Amerikából pénzelik Bajnait

/ 2012.01.11., szerda 15:33 /
Amerikából pénzelik Bajnait

A politikába a hét elején visszatért Bajnai Gordon Haza és Haladás Alapítványát a Hillary Clinton háttér-agytrösztjének mondott a Center for American Progress szponzorálja – derül ki a holnap utcára kerülő Heti Válaszból.

 

„Egy Bajnai Gordon vezette, Orbán-ellenes olajfa-koalíció összeépítésén dolgozik Gyurcsány Ferenc” – írtuk október elején. Cikkünket akkor Bajnai – volt pénzügyminiszterén, Oszkó Péteren keresztül – egyszerűen „marhaságnak” nevezte, most hétfőn mégis kormányfőjelölti hangnemet ütött meg az általa gründolt Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány honlapján. „Az új kormánynak nem lesz ideje kísérletezni és munka közben tanulni” – írta publicisztikájában, ami nemigen jelenthet mást, mint egy már miniszterelnöki rutint szerzett politikus újbóli bejelentkezését.

Októberi cikkünkben arra is felhívtuk a figyelmet, hogy Bajnai Gordon a Haza és Haladás Alapítvány létrehozásával lényegében már intézményesítette azt a tényt, hogy őt fel lehet kérni egy majdani szivárványkoalíció élére. Nem is akárkik siettek a 2009-2010-es kormányfő segítségére: miként a csütörtöki Heti Válaszból kiderül, a Bajnai-féle műhely a kezdetektől az Egyesült Államok Demokrata Pártjához húzó baloldali-liberális agytröszt, a Center for American Progress (CAP) partneri támogatását élvezi. A CAP-ot a tengeren túl a Clinton család, illetve az Orbán-bírálatban aktív Hillary Clinton külügyminiszter szellemi hátországaként szokták lefesteni – leginkább azért, mert fontosabb vezetői egykor Bill Clinton elnöki tanácsadóiként vétették észre magukat. A 2003-as alapítású CAP ötletgazdája Soros György magyar származású pénzember volt, s noha a szervezet gazdálkodásáról keveset tudni, annyi bizonyos, hogy Soros, illetve Herbert és Marion Sandler multimilliomos házaspár is a főszponzorok között van.

S hogy milyen egyéb módon karolták fel Bajnai Gordont az amerikai Demokrata Párthoz közelálló körök, egyebek mellett ez is kiderül a Heti Válasz január 12-i számából.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Tóra, magyar!

A hamarosan rajtoló Kékszalagra hajók keresik legénységüket, a Balatonon pedig ötödannyi hajó sincs, mint a Boden-tavon. Összeállításunkban azt próbáltuk körüljárni, kinek és hogyan lehetséges belevágnia ebbe a sportba.

Így alakulhat át az Európai Unió

A múlt heti uniós csúcson kiderült, hogy nagy változások előtt áll az EU: a francia–német tandem szándékai szerint a megerősített eurózóna lesz a közösség új gravitációs központja. Aki kimarad, lemarad? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ezért akar a kormány lőtereket telepíteni az iskolákba

A lövészet iskolai oktatásának ötlete összefügg a hadsereg létszámhiányával, de valószínűleg ugyanúgy kevés valósul meg belőle, mint a lovaglásból vagy a mindennapos éneklésből. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért szavaz sok LMBT-személy a radikális jobboldalra?

Három európai kormányfő homoszexuális; Angliában rekordot döntött a meleg képviselők száma; szélsőjobbos alakulatok, illetve Skóciában az összes mérvadó párt élén szintén zenész áll – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból.