Neurológiai okok a tanulási zavar hátterében

/ 2014.01.31., péntek 17:30 /
Neurológiai okok a tanulási zavar hátterében

Hazánkban is sok embert érint a diszlexia, a tanulási zavar egyik formája, amely kiskorban megnehezíti az írás és az olvasás megtanulását, az olvasott szöveg értelmezését, és ennek következményeit sokszor felnőttként is viselik az érintettek. Úgy tűnik, egyre több emberről derül ki, hogy diszlexiás. Erről kérdeztük Gyarmathy Évát, a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársát.

Mi okozza a diszlexiát?

Az eltérő idegrendszeri működés; tehát mindenképpen van neurológiai háttere a problémának, ami azt jelenti, hogy az érintett emberek agya másképpen dolgozza föl az információt. Attól függően, hogy ez az eltérés hol, hogyan jelentkezik és mekkora mértékű, a diszlexia nagyon különböző lehet. Azonban azt is fontos tudni, hogy a diszlexia független az intelligenciától.

Hány embert érint ma Magyarországon ez a probléma?

Az iskolásoknak kb. 3 százaléka diszlexiás valójában. Ez a mély diszlexia, amit a fonológiai rendszer alulműködése jellemez, és a fejlesztéshez gyógypedagógus segítségére van szükség. A mély diszlexiások olvasása teljesen soha nem lesz tökéletes. Valójában azonban a felszíni diszlexia érint igazán sok embert, a lakosság mintegy 10 százalékát, és a számuk folyamatosan emelkedik. Nekik is vannak tanulási nehézségeik, olvasási problémáik, náluk is kimutathatók a neurológiai eltérések, de ők megtanulhatnak megfelelően olvasni. Felnőtt korban a helyesírás bizonytalanságában jelenhet meg a zavar.

Miért nő a diszlexiások száma?

Az elmúlt évtizedekben csökkentek azok a nyelvi fejlesztő helyzetek, amik az olvasás megtanulását segíthetnék. Az olvasás megtanulására neurológiailag meg kell érni, mert ha valakit éretlen idegrendszerrel próbálnak megtanítani írni-olvasni, akkor ez sok kínlódással járhat. Ahogy pedig a kudarcok száma nő, úgy válhat egyre szorongóbbá a gyerek, ami egész életre kiható önértékelési és egyéb lelki zavarokhoz vezethet.

Mikor lehet először gyanakodni arra, hogy valaki diszlexiás? És mikor derülhet ki egyértelműen?

Az óvodában már lehet észlelni különböző jeleket. A testsémában, a beszédhangok megkülönböztetésében, a térorientációban, az idői szekvenciákban lehetnek eltérések már 3-6 évesen, amik előrevetíthetik a diszlexiát. Szerencsére ezek a területek kiválóan fejleszthetők óvodáskorban. Valójában 8 éves kortól lehet csak  kimondani, hogy valaki diszlexiás, vagy sem.

Mi van 8 éves kor után?

Elvileg ennyi idősen már csak a mély diszlexiásoknak lehetnének olvasási zavaraik, mégsem így van. Sok felszíni diszlexiásnak is vannak még olvasási nehézségei, bár ha időben észlelik a problémát és minden segítséget megkap a gyerek, akkor elvben ennyi idős korára sokat javulhat a helyzet. Ha a tanítás megfelelő lenne, őket  felmenteni se kellene a helyesírás vagy a nyelvtanulás alól. A mély diszlexiások viszont mindenképpen rászorulnak a felmentésre egyes tárgyak alól, vagy az írásbeli feleletek alól.

Mi a helyzet a nyelvvizsga alóli felmentésekkel?

A mély diszlexiásoknak nagy nehézséget okoz a nyelvtanulás, de tudnak nyelvet tanulni, mert valójában nekik az írásbeliség okoz gondot, szóban jól el tudnak sajátítani egy-egy nyelvet, így ha az írásbeliség alól célszerű is a felmentést kérni, szóban le lehet tenni a vizsgát. A diszlexiások eltérő tanulási igényeihez az oktatási és vizsgarendszernek is alkalmazkodni kellene, ezért is lenne jó, ha az óvodákban, általános iskolákban dolgozó pedagógusok felismernék a tanulási zavart, lennének módszereik elkerülésére és segíteni tudnának a szülőknek.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.