Az egyházi iskolában nem, a Waldorfban gond volt a leszbikus szülő

/ 2014.09.26., péntek 18:23 /

Az ügy 2013 nyarán indult, amikor a 13 éves fiú szülei eldöntötték: gyermeküknek új iskolát keresnek. Miután az előzetes egyeztetések lezajlottak a Waldorf iskolában, az anyuka jelezte, miszerint a gyermeket azonos nemű bejegyzett élettársával közösen neveli. Ám a jövendőbeli tanárnő emailben közölte: „családi állapotuk” miatt a gyermeket mégsem tudja az osztályba felvenni. 

Az anyuka nem hagyta annyiban, az iskola vezetését ellátó Igazgatási Konferenciához fordult panasszal, ám azt a választ kapta, hogy a döntésben semmilyen kivetnivalót nem találnak; ezt követően indította meg az eljárást az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál az intézmény ellen. 

Az eljárás során az iskola azzal érvelt, hogy a gyermek érdekében volt szükség az elutasításra, mivel az osztályban számos atrocitás érte volna. 

A hatóság viszont nem fogadta el az érvelést. Úgy foglalt állást, hogy az oktatási intézmények egyik feladata, hogy a felügyeletére bízott gyermekeket egymás iránti toleranciára neveli és az osztályközösségbe történő befogadást nem lehet megtagadni azzal a hivatkozással, hogy a gyermek a többségi társadalomtól eltérő családban él.

A pénzbírság kiszabása után az anya, Schmidt Orsolya az Indexnek azt mondta: teljesen elégedett az EBH döntésével, ebben reménykedett, amikor beadta a panaszt. Elárulta: van egy lánya is, de hasonló rossz tapasztalata se vele, se a fiával kapcsolatban nem volt máshol, sem tanárok, sem osztályfőnökök körében, pedig úgy élnek, hogy nem titok a család összetétele.

A fiú másfél évvel ezelőttig hagyományos iskolába járt, a waldorfos próbálkozás előtt fél évvel került át egy egyházi fenntartású iskolába, ahol kisebb létszámúak az osztályok. 

Mivel a Waldorf kifejezetten az elfogadó szemléletéről híres, nem hitték volna, hogy épp itt lesz gond – vallotta be.

És hogy minderre hogyan reagált a fiatal fiú, aki először szembesült a diszkriminációval? „Sikerült őt ezzel annyira megütni, hogy egy kicsit másképpen áll már ő is ehhez” – árulta el az édesanyja.  A tanulást pedig végül ott folytatta, ahol az előző tanévet abbahagyta.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.