Átadták a Dagályt: döntse el, belül is olyan-e, mint kívül! (galéria)

/ 2017.02.21., kedd 19:00 /
Átadták a Dagályt: döntse el, belül is olyan-e, mint kívül! (galéria)

Kedd délelőtt Hosszú Katinka átvette a Duna Aréna jelképes kulcsát Tarlós István budapesti főpolgármestertől és Fürjes Balázstól, a beruházásért felelős kormánybiztostól.

A leánykori nevén Dagálynak hívott uszoda ad otthont július második felében a FINA úszó-, műúszó-, műugró- és vízilabda-világbajnokságnak, ami a futball vb-k és Eb-k, valamint az atlétikai vb után a világ negyedik legnagyobb sporteseménye.

Budapest eredetileg a 2021-es viadal rendezési jogát nyerte el, de amikor az idei házigazdának kijelölt Guadalajara 2015-ben visszalépett, vállalta, hogy beugrik a helyére. Az uszoda ezért rekordgyorsasággal, szűk két év alatt készült el, 2015 májusában kezdték építeni. Ez azzal járt, hogy a tervezés és a kivitelezés gyakorlatilag egyszerre zajlott, az épületet tervező Napur Architect Kft. gyakran naponta adta ki a terveket, hogy ne akadjon meg a munka. Végül nem is az az épület valósult meg, amit még a 2021-es dátumhoz terveztek, és a végleges változat külső megjelenése, főleg kockaszerű tömege, valamint a „díszburkolat” színe és anyagválasztása sok kritikát kapott az elmúlt hetekben. Mások kiemelték, hogy éjjeli díszkivilágítás mellett az uszoda látványos pontja a pesti Duna-partnak.

A Duna Aréna este a Margitszigetről

Fotó: Seres Zsolt

Az épület belül sem vonultat fel forradalmi vagy  meghökkentő építészeti megoldásokat. Inkább azt lehet mondani róla, hogy korrekt munka, ami funkcionálisan minden igényt kielégít, amit egy modern sportuszodával szemben támasztani lehet. Bár a mennyezetek kialakítása olykor puritán hatást kelt, a sajtóbejáráson érintett terek kialakítása igényesebbnek és komfortosabbnak tűnik, mint a riói olimpián használt versenyuszodáé – hihető az építők állítása, hogy a világ egyik legmodernebb uszodája épült fel.

A műugró- és az ötven méteres versenymedence

Fotó: Szabó Balázs

Budapest a Duna Aréna verseny- és bemelegítő medencéjével nyert két ötven méteres, tíz sávos medencét, melyek a mozgatható válaszfalak segítésével akár négy 25 méteres medencévé is alakíthatók. A műugrómedence  ugyancsak használható úszásra vagy vízilabdára is. Amint Hosszú Katinka az átadón rávilágított: ezzel egy csapásra megoldódik a magyar úszósport krónikus vízfelülethiánya, amit ezekben a hónapokban tovább súlyosbít a Komjádi- és a Hajós-uszodák felújítása. Nem véletlenül szólt oda a háromszoros olimpiai bajnok Fürjes Balázsnak, hogy legszívesebben már délután itt edzene. 

Tarlós István és Fürjes Balázs átadta az uszoda "kulcsát" Hosszú Katinkának

Fotó: Szabó Balázs

A medencék mélysége hidraulikus emelővel változtatható, a versenymedencébe pedig bekerült az úszók felkészülését segítő „eindhoveni” mozgáselemző kamerarendszer is. A bemelegítő – később oktató- – medencébe AngelEye kamerarendszert is szereltek, ami érzékeli, ha valaki bajba került, és azonnal jelez az úszómesternek. Az ultramodern megoldásokon kívül az aréna erénye a tágas, világos, levegős terek használata, nem érzi az ember a sok uszodára jellemző klausztrofóbiát.

A beruházást azzal is sokan támadták, hogy költségvetése folyamatosan emelkedett, de az építők szerint végül egy fillérrel sem lépte túl azt a 49 milliárd forintot, amit az előrehozott rendezés elvállalásakor, 2015 májusában a kormány határozatban rögzített. Ebből 21,4 milliárdba került maga az uszoda, 13,7 milliárdba az ideiglenes lelátók felépítése és elbontása, valamint az árvízvédelmi gát, 1,5 milliárdba a környék közlekedésének fejlesztésére, például a rakparti és a Forgách utcai metrómegállóig vezető gyalogossétány, 1,8 milliárd a tartalék, a maradék pedig az áfa, ami azonnal vissza is kerül az államkasszába.

Az állandó lelátók hatezer nézőt fogadnak be, az ideiglenesekkel együtt 15 ezer lesz a kapacitás. Fotó: Szabó Balázs

Felavatták az ugrótornyot és a műugrómedencét is

Fotó: Szabó Balázs

Fotó: Szabó Balázs

Gyárfás Tamás és Hosszú Katinka nem kommunikált egymással a bejárás alatt

Fotó: Szabó Balázs

A versenymedencetér nyugati oldalfalán a Buda, a keletin a Pest szó hangsúlyosabb

Fotó: Szabó Balázs

A bemelegítő medence

Fotó: Szabó Balázs

A versenymedencébe modern időmérő és mozgásérzékelő rendszereket telepítettek

Fotó: Szabó Balázs

Hosszú Katinka, Cseh László, Gyurta Dániel és további hét magyar úszó két hossz leúszásával avatta fel a bemelegítő madencét

Fotó: Szabó Balázs

Fotó: Szabó Balázs

Az úszómedencék mellett pezsgőfürdő is a sportolók és a látogatók rendelkezésére áll

Fotó: Szabó Balázs

 

Fotó: Szabó Balázs

A fogadótérben vizes olimpiai bajnokaink névsora áll a falon

Fotó: Seres Zsolt

Az eredményes magyar úszósport új bázisa a Margit-sziget felől

Fotó: Szabó Balázs

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.