Az összefogás mindkét pártot erősíti

/ 2002.03.08., péntek 07:45 /

Az embereknek elegük van abból, hogy az MSZP és az SZDSZ a választási kampányban nemtelen eszközökkel igyekszik lejáratni a kormánypártok képviselőit - mondta lapunknak Balsai István, a Magyar Demokrata Fórum frakcióvezetője. Szerinte nem volt még olyan négy éve a magyar demokráciának, amikor ilyen sokat tettek az emberek önbecsülésének növeléséért.

Fotó: Hortolányi Anikó

Az MDF 2002-es választásokra készült programtéziseinek egy része nem került be a Fidesz-MDF közös választási programba. Mi lesz a sorsuk ezeknek az elképzeléseknek?

Azt hiszem, túl nagy visszhangot kapott egy munkaanyag. Valóban készítettünk egy programot, de nem teljesen azzal a szándékkal, hogy a közös választási programba belekerüljön. A kétkamarás parlament, a járások vagy akár a heti parlamenti ülések visszaállítása csak a programszerkesztő munkabizottság álláspontját tükrözi, mivel ezt az MDF vezető testületei nem hagyták jóvá. Sem a választási rendszeren, sem a parlament jelenlegi szisztémáján nem kívánunk változtatni. A családtámogatásokkal, a népesedéssel, a nemzetpolitikával, az agrárkérdésekkel, a szociális piacgazdasággal kapcsolatos elképzeléseink pedig - amelyek tizenkét éve az MDF törekvései közé tartoznak - megtalálhatók a közös választási programban, és remélhetőleg a közös koalíciós kormányprogramban is benne lesznek.

Az MDF frakcióvezetőjeként nem egyértelműen támogatta azt az elképzelést, hogy háromhetenként ülésezzen a parlament, azt mondta, konszenzusnak kell lennie a pártok között. Ma miért gondolja úgy, hogy ez a jó megoldás?

Kezdetben valóban voltak kétségeim afelől, hogy a parlament ritmusát megváltoztassuk-e. Végül is majdnem három év után azt kell mondanom, hogy ez az Országgyűlés munkájának egyáltalán nem ártott. Át kellett helyezni a figyelmet a bizottsági munkára, de ez érdemben nem jelentett változást. Vannak az évnek olyan időszakai - például a költségvetési törvény tárgyalása -, amikor szükségszerűen gyakrabban kell összeülni, és előfordulnak olyan, rendkívüli helyzetek, amikor sürgős parlamenti döntésre van szükség. De a magyar országgyűlést - mint erre volt több példa is - egyik napról a másikra össze lehet hívni. Egyébként a világ sok országában működik úgy a parlament, hogy az egész heti ülést akár többhetes szünetek követik.

Bírálják is emiatt sokan a parlamenti többséget, mondván, hogy ezáltal az Országgyűlés szerepe, illetve a kormány ellenőrizhetősége csökkent.

Ez nem felel meg a valóságnak. Az Országgyűlés szerepe elsősorban a törvényalkotás, és nem a parttalan politikai vita. A bizottságban be lehet számoltatni a minisztereket és a parlament ellenőrzése alá tartozó szervezeteket. A parlament külügyi bizottságát például az utolsó plenáris ülést követően is összehívta a testület szabad demokrata vezetője, és odarendelte a külügyminisztert. A kormány ellenőrzésének eszközei szerintem nem a plenáris ülések napirend előtti csetepatéi. Bár kétségtelen, hogy a politikai tűzijátéknak és az álproblémáknak a másnapi sajtóban történő megjelenési lehetősége szűkebb lett azáltal, hogy a parlament csak háromhetente ülésezik.

Csetepaté a választási küzdelemben is bőven van. Megfigyelők szerint még soha nem volt ilyen durva a kampány, az MDF azonban nem vesz részt a vagdalkozásokban.

Az MDF-et nem különíteném el attól a választási szövetségtől, amelynek a Fideszen kívül a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, a Fidelitas, a Lungo Drom és a Kisgazda Polgári Egyesülés is a részese. Egységesen azon az állásponton vagyunk, hogy nem az ellenfél gyalázásával és ócsárlásával kell szavazatokat szerezni. Sajnálattal látjuk, hogy az MSZP és a létéért küzdő SZDSZ olyan kampányeszközöket alkalmaz, amelyekkel meghamisítják a valóságot. Ebből mi szeretnénk kimaradni. Az embereknek elegük lett abból, hogy a miniszterelnököt és több más vezető politikust ócsárolnak, és a pornográfia eszközeivel igyekeznek lejáratni. A kormány melletti néma tüntetésnek lehet felfogni a Terror Házának a megnyitóját, ahová százhúszezer ember zarándokolt el.

Az MSZP és az SZDSZ viszont épp a jobboldali pártokat vádolja a kampány durvasága miatt.

Mondani lehet, de meg kell nézni, kiről írtak lejárató könyveket, kiket ócsárolnak, kinek a hozzátartozóiról jelentetnek meg gyalázatos fotókat. Megfigyelhető, hogy hatalmas pénzek állnak a két ellenzéki párt rendelkezésére. Végigjártam a választókörzetemet, s megnéztem, hogy kinek milyen lehetősége van a hirdetési felületek megszerzésére. Csodálkozom, hogy tudnak majd ezek a pártok elszámolni az Állami Számvevőszék előtt.

Gondolja, elegendő az elegáns távolságtartás, amikor a baloldali kampányszakértők "utcai harcot" hirdettek meg?

A kormány és a jobboldali pártok nem kényszerülnek arra, hogy harcoljanak vagy védekezzenek, mert nagyon sikeres a politikájuk. A kormány olyan kezdeményezések mögé állt, mint például az olimpiai aláírásgyűjtés. Három hét alatt 500 ezren írták alá névvel és lakcímmel az íveket. A Millennáris Parkban megnyitott Világraszóló magyarok című kiállítás néhány hét alatt százezernél több látogatót vonzott. De megemlíthetném a millenniumi ünnepségsorozatot is, melynek során 3800 településen voltak különböző megemlékezések. A két ellenzéki párt ezt lebecsülte, árvalányhajas magyarkodásnak tartotta. Irritálja őket az ünnepségsorozat sikere, s a kampányban szeretnék ezt meg nem történtté tenni. Nem volt még olyan négy éve a rendszerváltoztatás után a magyar demokráciának, amikor a kormánytöbbség támogatásával ilyen sokat fordítottak volna a magyarságtudat és az emberek önbecsülésének növelésére.

Sokak szerint ma még nem tudni, az MDF-nek mennyire válik hasznára a Fidesz-MDF együttműködés.

Nagyon nagy hasznunkra vált, mert az összefogás mindkét pártot erősíti. A választási megállapodás garantálja, hogy az MDF bejusson az Országgyűlésbe öt százalékot meghaladó szavazataránnyal, az ennek megfelelő szervezeti feltételekkel és költségvetési támogatással. 1998-ban tizennyolc egyéni kerületben megválasztott képviselőnk volt, így önálló frakciót tudtunk alakítani, de sajnos sem a támogatásban, sem pedig általában a köztudatban nem úgy jelentünk meg, mint azok a pártok, amelyek az öt százalékot elérték. Most kizárható, hogy ez a szerencsétlen eset megismétlődjön. Az együttműködés nemcsak az MDF-nek használ, hanem a Fidesznek is: az augusztus 31-én megkötött megállapodást követően, nyugodtan mondhatom, ugrásszerűen megnőtt a választási szövetség támogatása, remélhetőleg a választások második fordulójának napjáig így lesz.

Valóban volt növekedés, de a jobb- és a baloldal népszerűsége a választók körében több hónapja többé-kevésbé egyforma.

A magyar választási rendszer tizenkét éve bizonyítja, hogy a közvélemény-kutató intézetek nem képesek modellezni az eredményeket. Négy évvel ezelőtt a felmérést végző cégek elsöprő többsége szerint az MSZP győzelme lett volna aktuális, de nem így történt. A vegyes választási rendszerben a pártok listájára leadott szavazatok többé-kevésbé azonosak a két pólusnál, és az egyéni választókerületekben dől el, ki alakíthat kormányt. De azt nem lehet mérni, hogy az egyéni választókerületben mondjuk a nyolc jelölt közül ki fog győzni. A közvélemény-kutatásoknak van valamelyest orientáló szerepük a pártok, pártszövetségek vagy a két pólus egymáshoz viszonyított erőviszonyait illetően, de az egyéni választókerületekben minden felborulhat, s az fog győzni, aki ott több jelöltet tud mandátumhoz juttatni.

Sikerülhet-e a jobboldalnak megismételni az 1998-as sikert az egyéni választókerületekben?

Megfelelő eredményeket tudunk felmutatni, emellett az eddigi választásokhoz képest sokkal biztosabb helyzetet eredményez, hogy nincs leváltóhangulat. Tehát remélhetőleg a képviselők sok egyéni választókerületben meg tudják őrizni mandátumukat.

Az MSZP politikusai is azt mondták 1998-ban, hogy nincs kormányváltó hangulat, de tévedtek.

Az a beszámolósorozat, amellyel a kormánytöbbség kampányolni tud, nem blöfföket és ígérgetéseket tartalmaz, hanem realitásokon alapul, és a jövőképet világosan tükrözi. A gazdasági növekedés, az infláció mértéke, a családok életében tapasztalható pozitív változások, a születések számának növekedése, a lakásépítés és az általános lakásvásárlási kedv emelkedése azt valószínűsíti, hogy az áprilisi választást a kormánytöbbség csak akkor tudja elveszíteni, ha nagyon nagy hibákat követ el. Magyarország kilábalt a rendszerváltozás utáni, nagyon mély társadalmi megrázkódtatásokkal járó válságból, visszatért az emberek önbizalma, és a gazdaság töretlenül fejlődik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.