.

Úgy érezte, nem maradt más védekezési mód. A kutyáját megmérgezték, az akkumulátort, amivel először védte a termést, ellopták. Tévesen azt gondolta: ha csak egy fázist vezet a drótba, amivel körülkeríti a veteményeket, megrázza ugyan a tolvajt, de nem öli meg.

A Heti Válasz helyszíni riportjából az is kiderült: az áldozat édesanyja mindennapos vendégként járt Szoboszlaiékhoz. Vagyis a napközben nála ennivalót kérők jártak éjjel a kertjében, és még éhesek sem lehettek, hiszen az eset előtt volt segélyosztás. Az egyik helybeli roma (akiről kiderült: a halálos áramütést szenvedett tolvaj unokaöccse) úgy nyilatkozott Szoboszlairől: „Jó ember, soha nem küldött el. »Barna bácsi, nem tudok mit adni a gyerekeknek, csak egy kis krumplit, majd ha lesz, megfizetem«" - majd elárulta: többnyire nem lett annyi, hogy viszszaadja a kölcsönt.

Cikkünkből az is kiderült: a „kis értékű" lopások kockázatát erősen csökkentette, hogy a hatóságok rendre félreértelmezték a jogszabályt, amely kimondta: húszezer forint alatti értéket ellopni nem bűncselekmény. Ez a szabály azonban csak akkor lett volna alkalmazható, ha például egy értéktárgy őrizetlenül hever az utcán, a hatóságok azonban ezt a szabályt alkalmazták a kerti lopásokra is, vagyis a jegyzőre bízták a nyomozást.

„Nem én vagyok az egyetlen, aki árammal védte a birtokát" - mondta lapunknak Szoboszlai, és valóban: még a történtek után is volt olyan felirat a faluban, amely arra utalt, hogy az ablakba vagy ajtóba áramot vezettek. A helyiek - mivel a törvények hatását nem érzik - saját szabályokat alakítanak ki, így vezetnek áramot a rozsdás vasakba a fémgyűjtésből élők, nehogy ellopják őket az udvarukból. Megtanulták: „rendőr csak akkor jön, ha vér folyik, a többit oldd meg magad". Gaskó Bertalan, a megyei rendőrkapitányság szóvivője cáfolta ezt a vélekedést, mondván: ha így lenne, a lopási felderítési arány nem volna 34 százalékos a megyében, ami messze jobb az országos átlagnál. Ám arról nem beszélt: a tolvajok többnyire szabadlábon védekezhetnek, és akár még aznap visszamehetnek a tett színhelyére.

„Szóltam a rendőrnek, hogy ellopták húsz tyúkomat. »Tudja, ki volt?« - kérdezett vissza a közeg. - Nem - feleltem. Most meg a nyomozók azt mondták, nyolc éve nem fordultam a rendőrséghez" - idézte vissza az eseményeket lapunknak Szoboszlai Barnabás. A férfi büntetőperének tárgyalása április 29-én, négy nappal az országgyűlési választások második fordulója után folytatódik.

Bár alkotmányjogászok vitatják, hogy a választások jelöltjeit visszamenőlegesen is megilleti-e a mentelmi jog, jelenleg úgy fest, hogy ha az Összefogás Párt összeszedi az indításához elégséges mennyiségű kopogtatócédulát, Szoboszlai jelöltté válik, és április 25-ig mentelmi jogot kap, az ellene folyó eljárást pedig fel kell függeszteni.

Ugyanez a szabály vonatkozik Budaházy Györgyre, ha független jelöltként (jobbikos politikusok támogatásával) valóban elindul Újbudán, illetve Kolompár Orbánra, aki az MCF - Roma Összefogás Párt színeiben kíván indulni. Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettest viszont parlamenti mandátumának lejártáig megilleti a mentelmi jog, ahogyan az Országgyűlés Mentelmi bizottsága által az UD Zrt.-ügyben az ügyészségnek ki nem adott Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.