valasz.hu/itthon/ez-a-tornacipos-is-csunyan-rafazhat-ha-megszavazzak-a-lex-heinekent-123020

http://valasz.hu/itthon/ez-a-tornacipos-is-csunyan-rafazhat-ha-megszavazzak-a-lex-heinekent-123020

Árvíz után kitört a balhé: még a polgármester is meglepődött

/ 2010.06.22., kedd 12:54 /
Árvíz után kitört a balhé: még a polgármester is meglepődött

Az ügyészségen folytatódik az árvíz sújtotta Felsőzsolca ügye: a védekezés hiányosságai miatt a város egyik önkormányzati képviselője ismeretlen tettes miatt feljelentést tett, mely magát a polgármestert is meglepte.

Fehér Attila, az árvíz által leginkább sújtott Felsőzsolca polgármestere nem tudott róla, hogy képviselőtársa feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen az árvíz elleni védekezés hiányosságai miatt. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Főügyészséghez benyújtott feljelentésben Milánkovich Ernő képviselő arra hivatkozik, hogy az árvíz nemcsak a természet ereje, hanem emberi mulasztás miatt következett be.

"A feljelentést azért teszem meg, hogy Felsőzsolca lakossága világosan lássa, hogy mik voltak azok az okok, amik a város árvízzel történő elöntéséhez vezettek" - állítja a képviselő, aki szerint az engedélyek kiadásakor, valamint az árvízi védekezés alatt a különböző hatóságok nem megfelelően és nem szabályszerűen jártak el, ezért jelentősen nagyobb károkat okoztak Felsőzsolca lakosságának, mintha a munkájukat jól végezték volna.

Milánkovich Ernő több okot is felsorol, melyek a büntetőjogi felelősség kérdését vetik fel: ilyen például az ártér beépítése, az M30-as autópálya nem megfelelő megépítése, az árvízi védművek kiépítetlensége és a védekezésben tapasztalt hiányosságok.

Felsőzsolcát súlyosabb csapás érte, mint bármelyik másik borsodi települést. A kisváros 80 százalékát elöntötte a víz, szinte nincs olyan család, amelyik ne szenvedett volna kárt. 60 ház dőlt össze, a település 2200 lakóingatlanából 1800 sérült meg, az árvíz több mint ötezer embernek okozott kárt. Érthető, hogy az eredménytelen védekezés miatt csalódott, kimerült, magukat magukra hagyottnak érző felsőzsolcaiak felelőst keresnek a tragédiáért.

Lapunk korábban arról számolt be: a kisváros tragédiájáért a megkérdezett zsolcaiak a polgármestert okolták, aki későn mérte fel a veszély súlyát, és a település védelmét nem sikerült megfelelően megszerveznie, sőt, a legkritikusabb pillanatokban távozott az árvíz sújtotta területről.

 

A Heti Válasz a feljelentés kapcsán megkereste Fehér Attila polgármestert, aki elmondta: a múlt heti képviselőtestületi ülésen meghoztak egy döntést, mely szerint vizsgálatot indítanak a Felsőzsolcát elöntő árvíz és védekezés ügyében. A polgármester szerint Milánkovich Ernő képviselő ettől függetlenül tette meg a feljelentést, melyről maga Fehér Attila is csak ma reggel értesült. Szerinte kollégája -akivel elmondása szerint jó viszonyban van - valószínűleg nem egyeztetett senkivel a lépésről. A város vezetője egyébként úgy gondolja, emberi erővel „ezt az árvizet nem lehetett volna megfogni", „cunamiként" zúdult a településre.

Azt, hogy a falubeliek közül sokan őt vonják felelősségre a történtekért, Fehér Attila úgy kommentálta: nem tud vele mit kezdeni, ha valaki bedob egy olyan kacsát, hogy a legnehezebb napokban elhagyta a települést. Elmondása szerint végig a polgármesteri hivatalban volt, három napig nem is aludt.

Más okokat is tulajdonítanak azonban a helyiek a katasztrófának: a pár éve épült M30-as autópálya és a zsolcai bekötőút szinte duzzasztógátként működik a mély öblözetben fekvő kisváros előtt. A helyiek úgy tudják, a közeli Auchan áruház építésekor feltételül szabták egy sor vízmentesítő csatorna építését, de mindössze egy készült el.

A Heti Válasz korábbi riportjában beszámolt arról is, hogy a tragédia okait csak alapos vízügyi elemzés tárhatná fel, de a Miskolc és Felsőzsolca közti lapályos területen épült bevásárlópark építési engedélyeit is érdemes lenne újra előszedni, hiszen 2007-ben az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség egyik határozata még aggályosnak tartotta, hogy a terület feltöltése miatt csökken a Sajó árvízi tározójának térfogata. A beépítést elutasító határozatot később visszavonták.

Az esetnek mégis lett következménye: Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára a múlt hét közepén bejelentette, hogy meneszti Filotás Ildikót, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi Vízügyi Felügyelőség vezetőjét és mindazokat, akik hozzájárultak ahhoz, hogy Felsőzsolca és Miskolc között bevásárlóközpontok épülhessenek a Sajó árterébe.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.