Az LMP, akár a Fidesz

/ 2012.11.21., szerda 17:02 /

Az LMP szűk többséggel szavazta le, hogy násztáncot lejtsen Bajnai Gordon új átkaroló hadmozgalmával. Kapott is az arcába. Számolatlanul.

Pedig a kimondott "nem" kategorikusnak és visszavonhatatlannak sem tűnt fel. (A majdani körülmények ismeretében Lehet még Más az a Nem is.) A feltétel nélküli odaadás hiánya azonban így is zavart keltett az ellenzéki oldalon. Az Együtt 2014 kommunikációját jelentősen gyengítve azt üzente, hogy nem élet és halál kérdése forog most kockán, ahogy a fuldokló mozgalmárok szeretnék mindenkivel elhitetni, csupán a jövőbeni hatalomgyakorlás mikéntje a tét. Akkor meg nem jó hűbelebalázs módjára választ találni, ahogy azt mások szeretnék. Elvégre a Lehet Más a Politika azért jött létre, mert különbözni akart a megszokottól.

És most különbözni is látszik.

A mai történet nem kicsit emlékeztet egy húsz évvel ezelőttire. Akkor a Fideszt akarták beszorítani az MSZP-vel összeborulni kész szabad demokraták a Demokratikus Chartába. Mert akkor is piszkosul fulladt a magyar. Akkor is horthysta, antiszemita, bőgatyás, provinciális és dilettáns volt a hatalom. Akkor is tönkretette az országot. Amit persze akkor is rendben adtak át a szocialisták. (Akkor épp nem Matolcsy volt a hülye, hanem Bod Péter Ákos és Kupa Mihály...) És akkor is el kellett zavarni a kormányt, hogy teret kapjanak a demokrácia és a piacgazdaság vadiúj képviselői. Horn Gyulával az élükön.

Csakhogy a Fidesz nem masírozott be a bal- és hiszteroliberálisok táborába, nem nyitott esernyőt a barnaeső ellen, ellenben a szinte kilátástalanul kockázatos önálló útra lépett. Hogy majd belepusztult. Az SZDSZ mindent megtett, hogy a talpra állás soha ne következzen be. Stallumokkal és anyagi erővel magához vonzotta a Fidesz Fodor Gábor fémjelezte szárnyát, a maradókat meg köpönyegforgató árulózták minden fórumon, ahogy a csöveiken kifért.

Markáns különbség van persze az akkori és a mostani végkifejlet között, amennyiben 1994-ben sem Grósz Károly, sem Németh Miklós nem akart visszatérni a hatalomba. Tudták, hogy a múltjukkal nem lennének képesek hitelesíteni a jelen üzeneteit. Ellenben most itt van nekünk Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon (a háttérben Kuncze Gáborral, Magyar Bálinttal és Kóka Jánossal), hogy szolgálatba helyezze önmagát, és óvó szárnya alá vonja Magyarországot. Amit kacagás nélkül kellene kibírnunk. Az LMP-nek pedig hozzájuk kellene jó arcot vágnia. És Bajnaiék fenemód csodálkoznak, hogy az a politikai közösség, amely nem is olyan régen leginkább az ő hatalomgyakorlásukkal szemben fogalmazta meg önmagát, ódzkodik összesimulni velük, tartózkodik felvállalni a múltjukat.

A Lehet Más a Politika most nem dönthetett másként, ha valamit is meg akart őrizni eredeti céljaiból, ha nem akarta felszámolni önmagát mások oltárán. Mert ugyan mi maradt volna a Fideszből 1998-ra, ha Fodor Gáborral együtt csatlakozik az MSZP-SZDSZ-koalícióhoz? És ugyan ki váltotta volna Horn Gyulát?

Gyurcsány vagy Bajnai?"Ami az elkövetkező napokban, hetekben (hónapokban?) a sajtóban vár az LMP-re, azt sem lesz könnyű túlélni. Életképtelen ördögbotostól Orbán utolsó csatlósaiig sok mindennek elmondják majd őket progresszív véleményformálók, míg jobbról hátsó szándékoktól és kárörömtől egyáltalán nem mentes szeretet árad majd feléjük."
(Balogh Ákos Gergely, www.mandiner.hu, november 18.)

"Egyedül az együttműködés-párti szavazók és a pártvezetés Bajnait támogató triója, Karácsony Gergely, Jávor Benedek és Szabó Tímea mutatott némi politikai potenciált, felelősségvállalást és agyműködést."
(www.magyarnarancs.hu, november 18.)

"Immár abszolút világossá vált, hogy a schifferi LMP a Fidesz csatlósa. Ismét olyan döntést hozott, ami a Fidesznek jó."
(Szanyi Tibor a Facebook-oldalán, november 18.)

"Ha a kongresszus húzása nem jön be, kiderülhet, hogy az LMP mostani bátorsága onnan táplálkozik, ahonnan a falnak is nekimenő viccbeli lóé: a vakságából. Ha viszont mégis bejön, tananyag lesz belőle a politikatudományban."
(Hargitai Miklós, Népszabadság, november 19.)

"Bajnai Gordonnak nem marad más hátra, mint lemondani az esernyőstratégiáról, és önálló politikai erőként, pártként fellépni. Eddig ugye ez az eredmény: akik jönnének (Gyurcsány, Kuncze), azokat a már "meglévő" szövetségesekkel (Milla) próbálják távol tartani. Akit szeretnének bent látni (LMP, MSZP), azok meg nem akarnak jönni. Ez így teljes kudarc."
(Somogyi Zoltán a Facebook-oldalán, november 19.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.