Kossuth tér: dulakodás, rendőrsorfal, magukra hagyott tüntetők

/ 2014.11.17., hétfő 19:49 / Hírforrás: MTI - Válasz.hu
Kossuth tér: dulakodás, rendőrsorfal, magukra hagyott tüntetők

A korrupció és a kormány politikája ellen tüntettek hétfő este Budapesten, a Kossuth Lajos téren, ahol a felszólalók összefogásra, szerveződésre és új politikai rendszer létrehozására szólították fel a jelenlévőket.

Frissítve 22.25-kor: Zárásként az Index helyszíni tudósításának legfrissebb darabját közöljük. Mivel a téren beállt az "állóháború", így nagyon úgy tűnik, hogy ez a pillanatképp mutatja be legpontosabban a helyzetet. Tehát: 

Egy úr mászott fel a parlament egyik oroszlánjára, és elnémult a tömeg, amikor magasba emelte a megafonját. A férfit zavarba hozta a feszült várakozás, egy ideig tétovázott, majd általános döbbenetre azt mondta: "Látjátok mennyi rendőr van itt, menjünk ki a városba, itt már nem érünk el semmit."

A tömeg csalódottan fujjolt, a férfi pedig lemászott az oroszlánról.

Korábban írtuk: Megindultak a rendőrök és három irányból próbálják kiszorítani a téren maradtakat. 

Megkezdődött a keménymag kiszorítása, a rendőrök kis lépésekben terelik a 100-150 fős lökdösődő tömeget a tér széle felé. A Kossuth téren mardt úgy 1000 fős demonstráló nagyobb része már csak szemléli az eseményeket.

 Úgy 1000-1500 ember maradt a Kossuth téren. Az egyre kisebb csoport azonban elszántan viaskodik a rendőrökkel: újra és újra tolják együttes erővel az egyenruhásokat a Parlament lépcsője felé.

Újabb rohamrendőrök érkeztek a Parlament védelmére. A tömegből néhányan palackokat dobáltak az egyenruhások közé. A rendőrség sokadjára is távozásra szólította föl a tömetet.

Így kezdődött:  A Facebookon szervezett, A közfelháborodás napja elnevezésű rendezvény egyik szónoka, Dabóczy Mihály a Parlament előtti teret megtöltő tömeg előtt azt mondta: „temetni” kell a régi rendszert, mégpedig úgy, hogy függetlenedni kell tőle. Olyan rendszert kell építeni, amely a csalókat üldözi, nem a szegényeket, olyan rendszert, amelyben „senkit nem hagyunk az út szélén” - mondta.

Egy középiskolai tanár, Nagy Emília „nemzeti konzultációt” kezdeményezett az oktatásról, amit szerinte azonnal le kell folytatni, „itt és most”.

Az Oktatói Hálózat és a Hálózat a Tanszabadságért szervezetek levelét felolvasva több kérdést tett fel, ezek között azt, hogy akarják-e a jelenlévők, hogy a kormány 100 milliárd forintot vonjon ki az oktatási rendszerből. A tömeg hangos nemmel felelt. A szónok álláspontja szerint a kormány végveszélybe sodorja az egész oktatási rendszert a költségvetéssel.

Horváth András volt adóhatósági munkatárs a korrupció elleni fellépést sürgette. Megjegyezte: a kormányzat zéró toleranciát hirdetett azokkal a személyekkel és szervezetekkel szemben, akik fellépnek a korrupció ellen. Véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök védelmébe vette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetőit, és ezzel „beállt Simicska és Nyerges mögé”.

A szónok színpadra hívta Karancsi Tibort, „az olajbotrányt kirobbantó” egykori rendőrt, majd közölte: mások mellett vele közösen korrupcióellenes szövetséget hoznak létre, amely szavai szerint segíteni és védeni fogja a korrupció ellen küzdőket.

Nemes Balázs, a rendezvény záró szónoka azt mondta, „nem egy kormányt temetünk, hanem egy rendszert”, a mostani kormány ennek csak egy jelképe.

A tömeg többek között azt skandálta, hogy „Orbán takarodj!, „Európát”, „demokráciát”, „rendszerváltást”; hasonló feliratú táblákat tartottak a demonstrálók.

A demonstráció hivatalos befejezése után a tüntetők bontani kezdték a Parlamentet övező kordont, dulakodás kezdődött, majd a sorfalban álló rendőrök kiemeltek egy tüntetőt a tömegből. A tömeg nem oszlott fel, de rendőrök is nagy erőkkel vannak jelen.

A térre rohamrendőrök is érkeztek, a demonstrálókat többször felszólították, hogy távozzanak, de a tömeg Parlamenthez közel álló része nem mozdul.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.