Baloldali pártalapító áll a gyermekéhezés elleni „civil” akció mögött!

/ 2015.11.05., csütörtök 16:00 /
Baloldali pártalapító áll a gyermekéhezés elleni „civil” akció mögött!

A KDNP érzéketlen módon hátrált ki a gyermekéhezés elleni civil kezdeményezés mögül? Nos, arra a puszira tényleg nem volt szükség, de az akció ötletgazdájának sem kellett volna elhallgatnia, hogy baloldali pártalapító.

Harrach Péternek tökéletesen igaza van. És Harrach Péternek még sincs tökéletesen igaza.

Megmagyarázom.

A KDNP frakcióvezetője jól látja, hogy a gyermekéhezés felszámolására létrejött Nemzeti Minimum program – azon túl, hogy sok lelkes énekes, együttes önként és dalolva adta nevét az önmagában nemes kezdeményezéshez – egyben politikai kampányakció. Csakhogy Harrach meglátásával ellentétben nem azzá vált, amikor ellenzéki politikusok úgymond rátelepedtek a mozgalomra, hanem az ötlet eleve egy pártember fejéből pattant ki. A magyar sajtó éleslátását jelzi, hogy a főszervező Horgas Péter úgy haknizhatta végig a médiát, beharangozandó az ez alkalomra szervezett koncertet, hogy életrajzi adatairól legfeljebb annyit tudhatott meg a nagyérdemű, hogy az illető díszlettervező, színházi ember, a Horgas Béla-Levendel Júlia íróházaspár fia, Horgas Eszter fuvolaművész testvére, de elsősorban és mindenekfelett: civil. Beszédes tény, hogy a minapi Népszabadságban a programról szóló tudósításban nem kevesebbszer, mint hatszor szerepel ez a szó, és a Népszava is a következő főcímmel írt a kezdeményezésről: Éhező gyerekek – A kormány helyett a civilek léptek.

Horgas Péternek bizonyára sok érdeme van a kultúrában, de ez esetben csak érdemes lett volna odabiggyeszteni a névjegye mellé, hogy emberünkben egy baloldali ellenzéki párt alapítóját és aktivistáját is tisztelhetjük. Nem fogják kitalálni, melyiknek: annak az alakulatnak, amelynek egykori társelnöke, Bajnai Gordon egyik legfőbb kampányígéretként anno a gyermekéhezés felszámolását tűzte ki célul; ugyanannak a szervezetnek, amelynek nevében most Szabó Tímea szörnyülködik tévéstúdiótól-tévéstúdióra, hogy a KDNP kihátrált az összpárti kezdeményezés mögül, és amikor ezért kérdőre vonta Harrach Pétert, az egy neki dobott puszival tudta le a választ.

„A 2010-es választások kreatív munkájában hihetetlen élmény volt részt venni. Olyan emberekkel találkoztam, akik a mai napig fontos részei az életemnek. A társadalom különböző területeiről jöttek, mérhető teljesítmény állt mögöttük. Az újabb kérdés, hogy az LMP más irányt vett, mint ami a vágyunk volt. (…) Bármenynyire patetikusan hangzik is, én jó hazafi akarok lenni, de attól megfosztottak. Ebbe nem akarok beletörődni. Akikkel együtt vagyok a Párbeszédben, azoknak ugyanez a vágyuk. (…) magamon is csodálkoztam, hogy ötvenévesen miért kellett pártalapításban részt vennem. Akikkel megalapítottuk a PM-et, a barátaim lettek” – nyilatkozta Horgas 2013-ban a Népszabadságnak egykori LMP-tanácsadói tevékenységéről, majd a Párbeszéd Magyarországért létrehozásáról.

Emellett a mozgalom másik ötletgazdája, a nagyszerű KFT zenekarból ismert Bornai Tibor a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció alapító tagja, és a fellépő művészek közül többen elkötelezett baloldaliak, sőt ellenzéki kampányrendezvények rendszeres fellépői. Ezzel önmagában semmi gond, hiszen manapság minden, a politikai árkok betemetését célzó kezdeményezés úgy kell, mint egy falat kenyér. Feltehetőleg ezért is adta nevét támogatóként a koncerthez Beer Miklós váci katolikus püspök, a jezsuiták magyarországi tartományfőnöke, Forrai Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia vagy éppen a máltai és a református szeretetszolgálat.

Csakhogy amikor az ellenzéki stop.hu is azzal a címmel harangozza be az eseményt: Ma van a kormánykritikus Nemzeti Minimum-koncert az Arénában, mely alkalomról a Népszabadság is kénytelen volt megállapítani, hogy kudarcba fulladt, mert a mindössze ezerforintos jegyért meghallgatható hangverseny alig pár száz érdeklődőt vonzott, s amikor nem kifejezett kormánypárti értékelések is arról szólnak, hogy a PM és az MSZP milyen otromba módon tette magáévá az ügyet, érdemes volna hátrébb fogni az agarakat. Főleg annak fényében, hogy a Sportarénát az Emberi Erőforrások Minisztériuma ingyen bocsátotta a szervezők rendelkezésére, és Balog Zoltán miniszter támogatásáról biztosított a gyermekéhezés felszámolását célzó minden kezdeményezést.

Az egész ügy azért is méltánytalan, mert épp az elmúlt hónapokban születtek döntések az ingyenes bölcsődei, óvodai és iskolai étkeztetés minden korábbinál nagyobb mértékű kiterjesztéséről. Idén szeptembertől napi háromszori ingyenes étkezés jár a bölcsődés és óvodás gyermekeknek – olvashattuk számos híradás címében, mely beszámolókból kiderült, hogy mostantól csak a leggazdagabb családoknak kell fizetni, így az ingyenes étkezés 320 ezer gyermeket érint. Mi több, jelenleg a bölcsődések 26, az óvodások 46, az általános iskolások 58 százaléka étkezik ingyen vagy kedvezményes áron, s a kormány tavaly decemberben jelentette be, hogy tízmilliárd forinttal megemeli az erre szánt keretet. „Azok a gyermekek, akiket a szegénység fenyeget, egészen biztos, hogy száz százalékig mindannyian belekerülnek ebbe a körbe” – mondta Balog Zoltán, Orbán Viktor pedig tavaly decemberi rádióinterjújában egész konkrétan kijelentette: fel kell számolni a gyermekéhezést.

Na, így tessék értelmezni azt a fenti mondatot, hogy „A kormány helyett a civilek léptek”.

Ezzel együtt a puszi, na, az nagyon nem kellett volna, és az sem biztos, hogy jó ötlet volt a KDNP-től ilyen sután kifarolni a kezdeményezés mögül. Mert bizonyára lett volna leleményesebb és egyben hitelesebb módja is úgy elhatárolódni a PM kampányakciójától, hogy a fürdővízzel ne kelljen a lefolyóba önteni az éhező gyereket is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.