Az Európai Bizottsághoz fordultak Orbán beszéde miatt

/ 2014.09.03., szerda 19:01 / Hírforrás: MTI

Írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz Pavel Telicka, az európai liberálisok európai parlamenti (EP-) frakciójának egyik alelnöke Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt - tudatta a frakció szerda délután a Facebookon.

A képviselőcsoport üzenete szerint a miniszterelnök kinyilvánította, hogy illiberális Magyarországot akar, Oroszország és Kína példáját követve, a pénzügyi válság és a versenyképesség növelésének ürügyével pedig megnyirbálta a sajtószabadságot és a hatalmi ágak egyensúlyát.

Telicka szerint ez az EU liberális demokratikus értékeinek „égbekiáltó elutasítása”, amelyre válaszul arra szólítja fel a bizottságot, hogy „szegüljön szembe a Magyarországról érkező fenyegetéssel”, vagy adjon magyarázatot, miért nem tesz semmit.

„Meddig védi még (a miniszterelnököt) az Európai Néppárt frakciója, és mikor ítélik már el nyíltan, hogy egyik tagpártjuk azon dolgozik, hogy Magyarországot Kínához és Oroszországhoz tegye hasonlatosabbá?” - zárul a frakció Facebook-üzenete.

Orbán Viktor júliusban a 25. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor alkalmával, Tusnádfürdőn arról beszélt, hogy az új magyar államszerveződés alapja a munkaalapú állam, amely nem liberális természetű. Mint mondta: a világ azokat a rendszereket próbálja megérteni, amelyek nem nyugatiak, nem liberálisok, talán nem is demokráciák, és mégis sikeresek. Itt említette példaként a többi között Kínát és Oroszországot. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy ez az illiberális állam nem tagadja a liberalizmus alapvető értékeit, de nem teszi ezt az ideológiát az államszerveződés központi elemévé.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.