Neurológiai okok a tanulási zavar hátterében

/ 2014.01.31., péntek 17:30 /
Neurológiai okok a tanulási zavar hátterében

Hazánkban is sok embert érint a diszlexia, a tanulási zavar egyik formája, amely kiskorban megnehezíti az írás és az olvasás megtanulását, az olvasott szöveg értelmezését, és ennek következményeit sokszor felnőttként is viselik az érintettek. Úgy tűnik, egyre több emberről derül ki, hogy diszlexiás. Erről kérdeztük Gyarmathy Évát, a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársát.

Mi okozza a diszlexiát?

Az eltérő idegrendszeri működés; tehát mindenképpen van neurológiai háttere a problémának, ami azt jelenti, hogy az érintett emberek agya másképpen dolgozza föl az információt. Attól függően, hogy ez az eltérés hol, hogyan jelentkezik és mekkora mértékű, a diszlexia nagyon különböző lehet. Azonban azt is fontos tudni, hogy a diszlexia független az intelligenciától.

Hány embert érint ma Magyarországon ez a probléma?

Az iskolásoknak kb. 3 százaléka diszlexiás valójában. Ez a mély diszlexia, amit a fonológiai rendszer alulműködése jellemez, és a fejlesztéshez gyógypedagógus segítségére van szükség. A mély diszlexiások olvasása teljesen soha nem lesz tökéletes. Valójában azonban a felszíni diszlexia érint igazán sok embert, a lakosság mintegy 10 százalékát, és a számuk folyamatosan emelkedik. Nekik is vannak tanulási nehézségeik, olvasási problémáik, náluk is kimutathatók a neurológiai eltérések, de ők megtanulhatnak megfelelően olvasni. Felnőtt korban a helyesírás bizonytalanságában jelenhet meg a zavar.

Miért nő a diszlexiások száma?

Az elmúlt évtizedekben csökkentek azok a nyelvi fejlesztő helyzetek, amik az olvasás megtanulását segíthetnék. Az olvasás megtanulására neurológiailag meg kell érni, mert ha valakit éretlen idegrendszerrel próbálnak megtanítani írni-olvasni, akkor ez sok kínlódással járhat. Ahogy pedig a kudarcok száma nő, úgy válhat egyre szorongóbbá a gyerek, ami egész életre kiható önértékelési és egyéb lelki zavarokhoz vezethet.

Mikor lehet először gyanakodni arra, hogy valaki diszlexiás? És mikor derülhet ki egyértelműen?

Az óvodában már lehet észlelni különböző jeleket. A testsémában, a beszédhangok megkülönböztetésében, a térorientációban, az idői szekvenciákban lehetnek eltérések már 3-6 évesen, amik előrevetíthetik a diszlexiát. Szerencsére ezek a területek kiválóan fejleszthetők óvodáskorban. Valójában 8 éves kortól lehet csak  kimondani, hogy valaki diszlexiás, vagy sem.

Mi van 8 éves kor után?

Elvileg ennyi idősen már csak a mély diszlexiásoknak lehetnének olvasási zavaraik, mégsem így van. Sok felszíni diszlexiásnak is vannak még olvasási nehézségei, bár ha időben észlelik a problémát és minden segítséget megkap a gyerek, akkor elvben ennyi idős korára sokat javulhat a helyzet. Ha a tanítás megfelelő lenne, őket  felmenteni se kellene a helyesírás vagy a nyelvtanulás alól. A mély diszlexiások viszont mindenképpen rászorulnak a felmentésre egyes tárgyak alól, vagy az írásbeli feleletek alól.

Mi a helyzet a nyelvvizsga alóli felmentésekkel?

A mély diszlexiásoknak nagy nehézséget okoz a nyelvtanulás, de tudnak nyelvet tanulni, mert valójában nekik az írásbeliség okoz gondot, szóban jól el tudnak sajátítani egy-egy nyelvet, így ha az írásbeliség alól célszerű is a felmentést kérni, szóban le lehet tenni a vizsgát. A diszlexiások eltérő tanulási igényeihez az oktatási és vizsgarendszernek is alkalmazkodni kellene, ezért is lenne jó, ha az óvodákban, általános iskolákban dolgozó pedagógusok felismernék a tanulási zavart, lennének módszereik elkerülésére és segíteni tudnának a szülőknek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.