Az emberek a bőrükön érzik - Átrendeződés az egészségügyben

/ 2015.02.05., csütörtök 11:14 /
Az emberek a bőrükön érzik - Átrendeződés az egészségügyben

Sorra nyílnak az ezer négyzetméteres szakrendelők Budapesten és vidéken, és csak azért nem tarol a fizetős egészségügy a közkórházakon belül is, mert a kormány törvénnyel tiltotta meg ezt. Mi az oka mindennek? Exkluzív háttér a friss Heti Válaszban.

A Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta csak 3,3 százalékkal emelkedett a szakrendelőkre fordított tb-támogatás összege, a fogyasztói árindex viszont 11,5 százalékkal nőtt. Az emberek a bőrükön érzik, hogyan értéktelenedik el a szolgáltatásokra fordított összeg, miként sorvasztja az állam a járóbeteg-szakrendeléseket. S hozza helyzetbe ezzel a magán-szakrendelőket, egyre erősítve a keresletet irántuk.

A folyamat nem pusztán azért gyengíti a közegészségügyet, mert a betegeket a magánszféra szívja fel, hanem azért is, mert zömmel ott is a közkórházak orvosai rendelnek. Az orvoshiány nemcsak azért bénító a kórházakban, mert sok doktor telepedett át Angliába vagy Németországba, hanem azért is, mert saját orvosaik sem az osztályon töltik a délutánokat, hanem maszekban rendelnek valahol.

Összeállításunkban bemutatjuk, hogyan szorulnak ki közben a magán egészségügyi szolgáltatók a közkórházakból, és hogyan zsugorodik évről évre a közvetlenül a tb-n keresztül finanszírozott magánszolgáltatókra jutó összeg. Mi lenne hát a megoldás? A kormány tisztán elkülönült közösségi és magánszolgáltatókat szeretne – de van elég ereje ehhez a közegészségügynek? Mi történik akkor a túlzó kapacitásokkal? Hogyan élik meg az orvosok, hogy közben a magánellátás is átrendeződik, és a lakásrendelők, amelyek évtizedekig biztos egzisztenciát adtak a kórházi orvosoknak, lassan kiszorulnak a piacról?

 

Részletek a február 5-i Heti Válaszban, amely elektronikus formában is megvásárolható a Digitalstandon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.