heti-valasz.hu/itthon/a-het-legjobb-kozeleti-coubjai-7-resz-128788

http://heti-valasz.hu/itthon/a-het-legjobb-kozeleti-coubjai-7-resz-128788

Az ügyészség bekérte a Strabag-dossziét

/ 2008.10.03., péntek 08:50 /

A Központi Nyomozó Főügyészség tegnap hivatalos átiratban kérte be a Heti Választól a tegnap indult cikksorozat alapjául szolgáló – ausztriai és magyar forrásokból származó – Strabag-dossziét.

Lapunk csütörtökön utcára került számában azt írtuk: az utóbbi négy évben 13,5 milliárd forint folyt át azon az Euro:contact nevű cégen, amely az osztrák sajtó szerint Strabag-pénzeket jutatott a magyar politika feketekasszáiba. A „kis" tanácsadó kft. vezetője ráadásul bejáratos volt a gazdasági minisztériumba - még az SZDSZ-es időkben -, és közös vállalkozást is alapított egy Kóka Jánoshoz köthető érdekcsoporttal.Szerkesztőségünk úgy döntött: átadjuk a birtokunkban lévő Strabag-Euro:contact-iratcsomót a Központi Nyomozó Főügyészségnek, hiszen a rendszerváltozás óta először kínálkozik esély arra, hogy lelepleződjön a tiltott pártfinanszírozás módszertana. A tegnapi hatósági átirat egyben azt is megerősítette, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetés bűntettének gyanúja miatt már eljárást folytat a Strabagot érintő egyes ügyekben. (Emlékezetes: a korábban a túléléséért küzdő osztrák útépítő cég 2003 és 2007 között összesen 360 milliárd forint magyarországi közpénzhez jutott hozzá az állami, önkormányzati tendereken.)

Az ügyészségre került dossziéban azokat a - korábban az érintettek által hamisítványnak nevezett - feljegyzéseket is elhelyeztük, amelyekből süt a jól értesültség, a magyar politikai-gazdasági elit „koordinátáinak" tökéletes ismerete. Az Euro:contact-fejléces papírokon az MSZP-expénztárnok Puch László, az SZDSZ kincstári és székházügyeiben egykor eljáró Matyi László, illetve a volt liberális pártelnök Kuncze Gábor neve is tucatnyiszor feltűnik - nem egy esetben a velük folytatott lobbimegbeszélések helyével és idejével együtt.

Az Euro:contact-dokumentumkötegben találhat feljegyzések egyikén a „szerző" eurómilliók különböző arányú felosztását vezeti le. Az osztrák sajtó szerint ez - a Heti Válasz nyomtatott számában is közölt - papíros igazolja, hogy kenőpénzek kerültek magyar pártokhoz. Egy bizonyos: a lapon minden olyan autópálya-beruházás szerepel (M0, M5, M35, M7, völgyhíd), amelyhez 2005-2006-ig köze volt a Strabagnak. A dokumentum „Vögel" (madarak) és „Blumen" (virágok) elnevezésű sorokba rendezi az átutalt, illetve átutalandó összegeket. Nincs bizonyíték arra, hogy ezek a szavak az SZDSZ és az MSZP jelképeire utalnának. Igaz, az ellenkezőjére sincs.

Iratainkból kiderül, hogy a Strabag kapcsolatokat keresett a jobboldallal, s százezer euró erejéig konzervatív rendezvényeket is támogatott (melyeket Lezsák Sándor és Gyürk András neve fémjelzett). Ám nem ezek voltak a Strabag-Euro:contact duó nagypolitikai játszmái. Jövő heti számunkból például kiderül, miért kívánkozott ki 2004-ben Medgyessy Péter szájából, hogy „az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel".

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.