valasz.hu/itthon/aki-nem-tesz-semmit-annak-kuss-kukorelly-endre-a-heti-valasznak-126197

http://valasz.hu/itthon/aki-nem-tesz-semmit-annak-kuss-kukorelly-endre-a-heti-valasznak-126197

Meglepetés a 40 éves Kalákának

/ 2009.12.28., hétfő 15:13 /

Nem azt a koncertet tartották meg vasárnap este a budapesti Millenáris Teátrumában, amelyre a közönség jegyet váltott. A botrány azonban elmaradt - a nézők ehelyett éjszakába nyúlóan ünnepelték a negyvenéves Kaláka együttest.

„Kedves Vendégeink, szeretettel és izgalommal köszöntjük Önöket ma este, itt, a Millenáris Teátrumban. Egy éve titokban szervezzük ezt a meglepetéskoncertet a Kaláka Együttes részére. Elnézésüket kérjük, hogy más címen vettek jegyet ma estére, de a titoktartás miatt szükség volt erre" - ez a szöveg fogadta tegnap este a budapesti Millenáris látogatóit. A Vers+Zene=Élet címmel meghirdetett műsorra jegyet váltó közönség - és a Kaláka - ugyanis abban a hiszemben volt, hogy egy verséneklő koncertre érkezik, melyen az idén negyvenéves együttes két tucat más előadó társaságában néhány dalt fog eljátszani.

„Temetni a verset? Azt próbálja meg valaki! Hiszen dübörög - jobban, mint valaha! Pörgetik-forgatják, pengetik, éneklik rockerek és népzenészek, DJ-k és rapperek, popbandák és alternatív zenekarok... Ezen az estén a zene diadalmasan kipattan a költészetből, amely az őskortól fogva benne bujkál. Fiatal bandák és virtuóz veteránok tűzijátéka tölti be az estét" - szólt a beharangozó a titokzatos eseményre.

Ami a programot illeti, a szervezők - Friesz Mónika, Lőkös Csaba és a Millenáris munkatársai - teljesítették is ígéretüket. Azzal a különbséggel, hogy a Kaláka tagjai nem a színpadon, hanem a közönség soraiban kaptak helyet, hogy a nézőkkel együtt legyenek részesei az őket köszöntő műsornak. A maratoni - este héttől éjjel 11 óráig tartó - koncerten a hazai zenei élet színe-java lépett fel, hogy a maga eszközeivel lerója tiszteletét az ünnepeltnek.

Tették ezt úgy, hogy mindegyikük egy-egy Kaláka-dalt - illetve az annak alapjául szolgáló verset - öntött új alakba, avagy formált a maga képére és hasonlatosságára. A Csík zenekar József Attila-i ihletésű születésnapi köszöntője után Lovasi András boldogult ifjúkora egyik első tábortűzi dalaként adta elő Radnóti Éjszaka című versét, majd következtek a többiek - a legváltozatosabb műfajokból.

Meglepetés a 40 éves Kalákának - Fotók: Lajtos István

A Quimby, a Republic, a Heaven Street Seven, Ferenczi György és a Rackajam, a Misztrál keményebb hangzása után/közben Sebestyén Márta, Palya Bea vagy éppen a Vujicsics és a Söndörgő együttes öltöztette másik népzenei formába a választott dalt. Both Miklós Napra együttesének jóvoltából a nézők a pszichedelikus rock dallamaira révülhettek el, Juhász Attila kvartettje a sunshine jazz keretein belül dolgozta fel a Nálatok laknak-e állatok? című örökzöldet, a Pannonia All Stars Ska Orchestra pedig jamaikai örömzene formájában énekelt minden magyar kisgyerek kedvencéről, a nanduról.

Az egymást öt-tízpercenként váltó fellépők izzasztó munkát adtak a színpadot minduntalan átszerelni kénytelen technikusoknak - és nemkülönben a műsorvezető Lackfi Jánosnak, aki, ha jól számoltunk, úgy harmincszor jelent meg a közönség előtt, hogy felkonferálja a következő műsorszámot, és az átállás ideje alatt szóval tartsa a nagyérdeműt. Nos, költőnk kitett magáért, sőt a stand up comedy fenegyerekeit megszégyenítő szövegeivel, irodalmi anekdotáival önálló műsorszámként - ha úgy vesszük, egy estére Magyarország legünnepeltebb anticelebjeként - volt jelen a színpadon.

Hasonló elmésségről tett tanúbizonyságot Prőhle Gergely, a magyarországi evangélikusok országos felügyelője, aki a tegnapi alkalmat ragadta meg, hogy átnyújtsa Gryllus Dánielnek és Vilmosnak, illetve a Kaláka egészének a Prónay Sándor-díjat - a legmagasabb elismerést, amelyet közössége az egyházát gyarapító világi személyeknek adományozhat. Laudációjában Prőhle a korabeli hivatalos egyházi felfogástól - miszerint a muzsika az ördög különösen diabolikus mesterkedése - húzott történelmi ívet a szférák zenéjéig, s fellépése olyan helyénvalóra sikeredett, hogy az alapvetően nem egyházias közönség - a tapsából ítélve - nemhogy tolakodásnak vette, hanem nagyon is odaillőnek tekintette a gesztust.

Az estet színesítette még a Kaláka-tagok gyermekeiből álló alkalmi nagycsaládi zenekar fellépése - mely mozzanat arra is alkalmat adott, hogy néhány percre technoszerű zörejek költözzenek be a Millennáris sokat hallott falai közé -, slusszpoénként pedig a Kaláka tagjai Polgár Tibor fotóművész díjnyertes alkotását vehették át. A kép egy szajkót ábrázol, amint egy tó felszínén szárnyaival csapdosva szív alakot formál a felvert vízcseppekből - Lackfi János szíves közléséből pedig megtudtuk, hogy az alkotás természetesen nem a Photoshop műve, hanem a fotográfus többhetes hasalásának eredménye.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.