Meglepetés a 40 éves Kalákának

/ 2009.12.28., hétfő 15:13 /

Nem azt a koncertet tartották meg vasárnap este a budapesti Millenáris Teátrumában, amelyre a közönség jegyet váltott. A botrány azonban elmaradt - a nézők ehelyett éjszakába nyúlóan ünnepelték a negyvenéves Kaláka együttest.

„Kedves Vendégeink, szeretettel és izgalommal köszöntjük Önöket ma este, itt, a Millenáris Teátrumban. Egy éve titokban szervezzük ezt a meglepetéskoncertet a Kaláka Együttes részére. Elnézésüket kérjük, hogy más címen vettek jegyet ma estére, de a titoktartás miatt szükség volt erre" - ez a szöveg fogadta tegnap este a budapesti Millenáris látogatóit. A Vers+Zene=Élet címmel meghirdetett műsorra jegyet váltó közönség - és a Kaláka - ugyanis abban a hiszemben volt, hogy egy verséneklő koncertre érkezik, melyen az idén negyvenéves együttes két tucat más előadó társaságában néhány dalt fog eljátszani.

„Temetni a verset? Azt próbálja meg valaki! Hiszen dübörög - jobban, mint valaha! Pörgetik-forgatják, pengetik, éneklik rockerek és népzenészek, DJ-k és rapperek, popbandák és alternatív zenekarok... Ezen az estén a zene diadalmasan kipattan a költészetből, amely az őskortól fogva benne bujkál. Fiatal bandák és virtuóz veteránok tűzijátéka tölti be az estét" - szólt a beharangozó a titokzatos eseményre.

Ami a programot illeti, a szervezők - Friesz Mónika, Lőkös Csaba és a Millenáris munkatársai - teljesítették is ígéretüket. Azzal a különbséggel, hogy a Kaláka tagjai nem a színpadon, hanem a közönség soraiban kaptak helyet, hogy a nézőkkel együtt legyenek részesei az őket köszöntő műsornak. A maratoni - este héttől éjjel 11 óráig tartó - koncerten a hazai zenei élet színe-java lépett fel, hogy a maga eszközeivel lerója tiszteletét az ünnepeltnek.

Tették ezt úgy, hogy mindegyikük egy-egy Kaláka-dalt - illetve az annak alapjául szolgáló verset - öntött új alakba, avagy formált a maga képére és hasonlatosságára. A Csík zenekar József Attila-i ihletésű születésnapi köszöntője után Lovasi András boldogult ifjúkora egyik első tábortűzi dalaként adta elő Radnóti Éjszaka című versét, majd következtek a többiek - a legváltozatosabb műfajokból.

Meglepetés a 40 éves Kalákának - Fotók: Lajtos István

A Quimby, a Republic, a Heaven Street Seven, Ferenczi György és a Rackajam, a Misztrál keményebb hangzása után/közben Sebestyén Márta, Palya Bea vagy éppen a Vujicsics és a Söndörgő együttes öltöztette másik népzenei formába a választott dalt. Both Miklós Napra együttesének jóvoltából a nézők a pszichedelikus rock dallamaira révülhettek el, Juhász Attila kvartettje a sunshine jazz keretein belül dolgozta fel a Nálatok laknak-e állatok? című örökzöldet, a Pannonia All Stars Ska Orchestra pedig jamaikai örömzene formájában énekelt minden magyar kisgyerek kedvencéről, a nanduról.

Az egymást öt-tízpercenként váltó fellépők izzasztó munkát adtak a színpadot minduntalan átszerelni kénytelen technikusoknak - és nemkülönben a műsorvezető Lackfi Jánosnak, aki, ha jól számoltunk, úgy harmincszor jelent meg a közönség előtt, hogy felkonferálja a következő műsorszámot, és az átállás ideje alatt szóval tartsa a nagyérdeműt. Nos, költőnk kitett magáért, sőt a stand up comedy fenegyerekeit megszégyenítő szövegeivel, irodalmi anekdotáival önálló műsorszámként - ha úgy vesszük, egy estére Magyarország legünnepeltebb anticelebjeként - volt jelen a színpadon.

Hasonló elmésségről tett tanúbizonyságot Prőhle Gergely, a magyarországi evangélikusok országos felügyelője, aki a tegnapi alkalmat ragadta meg, hogy átnyújtsa Gryllus Dánielnek és Vilmosnak, illetve a Kaláka egészének a Prónay Sándor-díjat - a legmagasabb elismerést, amelyet közössége az egyházát gyarapító világi személyeknek adományozhat. Laudációjában Prőhle a korabeli hivatalos egyházi felfogástól - miszerint a muzsika az ördög különösen diabolikus mesterkedése - húzott történelmi ívet a szférák zenéjéig, s fellépése olyan helyénvalóra sikeredett, hogy az alapvetően nem egyházias közönség - a tapsából ítélve - nemhogy tolakodásnak vette, hanem nagyon is odaillőnek tekintette a gesztust.

Az estet színesítette még a Kaláka-tagok gyermekeiből álló alkalmi nagycsaládi zenekar fellépése - mely mozzanat arra is alkalmat adott, hogy néhány percre technoszerű zörejek költözzenek be a Millennáris sokat hallott falai közé -, slusszpoénként pedig a Kaláka tagjai Polgár Tibor fotóművész díjnyertes alkotását vehették át. A kép egy szajkót ábrázol, amint egy tó felszínén szárnyaival csapdosva szív alakot formál a felvert vízcseppekből - Lackfi János szíves közléséből pedig megtudtuk, hogy az alkotás természetesen nem a Photoshop műve, hanem a fotográfus többhetes hasalásának eredménye.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Tóra, magyar!

A hamarosan rajtoló Kékszalagra hajók keresik legénységüket, a Balatonon pedig ötödannyi hajó sincs, mint a Boden-tavon. Összeállításunkban azt próbáltuk körüljárni, kinek és hogyan lehetséges belevágnia ebbe a sportba.

Így alakulhat át az Európai Unió

A múlt heti uniós csúcson kiderült, hogy nagy változások előtt áll az EU: a francia–német tandem szándékai szerint a megerősített eurózóna lesz a közösség új gravitációs központja. Aki kimarad, lemarad? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ezért akar a kormány lőtereket telepíteni az iskolákba

A lövészet iskolai oktatásának ötlete összefügg a hadsereg létszámhiányával, de valószínűleg ugyanúgy kevés valósul meg belőle, mint a lovaglásból vagy a mindennapos éneklésből. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért szavaz sok LMBT-személy a radikális jobboldalra?

Három európai kormányfő homoszexuális; Angliában rekordot döntött a meleg képviselők száma; szélsőjobbos alakulatok, illetve Skóciában az összes mérvadó párt élén szintén zenész áll – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból.