valasz.hu/itthon/jovo-szeptemberben-mar-egy-fesztivalon-szeretne-szerepelni-41178

http://valasz.hu/itthon/jovo-szeptemberben-mar-egy-fesztivalon-szeretne-szerepelni-41178

Bajnai csillagászati fizetést kap – külföldi megbízók a háttérben

/ 2014.06.04., szerda 12:13 /
Bajnai Gordon

Bajnai Gordon

Fotó: MTI

Tavaly 51,4 millió forintos bevételre tett szert Bajnai Gordon egyszemélyes tanácsadócége. Az Együtt frontembere luxemburgi, brit és francia infrastruktúra-fejlesztéssel foglalkozó társaságoknak számlázott.

A május 31-i mérlegleadási határidő után az újságírók egy része hivatásszerűen veti rá magát egyik vagy másik nagyvállalat „bevallásaira” – majd annak rendje és módja szerint megszaporodnak a kormányhoz közelállónak mondott cégek profitjáról szóló gigantikus összeállítások. Ez így rendben van, csak egy apró lábjegyzettel egészíteném ki a kollégák munkáját. Különös jelenség tanúi lehetünk ugyanis: amióta a Fidesz kormányoz, egyre jobban keres a két legelszántabb baloldali pártvezető. Hogy lehet ez?

 1. Bajnai Gordon

A tavalyi év belpolitikai krónikáját végiglapozva kiderül, hogy az Együtt első emberének nemigen akadhatott ideje a „fusimunkákra”, hiszen állandóan egyeztetett az ellenzéki összefogásról (először koordinált indulás az MSZP-vel, aztán a Gyurcsány-probléma kezelése), fórumokra járt, pártot épített a nulláról, interjúkat adott satöbbi. Ehhez képest Bajnai egyszemélyes tanácsadó vállalkozása, az Ebit Consulting Kft. a 2011-es 17,7 millió, a 2012-es 45,7 millió után 2013-ban már 51,4 millió forintos bevételt realizált. Ami azt jelenti, hogy havi átlagban 4,3 millió forintról állított ki számlát luxemburgi, brit és francia megbízói számára. Tavaly decemberben interjút készítettem Bajnai Gordonnal, és már akkor igyekeztem megtudni, kik azok a külföldi társaságok, amelyek miniszterelnöki (illetve azt meghaladó) szintű jövedelmet biztosítanak a számára.

Bajnai válasza akkor az volt: „Infrastruktúra-fejlesztéssel és beruházásokkal fogalakozó cégek. A nevüket nem mondom; nem érdemlik meg, hogy politikai zaklatás áldozatai legyenek. Pláne, hogy tevékenységüknek nincs köze Magyarországhoz – annál inkább Észak-Amerikához, Nyugat-Európához és a Távol-Kelethez.” Mindehhez hozzátette: „Ez havonta két-három napos utazást, illetve gyakran éjszakai elfoglaltságot – telefonálást, írást – jelent.”

Játsszunk hát el a gondolattal: mi lenne, ha Bajnai Gordon hirtelen időmilliomossá válna, és a politika helyett csak tanácsadással kellene foglalkoznia? Nyilván nyolcszor-tízszer ennyi bevétele lenne. Azaz évi félmilliárdot hozna neki a saját agya (alkalmazottja ugyanis nincs, egy szál magában viszi a cégét). No, ez példátlan. Hungaricum. Most vagy az van, hogy Bajnai egy zseni, aki soha nem alszik, a politikán kívüli összes másodpercét írással, kutatással, gondolkodással tölti, vagy valakik érdemein felül jutalmazzák. Innentől kezdve mindenki magában legyárthatja a maga kis összeesküvés-elméleteit. Hiszen a részletek – nyilván – üzleti titkot képeznek.

(Csak egyetlenegyszer láthatnám azt a luxemburgi/angol/francia infrastruktúra-fejlesztőt!)

 2. Gyurcsány Ferenc

A Demokratikus Koalíció vezérének vállalatbirodalma van. A neve közismert: Altus. Itt nem csak központi „agy” létezik, a cégcsoportban alkalmazottak is vannak, no meg termelő vállalatok. Hogy ezekhez miként jutott hozzá Gyurcsány a dicső ’90-es években, azt most hagyjuk. Apró Piroskát is hagyjuk! A lényeg, hogy egy ekkora társaságnál akár normális is lehet, hogy az egyedüli részvényes (ez Gyurcsány Ferenc) 115,16 millió forint osztalékot vesz fel a 2013-as év után. Az már pikánsabb, hogy a brutális orbáni elnyomatás évei mindig vaskos nyereséget termeltek a DK mai elnökének: 2011-ben 52,3 millió volt az adózott eredmény, 2012-ben már 75,7 millió.

(Ellenzékinek lenni jó.)  

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.