Az új arcok is elkophatnak

Egy MSZP-s, aki még hisz a győzelemben

/ 2009.07.09., csütörtök 05:00 /

Visszatér az országos porondra Molnár Gyula, a XI. kerület szocialista polgármestere. A korábban a budapesti MSZP-t is elnöklő politikus bírálja a Hagyó Miklós fémjelezte fővárosi pártvezetést, és nem tartja helyesnek a gyurcsányi múlttól való elhatárolódást.

- Évek óta nem látni az országos politikában. Mégis aláírója volt annak a nyílt levélnek, ami a múlt szombati kongresszus előtt született, és amelyben az MSZP "belgái" a pozícióharcok felfüggesztését kérik. Hol állnak a belgák?

- Azt a döntést hoztuk néhányan, hogy nem szervezett csoportot, hanem informális kört alakítunk. Meglepődve figyeltük a pártelit önmagát "fiatalnak" és "öregnek" nevező szárnyai közötti vitát: az MSZP derékhadát képviselő aláírók, a csendes többség ugyanis nem a pozíciók foglalásán keresztül viszonyul a párthoz. A kongresszus minket igazolt; egy demokratikus alakulatban a döntéseket a tagság által delegált küldöttek többsége hozza, és mivel ez megtörtént, ebben a szellemben kell tovább dolgoznunk.

- Azt mondja, zavarja a személyi kérdések kitárgyalása, levelükben mégis "hatalmi technokratákról" és "tisztújítási matematikusokról" olvashatunk. Kikre céloztak?

- Az elmúlt nyolc-tíz évben bátran mondtam neveket; ebből a szokásomból kigyógyultam. Inkább a kiindulópontról beszélnék: a megyei és budapesti szervezetekben egyaránt zavarodottság van. Sokunkban az az érzés erősödött, hogy a pártban néhányaknak elsősorban a hatalmi pozíciók elfoglalása lebeg a szeme előtt.

- Azért fussunk neki megint a neveknek! Önről köztudott, hogy szemben áll a budapesti szervezetet uralma alá hajtó Hagyó Miklós főpolgármester-helyettessel, aki ráadásul az "ifjak" egyik vezére.

- Amikor a fővárosi szervezet nemrég elfogadta az országgyűlési listát, a javaslatot a küldöttgyűlés 35 százaléka nem támogatta, s ebben én is benne voltam. Hibának tartom, hogy a budapesti szocialisták sikeres politikusai háttérbe szorultak. Ráadásul a fővárosi MSZP-ben tartalmi problémákat is észlelek: nincs válasz arra, hogyan kell a világgazdasági válságban működnie egy városnak.- A belgák tehát nemcsak a kongresszuson akartak figyelmeztetni, hanem Budapesten is alternatívát kínálnának.

- Elképzelhető, hogy felmerül egy új budapesti program igénye. Sőt kialakulhat olyan politikai helyzet, amikor a már elfogadott listát újragondoljuk.

- Ezek szerint ön is támogatja azt a status quót, amely 17 százalékra juttatta az MSZP-t.

- Fordítsunk a dolgon: ha bármilyen poszton cserélünk, és tartalmi változás nem következik, elindulnánk fölfelé? Nem, az új arcok is elkophatnak néhány hónap alatt. Arra kell összpontosítanunk, hogy a következő választásig visszaszerezzük a hitelünket.

- Ön még hisz a győzelemben?

- Ha a Bajnokok Ligája-döntő 75. percében kiírják, hogy a Real Madrid nyert, a közönség hazamegy. Láttunk már ugyanakkor olyan döntőt, amely az utolsó percekben dőlt el. Tehát komolyak az esélyeink - három szempont érvényesülése esetén. Ki kell tartanunk az aktív válságkezelés mellett, másrészt továbbra is érvényesíteni kell a következő költségvetésben számos területen - a fejlesztéspolitikától a szociális rendszer alakításáig - a legfontosabb baloldali alapelvet, a szolidaritást. Végül új, baloldali karaktert kell adni olyan szakpolitikáknak, mint a közbiztonság, a roma integráció, az oktatás, s beszélnünk kell a jövő nagy kérdéseiről, a környezetvédelemről és a fenntartható fejlődésről. Kerületemben nemrég indítottuk az Új Rend Újbudán programot, s évek óta harcolok az önkormányzati rendőrségért. Most ugyanis háttérbe szorul a csendháborítás kezelése, ha egy rablót kell üldözni. Ez viszont nem nyugtatja meg a zaklatott polgárt.

- Eszerint 2010-ig tartó ciklussal számol. Nem tagja annak az önkormányzati lobbinak, amely belemenne az előre hozott választásba - hogy az elhasználódó Fidesz-kormány ellenében tartsa meg a székét?

- Soha nem voltam olyan egyeztetésen, ahol ez szóba került volna. Az előre hozott választáson az EP-voksoláshoz hasonló eredmény születne; ez pedig Fidesz-kétharmadot jelent. Nem hiszek a rugalmas elszakadásban: a 2006-os őszi választás megmutatta, hogy a nagyvárosok, fővárosi kerületek vezetőinek sorsa javarészt az MSZP helyzetétől függ.

- Ha már 2006-ot említi: egyetért Lamperth Mónikával, aki szerint minden Őszödön romlott el?

- Nem nézem jó szemmel azt a versenyt, amely arról szól, hogy ki határolódik el jobban a múlttól. Ha eltávolítjuk magunktól, lehet, hogy szerzünk néhány centi előnyt, de a közvélemény szemében már középtávon sem leszünk népszerűbbek.

- Tehát nem a gyurcsányi örökség köti gúzsba a pártját?

- Abban egyetértek Botka Lászlóval, hogy az őszödi beszédben két elgondolkoztató momentum volt: a kormányfő épp azt a frakciót ostorozta, amely a reformok tekintetében nem akart mást, mint ő. A másik: Gyurcsány Ferenc azt mondta, nincs az első száz fontos dologban a helyhatósági választás. A későbbi reformbotladozást látva azt mondom: akár meg is várhattuk volna az őszi voksolást.- Miért húzódott vissza az elmúlt években? A pártértekezleteken mindig a hátsó sorokban ült.

- A párt alelnöke voltam 1998 és 2000 között, 2004 után az MSZP budapesti elnöke lehettem. Ha valaki kétszer kap lehetőséget, hogy országos és helyi ügyekben az álláspontját képviselje, s ebben nem sikeres - nem választják újra -, akkor nem kell magát sértődötten előretolnia.

- Más területen azért aktív maradt. Vezetője például a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének, mely a minap bejelentette: miután a parlament az iparűzési adók beszedését a településektől az APEH-hez telepítette, az Alkotmánybírósághoz fordul. Ön viszont az Országgyűlésben megszavazta az újítást.

- A TÖOSZ a legnagyobb önkormányzati szövetség, 1700 települést tömörít. A döntésről szóló elnökségi vitában jeleztem, hogy bár az érvek jelentős részét magam is vallom, ha a frakciómban nem kapok felmentést, a javaslatot meg fogom szavazni.

- Pikáns.

- Több annál. De ha az ember egy ekkora szövetséget vezet és kormánypárti is egyben, adódhat ilyen helyzet; szerencsére eddig még nem kellett hasonlóval szembesülnöm. Arról van szó, hogy néhány nagyvállalatnak több mint 1100 településen van leányvállalata, lerakata, így az ilyen cégeknek most 1100-féle adóbevallást kell csinálniuk. A kabinet tiszteletben tartja, hogy a települések szuverének - de világos irányt is mutatott, mely szerint az országban létfontosságú az adóegyszerűsítés.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.