Az Orbánhegyen és az Andrássyn terjeszkedik a Tiborcz-birodalom

/ 2017.09.20., szerda 13:20 /

Az Orbán Viktor veje által fémjelzett BDPST Zrt. 350 millió forintot érő „kilátást” vásárolt – stílszerűen – az Orbánhegyen, továbbá szerzett egy 290 milliós palotaszintet az Andrássy úton – értesült a Válasz.hu. Ezekkel együtt már nyolc nagy értékű ingatlan ment át a Tiborcz-kör kezei alatt. Legalábbis ennyiről tudunk eddig.

Afelől mára semmi kétségünk nem lehet, hogy a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. a kormányfő vejének befolyási övezetébe tartozik. A részvénytársaság bejegyzésekor fizetett illetéket az ő magánbankszámlájáról utalták el, az egyik korábbi BDPST-alegység vezetője pedig annak idején bevallotta: pozícióját Tiborcz Istvánnak köszönheti.

A két éve létező BDPST Zrt. azzal vált híressé, hogy nagy értékű palotákat, luxusingatlanokat vásárolt, s ezeket saját beruházásban elkezdte felújítani, illetőleg továbbértékesítette olyan kül- és belföldi milliárdosoknak (Ghaith Pharaon, Adnan Polat, Paár Attila), akik a kormány kiemelt partnereként is „funkcionálnak”. A cég eddig hat projekttel került be a hírfolyamba, a Válasz.hu azonban most két újabb, egy orbánhegyi és egy Andrássy úti ingatlanügyletet is azonosított – az alábbi nyolcpontos felsorolást ezekkel kezdjük.

1. Kilátás az Orbánhegyről. A BDPST Zrt. három hete leánycéget alapított Bellevue Development Kft. néven. A társaságba apportálták is rögtön azt a 350 millió forintot érő XII. kerületi (Hangya utca 30.) területet, melynek egy éve lett tulajdonosa a Tiborcz-féle vállalkozás. A bő 2000 négyzetméteres orbánhegyi telken jelenleg egy régi – a közeljövőben nyilván lebontandó – ház áll; az igazi érték tehát nem az építmény, hanem a kilátás (Budapest fölülről).

2. Palotaszint az Andrássyn. A BDPST Zrt. három hete egy másik leányvállalatot is létrehozott; ennek a Downtown Development Kft. nevet adták. A cégbe apportként az Andrássy út 43. szám alatti palota három – összesen 290 millió forintra értékelt – albetétje került, amely közel a teljes első szintet jelenti. A korábban ügyvédi irodaként használt (majdnem 500 négyzetméteres) ingatlanegyüttes ottjártunkkor épp felújítás alatt állt.

3. Ranolder-villa Badacsonyban. A balatoni „értékmentés” részeként a BDPST Zrt. idén júniusban jutott hozzá az évek óta fedél nélkül omladozó, klasszicista épülethez. A Magyar Nemzet szerint a Tiborcz-alapítású cég banki követelésként vette meg a Ranolder-villát és a hozzá tartozó birtokot.

4. Turai kastély. A jelenleg műemléki felújítás alatt álló Schossberger-kastély 2015-től a BDPST-csoport tulajdona (TRA Real Estates Kft. néven külön leánycég felügyeli a projektet).

5. Mahart-ház. Tavaly adtunk hírt arról, hogy több áttételen keresztül a BDPST Zrt. lett a Pesti Vigadó melletti palota legnagyobb tulajdonosa. Andy Vajna kaszinóvállalatai ugyanebben az óriásépületben működnek.

6. Volt Postabank-székház. A fővárosi József nádor tér sarki épületét nem tartotta meg a BDPST, hanem továbbszármaztatta az FBI által évtizedekig űzött – majd nemrég elhunyt – Ghaith Pharaonnak. Az ingatlan jelenleg is a Pharaon Group tulajdona.

7. Korábbi Rátkai klub. A Városligeti fasori Spitz-villáta BDPST tavalyig közösen birtokolta a magyar kereskedőházakat is működtető török csúcsgazdaggal, Adnan Polattal – ám ma már az Erdoğan-holdudvarba tartozó üzletember hollandiai cége a kizárólagos tulajdonos.

8. Bodajki kastély. A Hochburg–Lamberg-kastély 2016 decemberéig tartozott a BDPST-érdekkörhöz, azóta Tiborcz bejáratott üzleti partnere, a WHB-csoporttal a közbeszerzéseken is hasító Paár Attila vette át a projektet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.