Az ügyészség bekérte a Strabag-dossziét

/ 2008.10.03., péntek 08:50 /

A Központi Nyomozó Főügyészség tegnap hivatalos átiratban kérte be a Heti Választól a tegnap indult cikksorozat alapjául szolgáló – ausztriai és magyar forrásokból származó – Strabag-dossziét.

Lapunk csütörtökön utcára került számában azt írtuk: az utóbbi négy évben 13,5 milliárd forint folyt át azon az Euro:contact nevű cégen, amely az osztrák sajtó szerint Strabag-pénzeket jutatott a magyar politika feketekasszáiba. A „kis" tanácsadó kft. vezetője ráadásul bejáratos volt a gazdasági minisztériumba - még az SZDSZ-es időkben -, és közös vállalkozást is alapított egy Kóka Jánoshoz köthető érdekcsoporttal.Szerkesztőségünk úgy döntött: átadjuk a birtokunkban lévő Strabag-Euro:contact-iratcsomót a Központi Nyomozó Főügyészségnek, hiszen a rendszerváltozás óta először kínálkozik esély arra, hogy lelepleződjön a tiltott pártfinanszírozás módszertana. A tegnapi hatósági átirat egyben azt is megerősítette, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetés bűntettének gyanúja miatt már eljárást folytat a Strabagot érintő egyes ügyekben. (Emlékezetes: a korábban a túléléséért küzdő osztrák útépítő cég 2003 és 2007 között összesen 360 milliárd forint magyarországi közpénzhez jutott hozzá az állami, önkormányzati tendereken.)

Az ügyészségre került dossziéban azokat a - korábban az érintettek által hamisítványnak nevezett - feljegyzéseket is elhelyeztük, amelyekből süt a jól értesültség, a magyar politikai-gazdasági elit „koordinátáinak" tökéletes ismerete. Az Euro:contact-fejléces papírokon az MSZP-expénztárnok Puch László, az SZDSZ kincstári és székházügyeiben egykor eljáró Matyi László, illetve a volt liberális pártelnök Kuncze Gábor neve is tucatnyiszor feltűnik - nem egy esetben a velük folytatott lobbimegbeszélések helyével és idejével együtt.

Az Euro:contact-dokumentumkötegben találhat feljegyzések egyikén a „szerző" eurómilliók különböző arányú felosztását vezeti le. Az osztrák sajtó szerint ez - a Heti Válasz nyomtatott számában is közölt - papíros igazolja, hogy kenőpénzek kerültek magyar pártokhoz. Egy bizonyos: a lapon minden olyan autópálya-beruházás szerepel (M0, M5, M35, M7, völgyhíd), amelyhez 2005-2006-ig köze volt a Strabagnak. A dokumentum „Vögel" (madarak) és „Blumen" (virágok) elnevezésű sorokba rendezi az átutalt, illetve átutalandó összegeket. Nincs bizonyíték arra, hogy ezek a szavak az SZDSZ és az MSZP jelképeire utalnának. Igaz, az ellenkezőjére sincs.

Iratainkból kiderül, hogy a Strabag kapcsolatokat keresett a jobboldallal, s százezer euró erejéig konzervatív rendezvényeket is támogatott (melyeket Lezsák Sándor és Gyürk András neve fémjelzett). Ám nem ezek voltak a Strabag-Euro:contact duó nagypolitikai játszmái. Jövő heti számunkból például kiderül, miért kívánkozott ki 2004-ben Medgyessy Péter szájából, hogy „az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel".

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.