Baj egy ávós nagypapa? És egy Zuschlag? Nem, de jobb, ha nincs.

/ 2016.03.01., kedd 17:01 /
Baj egy ávós nagypapa? És egy Zuschlag? Nem, de jobb, ha nincs.

Pukli Istvánnak ezen a ponton ideje lenne kissé hátrább lépnie. Főként azért, hogy ne ártson az ügynek, amit szolgálni kíván.

Pukli Istvánt 2016. január 21-én ismertem meg. Akkor még nem tudhattam, hogy békaemberekkel fogok találkozni. Elmentem riportot írni a zuglói Teleki Blanka Gimnáziumba, ahol az igazgató a helyettesével együtt fogadott. A tanárok mozgalma még az elején járt, a miskolciak nyílt leveléhez már sokan csatlakoztak, de még nem látszott, hogy a morgolódáson túl bármit el lehetne érni a közoktatás jobbá tétele érdekében. Puklival jót beszélgettünk, nem politikáról, hanem iskoláról, iskolaigazgatásról, a KLIK abszurditásairól, meg arról, hogyan lehetne modernebb módon tanítani. A médiában akkor még talán csak egy-két cikk megszólalójaként szerepelt, mint a mozgalomhoz az elsők között csatlakozó budapesti gimnázium vezetője, de látszott, hogy tud és nem fél beszélni, logikusan fogalmaz. Rátermett, fiatal emberekre mindig szükség van egy protestmozgalomban, úgyhogy nem volt meglepő egy hónappal később viszontlátni a Kossuth téri demonstráció színpadán.

Azóta viszont előkerült egy csomó minden. Először csak a zuglói KLIK-kel került konfliktusba, amiért szimpátiatüntetést rendeztek neki az iskola előtt, majd kiderült, hogy korábban tagja volt a szocialista pártnak, 1998-ban jelöltként szerepelt az MSZP Tolna megyei listáján, de 2007-ben Gyurcsány Ferenc politikája miatt kilépett a pártból. Hát jó, ez nem annyira jó pont, mert ezek szerint mégiscsak egy volt politikusról beszélünk, de azt önmagában nem hiszem, hogy egy korábbi politikai szerepvállalás egyszer s mindenkorra lehetetlenné kéne hogy tegye valakinek a részvételét a közéletben.

Aztán előállt Zuschlag János, és a TV2 Tények című hírműsorában elmondta, hogy Pukli István az Ifjú Szocialisták szekszárdi alapszervezetének alapítója volt, és a mozgalomban mindenki tisztában volt azzal, hogy milyen pénzekből finanszírozzák az ifjúsági mozgalmat, hiszen hivatalosan nem kaptak támogatást, mindent „a civil szervezetek különböző módon elcsalt pénzeiből” kellett hogy kifizessenek. Zuschlag tehát azt állítja, hogy Puklinak tudnia kellett a visszaélésekről, amelyek miatt aztán Zuschlag évekig börtönben ült.

Zuschlag János természetesen nem a leghitelesebb ember a magyar közéletben; messze nem vennék mindent készpénznek, amit másokról állít. Másrészt Zuschlagot ma már a kormánypárt mozgatja, és most is nyilvánvalóan politikai küldetést teljesít. Zuschlagról a szabadulása után 2014-ben riportkönyvet írt Szalai Vivien, a bulvárújságírás koronázatlan királynője Pártházból a börtönbe címmel, amelyben a volt ifjúszoci már a szocialisták egykori vezetőire lapátolta a sarat, és a könyvet a Magyar Idők elődje, a Napi Gazdaság reklámozta. Szalai Vivienből nemrég lett az Andy Vajna-féle TV2 hírigazgatója.

Ennek fényében lehet mondani, hogy Pukli karaktergyilkosság áldozata. Én viszont azt (is) mondanám: ha nem lett volna zuschlagos ifjúszoci, akkor most nem lehetne a karakterét legyilkolni. Az a szervezet elsősorban nem a csillogó szemű idealistákat vonzotta, hanem a pénzéhes kalandorokat, habár nyilván lehettek kivételek, és ellenkező adatok hiányában feltételezhetjük Pukliról, hogy kivétel volt.

A legfrissebb hír az igazgatóról, hogy a Klubrádióban elmondta, nagyapja ávós volt az 1950-es években, „kemény dolgokban vett részt”, bátyja pedig jelenleg kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt börtönben van, mert füvet hozott át a határon. Azt mondta, ezeket úgyis előkotorná róla a kormánypárti sajtó – és nyilván –, ezért inkább megelőzi az újabb leleplezést. Most jöhetne az a rész, hogy senki nem felelős nagyapja és bátyja tetteiért, ami valóban igaz is.

Csakhogy mindez együtt egy kicsit sok. Nem sok ahhoz, hogy Pukli István derék módon igazgassa a Teleki Blanka Gimnáziumot, hiszen teljesen mindegy, ki volt a nagyapja, melyik párt tagja volt egykor és milyen politikai szerepet vállalt fiatalon. Nem sok ahhoz sem, hogy esetleg aktívan bekapcsolódjon az ellenzéki (civil) mozgalmakba, és ott karriert fusson be. De sok ahhoz, hogy a tanárok tüntetésének vezéralakja legyen, mert ez egy hivatás pártok fölött álló mozgalma, amit politikai ballasztot nem cipelő, jobb- és baloldali tanárok és szülők megszólítására egyaránt alkalmas embereknek kell vezetniük.

És főként azért sok, mert a jelenléte mostantól árt az ügynek, amit szolgálni akar. Ha a közoktatás megjavítása a cél, szerencsésebb lenne, ha az első vonalban olyan emberek küzdenének érte, akik nem politizáltak korábban, nem voltak ifjúszocialisták és Zuschlag Jánost csak a tévében látták. Nem hiszem, hogy nem akad egyetlen ilyen iskolaigazgató sem a mozgalomban.

És meg egy kis színes: Pukli Istvánt 2012-ben nevezte ki a Teleki Blanka élére a fideszes többségű zuglói képviselőtestület (még az önkormányzati fenntartás időszakában). A régi, közszeretetben álló igazgatót akkor a tanárok, diákok, szülők döntő többségének támogatása ellenére nem engedték újrázni, és politikai döntéssel helyezték a gimnázium élére Puklit, aki ellen az iskolai közösség tiltakozott. Mára nyilván megszerették az igazgatójukat. De a világot fekete-fehérben látóknak érdemes belegondolniuk, hogy 2012-ben Pukli volt a fideszes politikai kinevezett, mára pedig visszavedlett szoci lázítóvá és/vagy hős ellenzéki vezérré, kinek kinek ízlése szerint.

Rosta

Rosta legközelebb hétfőn 8 órától.

Romák az 1956-os forradalomban

Ma kezdődik a Nemzetközi Cigány Filmfesztivál, és délután már kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója részételével.

Itt a nagy vérbíródosszié: érettségi nélkül hoztak halálos ítéleteket

Az 1956 utáni megtorlás eszköze az igazságszolgáltatás volt. A csütörtöki Heti Válasz névvel, életrajzzal és eddig nem publikált arcképekkel mutatja meg a vérbírákat és terrorügyészeket. Kiknek a sorsáról döntöttek kommunista aktivisták, akiknek nemhogy jogi diplomájuk, de még érettségijük sem volt?

„A szovjet katonatiszt és édesapám egymás nyakába borultak”

Elképesztő sztorikat tartalmaz az a kötet, amely Az én forradalmam címmel a Heti Válasz gondozásában jelent meg nemrég. A könyvben a Magyarország Barátai Alapítvány tagjai vallanak a forradalomról és arról, hogyan boldogulnak új hazájukban. A friss lapszámban szemelvényeket közlünk néhány emigráns visszaemlékezéséből.

Az utolsó ’56-osok egyike: „Nem bánom a börtönt”

A 79 éves Buda Ferenc költő az utolsó ’56-osok egyike. Nem kérkedik a múlttal, nem vár kárpótlást az őt ért sérelmekért. Eszébe sem jutott elhagyni az országot. Hat gyermekét szárnyra bocsátva tiszakécskei otthonában él feleségével. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

„Nálunk nem nagyon születik regény a boldogságról, erre én írok”

Kun Árpád, a Boldog Észak című regény szerzője tíz éve egy norvég faluban él, távol a magyar irodalmi élet viharaitól. A Párizsban doktorált egykori bölcsész ma idősgondozó. Megint hazavárunk címmel most jelent meg a második regénye. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A forradalom eltitkolt művészete: 1956 legalább ezer képet ihletett

Csendélet alatt rejtőzködő kivégzés, padlásokon rejtegetett rajzok, emigránsok hagyatékából előkerült grafikák: a forradalom legalább ezer képet, grafikát, rajzot ihletett a kutatások szerint, de erről a vizuális örökségről évtizedekig nem lehetett tudni. Exkluzív részletek a friss Heti Válaszban.