Máris elvéreztek a pártok: A Zuschlag-féle ÚMP-nek viszont sikerült

/ 2014.04.23., szerda 07:45 /
Máris elvéreztek a pártok: A Zuschlag-féle ÚMP-nek viszont sikerült

Harminchét pártot vettek nyilvántartásba, ám mindössze 13 tudta összegyűjteni az Európai Parlamenti (EP) választáson történő induláshoz szükséges 20 ezer ajánlást. A szám még nem végleges, a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) csütörtök estig kell ellenőriznie, hogy valóban stimmelnek-e az aláírások.

A Fidesz-KDNP, az MSZP, az Együtt-PM, a DK és a Jobbik az április 7-én, azaz egy nappal az országgyűlési választás után induló EP-választási kampány első néhány napjában összegyűjtötte az induláshoz szükséges 20 ezer ajánlást a választópolgároktól, az öt listát már nyilvántartásba is vette az NVB.

A határidő most kedden 16 órakor járt le, az utolsó pillanatban még hat párt adta le a szükséges ajánlásokat: A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, az egykori MDF-ből alakult a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, a Lehet Más a Politika, az öt éve MDF-es színekben EP-képviselővé vált Bokros Lajos-pártja, a Modern Magyarország Mozgalom, a Seres Mária Szövetségesei, valamint a közvetetten Zuschlag Jánoshoz köthető Új Magyarország Párt. Az ő indulásuk még nem vehető biztosra, az Nemzeti Választási Irodának (NVI) három napja van a 20 ezer ajánlás ellenőrzésére.

Olyan kispártok, mint például az Európai Föderalista Párt, a Magyar Republikánus Politikai Párt, a Magyar Demokráciáért és Hazáért Párt vagy a Szabad Magyarok Pártja végleg elbuktak. Bár bejelentette szándékát az indulásra, végül mégsem állít listát az újjáéledő Fodor Gábor-féle liberális párt vagy Szili Katalin KTI-ja, de nem lesznek rajta a szavazólapon a Szociáldemokraták sem.

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni vagy arról levenni. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát, vagy írásban lemond a jelölésről - helyére a listán soron következő lép. A lista bejelentéséhez csatolni kell a jelöltek nyilatkozatát arról, hogy van választójoguk és elfogadják a jelölést.

Újabb bírságok

Ahogyan az országgyűlési választások előtt, úgy most is gond volt abból, hogy a pártok a kedd 16 órás határidőre nem vitték vissza az NVI-nek a korábban felvett ajánlóíveket. (Igaz, a 37 bejelentett jelölőszervezet közül eleve csak 22 vette át az ajánlások gyűjtésére szolgáló íveket.)

A le nem adott ívek darabjáért 50 ezer forintot kell fizetni. Az országgyűlési választáson 1,8 milliárd forint bírságot szabtak ki a választási szervek azért, mert nem adták le a pártok az íveket.  (Ebből a valasztas.hu április 17-i adatai szerint alig valamivel több mint 7,5 millió forintot fizettek be.) Több száz ív hiányzik most is, és - a kedd esti adatok szerint - körülbelül 240-et ugyan visszavittek, de késve. Az NVB-nek nincs mérlegelési jogköre a bírság kiszabásánál, így a testület várhatóan több tízmilliós büntetést fog kiszabni.

Plakáttenger

Budapesten és a vidéki városokban még mindig az országgyűlési választásokra buzdító óriásplakátok tömege fogadja a városlakókat. Ehhez jöttek hozzá a napokban - igaz, lényegesen kisebb számban - az EP-plakátok. A napokban a Fővárosi Önkormányzat közzé is tett egy felhívást, miszerint a szavazást követő 30 napon belül (2014. május 6-ig) a pártok kötelesek eltávolítani plakátjaikat. „Kérjük az érintetteket, hogy az erre vonatkozó kötelezettségüknek tegyenek eleget, különös tekintettel a közelgő európai parlamenti választásra és az ahhoz kapcsolódó kampányra" - írta a Fővárosi Önkormányzat. Egy fővárosi közgyűlési rendelet lehetőséget teremt arra, hogy a választási plakátok eltávolításának költségét a Fővárosi Önkormányzat áthárítsa a kötelezettségét nem teljesítő jelöltre, illetve jelölő szervezetre. Úgyhogy a plakáttengert látva előfordulhat, hogy tovább emelkedik a pártokra kiszabott bírságok összege.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.