valasz.hu/itthon/ot-ok-amiert-felesleges-duhongeni-azert-mert-bayer-zsolt-bekerul-a-nemzeti-konyvtarba-125069

http://valasz.hu/itthon/ot-ok-amiert-felesleges-duhongeni-azert-mert-bayer-zsolt-bekerul-a-nemzeti-konyvtarba-125069

Az energiát termelő ház

/ 2018.05.23., szerda 16:22 /

Egy pécsi intelligens családi ház nyerte el a közelmúltban az E.ON Energy Globe díjat, így részt vehet a nemzetközi megmérettetésben is. Az energiát nemhogy nem fogyasztó, de termelő otthon átépítését Kistelegdi István tervezte.

Hogyan termelhet egy ház több energiát, mint amennyit fogyaszt?

Intelligens tervezésre van szükség, amelynek során a legapróbb részleteket, még az időjárási viszonyokat is elemezzük. Olyan épületet alkotunk, amely kellőképpen komfortos és nagyon kevés energiát igényel, ugyanakkor a leghatékonyabb gépészettel látjuk el. A földenergiát használjuk fűtésre, melegítésre, a napenergiát szintén fűtésre, valamint villamosáram-termelésre.

Saját pécsi családi házáról van szó. Mi volt a célja, amikor nekifogott az átépítésnek?

Szerettem volna megmutatni, mit lehet kihozni egy 1970-ben épült jellegzetes, hátrányos helyzetű épületből. Ötven éve nem foglalkoztak a tájolással, az árnyékolással, a hatékony energiafelhasználással, és az építőanyagok minősége is más volt. Ez az átépítés bizonyítja, hogy nem csupán az alaprajz rendezhető át, hanem korszerű technológiával a mai igényeknek megfelelő komfort is kialakítható.

Mennyibe kerül mindez?

Jelentős többletköltséggel jár, de ha valaki elhatároz egy ilyen beruházást, akkor biztos vagyok benne, hogy nem csak a pénz megtérülési ideje számít. Ez nem erről szól, hanem energiahatékonyságról, komfortról, életminőségről, arról, hogy káros kibocsátású anyagokat nem használunk, előtérbe helyezzük a természetes anyagokat.

Magyarországon mennyire jellemző ez az igény a családiház-építésben?

Még van hová fejlődnünk. Sokan megveszik a 30 ezer forintos padlóburkolatot, de hőszigetelésként az egészségtelen kőolajszármazékból készült anyagot használják. Még mindig ott tartunk, hogy ami a felszínen van, ami látszik, az csillogjon-villogjon, ami a falba bevakolva vagy a padló alatt van, az nem számít.

Müchenben végzett, 13 évig élt Németországban. A németek előrébb tartanak az intelligens tervezésben?

Világelsők; én is a müncheni egyetem építészkarán ismerkedtem meg a témával, majd a ClimaDesign szakot is elvégeztem. A pécsi ház története most a nemzetközi érdeklődést is felkeltette, egyre többször hívnak Németországba oktatni. Külföldön sem magától értetődő, hogy ilyen épületek készülnek. Máltán ősztől a szuperhatékony épülettervezés professzora leszek, és a sanghaji Jiao Tong Egyetemen kineveztek vendégprofesszornak.

Középületek építésénél ma megjelenik az energiahatékonyság igénye?

Saját munkáim során látom, hogy egyre több olyan megbízást kapunk, ahol számít a hatékonyság; állami beruházásoknál, középületek építésénél, felújításánál ez ma fontos szempont. Egy 5000 négyzetméteres középület esetében gyorsabb a megtérülés, mint családi házaknál, és ez milliókat jelent. A hatékonyságot illetően egyébként a pécsi épület a lehetőségek tárháza: megmutatja, mit lehet kihozni egy épületből, de lehet válogatni a különböző megoldásokból éppúgy, mint egy étlapról.

Mihez kezd a többletenergiával, amit a ház termel?

Egyelőre visszatermeljük az E.ON közműhálózatába, de megkaptuk az elektromos autót, amelyet az első díjjal nyertünk, azt is fel lehet majd tölteni vele.

Kistelegdi István
Pécsen született 1972-ben. 1996-ban szerzett építészdiplomát a würzburgi főiskolán. 1996–1999 között a kasseli egyetem építész szakán tanult. 2003–2006 között kutatott a Müncheni Műszaki Egyetemen. 2004-től a Kistelegdi építésziroda tervezője. 2014-től a Pécsi Tudományegyetemen egyetemi tanár.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.