Az országtorta cukrásza

/ 2017.08.16., szerda 17:22 /

Van igény a hagyományos magyar süteményekre, de érdemes megújítani a régi recepteket – mondja Vaslóczki Orsolya, aki a balatoni habos mogyoróval lett idén a Magyarország tortája verseny győztese.

Mikor versenyzett először?

Ebbe nőttem bele, már a kecskeméti szakközépiskolában – ahol először szakácsként, majd cukrászként végeztem – folyamatosan versenyre vittek a tanáraim. Huszonegy évesen jutottam ki először cukrászolimpiára, nem sokkal később világbajnokságra, mindkettőről bronzéremmel tértem haza. Innentől új versenyek és új lehetőségek jöttek.

Nem véletlen, hogy külföldön talált állást. Három év után miért jött haza?

Először Németországban dolgoztam ötcsillagos szállodában, majd Ausztriában közel két évig, négycsillagos szállodában. Egy hosszabb „nyári szünet” alkalmával gondoltam arra, hogy itthon helyezkedem el, de nem találtam lehetőséget, ezért úgy döntöttem, visszamegyek Ausztriába. Ekkor találkoztam az újpesti Horváth cukrászda tulajdonosával, aki mesélte, hogy a lánya, Horváth Eszter dizájncukrászdát szeretne nyitni. Így itthon maradtam.

Ez lett a Sugar! a Paulay Ede utcában. Mitől érdemli ki egy hely a dizájncukrászda nevet?

Az volt a cél, hogy kitörjünk a sütemények megszokott íz- és formavilágából. Aki belép az üzletbe, a színeken, a berendezésen is látja, hogy ez más hely, mint a hagyományos cukrászdák. Itt nem találni Dobos- vagy orosz krémtortát, somlóit azonban készítünk, csak más formában, mint az megszokott.

Szeretjük az újítást, vagy ragaszkodunk a hagyományoshoz?

Hatalmas igény van, főleg a fiatalok és a középkorúak körében az újdonságokra. Horváth Eszter a divatszakmából érkezett, ő is a folyamatos újítás híve, együtt tervezünk, közösen gondolkodunk. De visszanyúlunk a hagyományos magyar süteményekhez, csak könnyebb formába öltöztetve készítjük őket, megújítjuk a régi recepteket.

Hol tart a magyar cukrászipar a nyugat-európai ízléshez képest?

Sok országban jártam tanfolyamokon, van összehasonlítási alapom. Sokat változott Magyarországon a cukrászat az utóbbi években. Sok tehetséges fiatal dolgozik a szakmában, akik figyelemmel kísérik a nemzetközi trendeket. Egyre többen bővítik azoknak a termékeknek a kínálatát, amelyek alternatívát kínálnak a hagyományos cukrászathoz képest, fehér liszt és cukor nélküli, laktózmentes süteményeket készítenek, melyekre egyre nagyobb az igény.

Mennyit készül az ember az ország tortája versenyre?

Én akkor szoktam elkezdeni gondolkodni, amikor augusztusban kihirdetik a győztest. Megnézem, melyik alapanyagot nem használták még, és fontos szempont, hogy a torta innovatív és tetszetős legyen, méltó az államalapítás ünnepéhez. Tavaly ősszel jutott eszembe, hogy elhagyva a diót és a mandulát, a mogyoróra kellene építeni, mert ilyen országtortát még nem csinált senki.

Milyen a balatoni habos mogyoró, és mikor kóstolhatjuk?

A legalsó réteg mogyorós habtészta, erre ráépítettem egy mogyorós ropogós habréteget, erre került egy tejcsokoládés karamellből és feketeribizkéből álló puha zselés réteg, mogyoróhabbal fejeztem be, a tetejét mogyoróolajas csokoládés bevonó fedi. Mivel a mogyoróolaj a Balaton mellől egy kistermelőtől származik, a balatoni habos mogyoró is innen kapta az előnevét. A Szent István-napi ünnepséghez kapcsolódóan augusztus 19-én és 20-án a Várkert Bazárnál, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatják meg először az érdeklődők.

Vaslóczki Orsolya

Kecskeméten született 1984-ben. 2002-ben végzett szakácsként, 2004-ben cukrászként a kecskeméti Széchenyi István Vendéglátó-ipari Szakközépiskolában. 2007–2009 között Németországban és Ausztriában cukrász. 2009-től a Horváth Cukrászda főcukrásza. 2015-ben az ország cukormentes tortája verseny győztese.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.