heti-valasz.hu/itthon/nyary-krisztian-elmondja-milyen-bort-ajanl-a-digitalis-heti-valasz-olvasasa-melle-128920

http://heti-valasz.hu/itthon/nyary-krisztian-elmondja-milyen-bort-ajanl-a-digitalis-heti-valasz-olvasasa-melle-128920

Azt kérdezik Lázártól, hogy ki fogja megsütni a bejglit

/ 2016.12.05., hétfő 12:00 /
Azt kérdezik Lázártól, hogy ki fogja megsütni a bejglit

Rendesen felkavarta az ünnepi hangulatra éppen csak ráfordulni kezdő közigazgatást Orbán Viktor bejelentése. A nyugdíjasoknak szánt tízezer forintos Erzsébet-utalvány előbb csupán politikai hullámokat vert, aztán jött Lázár János bejelentése, hogy a kormány karácsonyi ajándékát nem a posta, hanem a közszolgák juttatják majd célba, és nyomban társadalmivá terebélyesedett a vita.

Ott tartunk most, hogy a tízezer forint az államnak nyugdíjasonként tizenötezerbe kerül, de erről az adóügyekért felelős miniszterhelyettes semmit se tud, a posta meg drága, így a közszolgák állnak kézbesítői csatasorba, személyenként megerősítve egy-egy biztonsági őrrel, aminek mikéntjéről ugyancsak senki nem tud semmit. Azért, biztos ami biztos, ha a Valton Sec.-nél dolgoznék, sürgősen áttervezném az ünnepi készülődés tervezett menetrendjét.

De, hogy mi is a probléma a háromnapos, országos ajándékkihordási elképzeléssel, azt a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete közleményben fogalmazta meg.

Íme:

Az Erzsébet-utalványokat kézbesítő közszolgáknak ki fogja a karácsonyi bejglit házhoz vinni?

A Kormány az ország 3.155 településén élő 2.7 millió ellátottnak adandó Erzsébet-utalványokat a 174 járásban és 23 fővárosi kerületben dolgozó 33.702 tisztviselővel akarja kiosztatni még az ünnepek előtt úgy, hogy nem engedi őket szabadságra. Ez azt jelenti, hogy működési helyenként 18 települést kellene teljes egészében végigjárni, a hozzájuk tartozó tanyavilággal együtt, a Kormány szándékai szerint kb. három nap alatt, amely a Magyar Postának is hetekbe telne.

A Miniszterelnökségen belül is fejetlenség ütötte fel a fejét a megvalósítást illetően, hiszen az azt vezető miniszter a Kormányinfón a teljes állomány bevonásáról beszélt, míg a területi közigazgatásért felelős államtitkára szerint csak egy részük fog utalványt kézbesíteni. Utóbbi szerint "senki nem gondolhatja komolyan, hogy az államigazgatásban a munkatársak szabadságigénye alapján szervezik meg a munkát". Ezzel szemben éppen e célból a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szabadságolási terv elkészítésére kötelezi a munkáltatót. A szabadságolási tervben foglaltaktól csak rendkívül indokolt esetben lehet eltérni és ebben az esetben a tisztviselő jogosult az ezzel összefüggésben felmerülő kára, költségei megtérítésére. Az Alkotmánybíróság 74/2006. (XII. 15.) határozata értelmében a fizetett szabadsághoz való jog a pihenéshez való jog megvalósulását szolgálja.

A Miniszterelnökség bizonyára kiemelt feladatként fogja előírni az utalványok kézbesítését a kormányhivatalok és a járási hivatalok számára, éppen a nyugdíjak vagy mondjuk a családtámogatási ellátások megállapításának rovására, ami szintén ezen hatóságok feladata.

A Magyar Államkincstár adatai szerint októberben a kormányhivatalok adóssága 6.77 milliárd forint volt. A költségvetési év végén honnan lesz pénzük a feladattal járó extrakiadásokra (utaztatási költség, biztonsági emberek bérezése)? Ráadásul a vonatokkal ellentétben a hivatali gépjárműnek az eleje és a vége is ugyanoda tud csak menni, azaz hiába ültetünk egy gépkocsiba több hivatali dolgozót, a jármű csak egyfelé tud menni.

A feladatban részt vevők munkáját is valakiknek el kell látniuk helyettük, amely esetben megalapozottan felmerül a helyettesítési díjak kifizetése is.

Ha a többletfeladat ellátása miatt az ügyintézők nem fogják tudni az ügyintézési határidőket betartani, akkor az ezért megtérítendő illeték vagy díj megfizetésére a Miniszterelnökséget lehet majd kötelezni?

A Kormány tényleg azt várja el családanyáktól, hogy az ünnepi készülődés vagy az iskolaszünetet élvező gyermekeik őrzése helyett az életüket, testi épségüket kockáztassák az összességében jelentős értékű utalványok kézbesítésével? A Kormány kivel fogja megsüttetni e tisztviselők családjai számára az ünnepi bejglit, ha ők ehelyett Erzsébet-utalványokat fognak kézbesíteni az egyébként azt megérdemlő ellátottak számára?

A kollégák túlnyomó része nem ilyen természetű munkát vállalt a kormányhivataloknál és a járási hivataloknál, így nem várható el tőlük egy merőben más jellegű feladat ellátása.

Kérjük a Miniszterelnökségtől az átgondolatlan intézkedés visszavonását, az Erzsébet-utalványok kézbesítésének más módszerrel való megoldását!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.