Amerikából pénzelik Bajnait

/ 2012.01.11., szerda 15:33 /
Amerikából pénzelik Bajnait

A politikába a hét elején visszatért Bajnai Gordon Haza és Haladás Alapítványát a Hillary Clinton háttér-agytrösztjének mondott a Center for American Progress szponzorálja – derül ki a holnap utcára kerülő Heti Válaszból.

 

„Egy Bajnai Gordon vezette, Orbán-ellenes olajfa-koalíció összeépítésén dolgozik Gyurcsány Ferenc” – írtuk október elején. Cikkünket akkor Bajnai – volt pénzügyminiszterén, Oszkó Péteren keresztül – egyszerűen „marhaságnak” nevezte, most hétfőn mégis kormányfőjelölti hangnemet ütött meg az általa gründolt Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány honlapján. „Az új kormánynak nem lesz ideje kísérletezni és munka közben tanulni” – írta publicisztikájában, ami nemigen jelenthet mást, mint egy már miniszterelnöki rutint szerzett politikus újbóli bejelentkezését.

Októberi cikkünkben arra is felhívtuk a figyelmet, hogy Bajnai Gordon a Haza és Haladás Alapítvány létrehozásával lényegében már intézményesítette azt a tényt, hogy őt fel lehet kérni egy majdani szivárványkoalíció élére. Nem is akárkik siettek a 2009-2010-es kormányfő segítségére: miként a csütörtöki Heti Válaszból kiderül, a Bajnai-féle műhely a kezdetektől az Egyesült Államok Demokrata Pártjához húzó baloldali-liberális agytröszt, a Center for American Progress (CAP) partneri támogatását élvezi. A CAP-ot a tengeren túl a Clinton család, illetve az Orbán-bírálatban aktív Hillary Clinton külügyminiszter szellemi hátországaként szokták lefesteni – leginkább azért, mert fontosabb vezetői egykor Bill Clinton elnöki tanácsadóiként vétették észre magukat. A 2003-as alapítású CAP ötletgazdája Soros György magyar származású pénzember volt, s noha a szervezet gazdálkodásáról keveset tudni, annyi bizonyos, hogy Soros, illetve Herbert és Marion Sandler multimilliomos házaspár is a főszponzorok között van.

S hogy milyen egyéb módon karolták fel Bajnai Gordont az amerikai Demokrata Párthoz közelálló körök, egyebek mellett ez is kiderül a Heti Válasz január 12-i számából.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Kortársunk, Jézus Krisztus

Profi színházi előadás, gyülekezeti közösségi játék, rockoratorikus, illetve rockzenén alapuló produkciók: húsvét közeledtével megnéztük, milyen múlt- és jelenbeli passiójátékok készültek, s hogy melyik mit üzen a ma emberének. Részletek a friss Heti Válaszban.

Merkel bukik vagy Erdoğan? – ez itt a kérdés

Kétséges Recep Tayyip Erdoğan többsége a hatalmát bebetonozó népszavazáson, emiatt fontos neki a nyugati törökség szavazata. A török politikusok kiutasítása miatti bosszúként havi 15 ezer migráns zúdulhat Európára. De kinek a karrierjébe kerül mindez: Merkelébe vagy Erdoğanéba? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

László Zsolt: „Nekünk ki kell pusztulnunk”

Teljesíthetők-e Jézus tanításai ma, és egy nem hívő játszhat-e a szenvedéstörténetben? László Zsolt szerint erre is választ keres a Passió XXI. című előadás. A Radnóti Színház színészétől megkérdeztük azt is, dolgozna-e Vidnyánszky Attilával. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Kihátrálhat a kormány a multikat szorongató csomag mögül

A multik megszorongatására szolgáló tervektől a kis magyar boltok is pánikba estek, ami elgondolkoztatta a kormányt. A Góliátok és Dávidok versenyébe a világ több pontján próbál az állam beleszólni – a friss Heti Válaszban bemutatjuk, mekkora sikerrel.

Szeressük a kiegyezést! Történészvita a 150. évfordulón

Elárulták a kiegyezés tető alá hozói március 15-ét, vagy éppen megvalósították a céljait? Miért értékelődött fel Kádár alatt 1867? A kiegyezés 150. évfordulóján ifj. Bertényi Iván és Hermann Róbert történészeket kérdeztük. Interjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.