Átalakítanák Budapest legrondább üzletsorait

/ 2014.04.28., hétfő 11:01 /
Átalakítanák Budapest legrondább üzletsorait

Külön-külön egyszerűen csak ronda, összképében viszont egyenesen városképromboló hatást keltenek Budapest forgalmas körútjainak elfuserált kirakatsorai. A vizuális káoszt többször, többen megelégelték már: napjaikban éppen Terézváros „rendezési terve” tartja izgalomban a városvédőket, ugyanis a helyi építészhivatal negyven épület 150 üzletének átalakítására tett javaslatot.

A Teréz körút 36. környéke ma...
...és ahogyan a Teréz krt. 36. környéke kinézhetne az építészek tervei szerint

Igazából úgy van az, hogy az ember fel sem néz, mielőtt belép egy üzletbe. A helyi védettséget élvező belvárosi házakat kitakaró, az utca látképét lerontó táblaorgiát észre sem vesszük. Egészen addig, míg valaki megjegyzést nem tesz, és ennek következtében rá nem nyílik az ember szeme az elfuserált kirakatokra, üzletarculattal megcsúfolt homlokzatokra, az ízléstelen cégérekre.

Ezt a megjegyzést teszi most meg Terézváros főépítészi hivatala. A 2013. január 1-jével hatályba lépett építési jogszabályok szerint a főépítész hivatott tanácsot adni a polgármesternek, amikor településképi véleményezési vagy bejelentési eljárásban állást kell foglalni. Esztétikai dolgokról nehéz vitázni, az új törvény azonban a fent említett eljárásokkal megteremti a kontroll lehetőségét. És elsőre bármily meglepő, az üzletek arculata meghatározhatja egy városrész arculatát is, tehát ezt a területet is szabályozni kell. „Terézváros önkormányzati rendelete a településképi és kötelezési eljárásról ez év április 1-jén lépett hatályba. Ha valaki meglévő táblán le akar cserélni egy feliratot, csak be kell jelentenie. Ha viszont új táblát szeretne vagy átalakítaná a meglévő arculatot, az már engedélyeztetési eljárást igényel. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy az illeszkedés szabályainak megfelelő eredmény szülessen” – mondta el Matus István, a VI. kerület főépítésze. Az építtetők, tulajdonosok persze nem mindig értik meg elsőre, hogy mi a baj az általuk megfelelőnek gondolt kialakítással. A velük folytatott beszélgetések és a nehézkes magyarázkodás kiváltására, a kommunikáció segítésére született meg a Teréz körúti Portál Program ötlete, ami lehetőséget biztosít a virtuális konzultációra.

Elhagyatott kirakat, hajléktalan életképpel

Az önkormányzat honlapján a napokban élesedő felületen, amelyet a BME középület-tervezési tanszékének közreműködésével valósítottak meg, a Nyugati pályaudvar és az Oktogon közötti körútszakasz minden egyes épülete fent van. Az épületek közül az oldal felső részén választhatja ki a látogató az őt érdeklőt. A fotók a meglévő állapotot rögzítik, a „feltárt problémák” fülre kattintva pedig mindenki szembesülhet vele, mi is igazából a baj. Ha a kurzorral a színes piktogramokkal sűrűn tagolt képek fölé állunk, a helyi építési szabályzatra hivatkozó, magyarázó megjegyzéseket kapunk. Ezekből kiderül, hogy a Terézvárosban nem helyezhető el – közterületről látható módon – reklámvitrin, cégtábla pedig csak a nyílászáró síkjában, annak betétjeként jelenhet meg. Semmilyen túllógás nem megengedett, és szabályozva van az udvari boltok reklámhordozóinak pontos elhelyezési módja és mérete is.

Ez persze elsőre bonyolultan hangzik, de vették a fáradságot, és a könnyebb érthetőség kedvéért javaslatokat is tesznek a kialakításra, így meg lehet nézni, milyen képet mutatna az adott üzlet átalakítás után. Tolakodó cégérek helyett az épülethez illeszkedő, finom eszközökkel megfogalmazott példákat mutatnak be. A mintegy negyven épület százötven üzletére tett javaslatok hatása meglepő: az előző képen még igen harsány, zavaros arculat helyett elegáns, bizalomkeltő boltokat láthatunk. Ahogy a főépítész mondja: „Meggyőződésünk, hogy a rendezett, esztétikus kialakítás a boltokat is felértékeli, a harmonikus környezet vonzza a látogatókat. Így a szabályozás nemhogy csökkenteni, hanem növelni fogja a bevételeket.”

Budapesten a közelmúltban egymás után újultak meg a terek, és a folyamat a tervek szerint nem áll meg. A drága közterület-fejlesztésekhez képest elenyésző költséggel jár az üzletek arculatának megújítása, amit azonban csak szabályozással nehéz elérni. Frekventált helyzete miatt a Terézváros kiemelten fontos szerepben van, ezért is van jelentősége, hogy innen indult ki a felek közti kommunikációt egyszerű megoldással segítő, példaértékű kezdeményezés. „Míg az Andrássy utat az ízlés és a tudatosság uralja, addig a közvetlen szomszédban lévő Teréz körúton vizuális káosz van. Abban bízunk, hogy sikeres lesz a program, és példát tudunk vele mutatni a többi kerület számára is. A fővárossal már voltak egyeztetések, ők is kiemelt figyelemmel kísérik a kezdeményezést” – fogalmazott Matus István.

Vizuális káosz a kerületben

Az üzletek arculatával foglalkozó ötlet nem előzmény nélküli. A néhol bazári hangulatú belvárosi főutakon gyakran találunk bérlő nélküli, üres üzleteket is, fennmaradó cégtáblákkal. Ughy Attila városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnok 2012-es javaslata szerint ezeket érdemes lenne az adott épületet ábrázoló, archív képekkel kitakarni, az üres üzleteket pedig egységes logóval ellátni. Volt példa korábban arra is, hogy grafikusok teljesen önként látványtervet készítettek a Kossuth Lajos utcáról, hogy megmutassák, hogyan kellene egy belvárosi, frekventált útszakasznak kinéznie a XXI. századi Budapesten. A teljes utcahosszt feldolgozó tervekből kiállítás is nyílt Zavar? Tervezd át! címmel a Design Terminálban: a 2009-es civil kezdeményezés célja éppen az volt, hogy az önkormányzatok döntéshozóinak figyelmét ráirányítsa a problémára. Az üzletek természetesen nem csak Budapesten kaphatnak figyelmet a városvezetők részéről: Bécsben egységes nyilvántartást vezetnek róluk, Kolozsváron pedig bírságot is kell fizetnie annak, aki nem tartja tisztán a kirakatát.

Az igyekezet érthető, hiszen nem mindegy, milyen képet sugárzunk magunkról, és milyen közegben élünk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.