Az amerikai jegybankelnökkel jobban járnánk

/ 2010.06.11., péntek 14:55 /
Az amerikai jegybankelnökkel jobban járnánk

Lehet, hogy jobban járna Magyarország, ha Ben Bernanke-t, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökét kérné fel jegybankelnöknek: Bernanke ugyanis jóval kevesebb fizetéssel beéri, mint Simor András.

Bármily hihetetlenül hangzik, de igaz: Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke több mint kétszer annyi fizetést kap, mint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve vezetője, Ben Bernanke, aki egyben a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi szakembere.

Míg Simor havonta bruttó 8,34 millió forintot keres, amerikai kollégájának be kell érnie évi 199700 dollárral, vagyis havi 3,8 millió forintnak megfelelő javadalmazással.

A jegybank két alelnöke, Karvalits Ferenc havi 6,67, Király Júlia 5,84 milliót vihet haza. Tehát még ők is messze jobban járnak, mint az amerikai szakember. Szerencsére Bernanke az MNB monetáris tanácsának külső tagjainál azért már többet keres, bár ez utóbbi fizetések is meghaladják a kétmilliót.

Ben Bernanke irigykedhet magyar kollégáira

Pénzügyi körökben egyébként csak Surányi-effektusnak nevezik a magyar jegybankelnöki fizetés felduzzadását. Surányi György ugyanis 1995-ben került másodszor az MNB élére, s mivel a jobban fizető magánszektorból jött (a CIB Bank vezérigazgatója volt), kiharcolta, hogy jóval többet írjanak a fizetési papírjára. Utódai már ezt a javadalmazást örökölték meg, amelyet a jegybanktörvény is rögzít, s amely a mindenkori infláció mértékének megfelelően nő, így haladja meg mára a 8 millió forintot.

Miután a Fidesz 29 pontos akciótervében a közpénzből gazdálkodó cégek és intézmények vezetőinek bruttó bérét kétmillió forintban maximalizálja, a Heti Válasz megkereste a jegybankot is kérdésével, hogy tényleg negyedelik-e Simor fizetését.

A dolog azonban nem ilyen egyszerű, hisz az MNB-vezetők fizetéséről a jegybanktörvény rendelkezik. Ahhoz, hogy kétmillió forintra lehessen kurtítani a fizetést, módosítani kellene a jegybanktörvényt, és a jogszabály tervezetéhez el kellene nyerni az Európai Központi Bank (EKB) támogatását is.

Az EKB épp most véleményezett egy lett jegybanki vezetői fizetéscsökkenési tervezetet, és határozottan kiállt a jegybankok személyzeti függetlensége mellett. Tehát nem könnyű az ötletet keresztülvinni az uniós intézményeken. De nem is esélytelen, ha a kormány úgy tudja elővezetni a tervezetet, hogy az része egy nagyobb nemzeti szabályozásnak.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő leszögezte: a kormány nem enged abból a tervéből, hogy kétmillió forintban szabja meg az állami vezetők fizetését, köztük a jegybankelnökét. A kormány által tervezett lépés minden jogszabályi előírásnak megfelel majd, és a kabinet egyeztetni fog az Európai Unióval.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.