Elfogyott a publicista türelme

/ 2011.01.27., csütörtök 16:17 /
Elfogyott a publicista türelme

Jelenleg a "fekália-antiszemita" címkével megbélyegzett Bayer Zsolt nevétől hangos a hazai és a külföldi sajtó. A Magyar Hírlap publicistája lapunknak elárulta, mit gondol a történtekről.

Felháborítja és mélységesen zavarja Bayer Zsoltot a személye ellen irányuló nemzetközi hisztéria, melyet szerinte „cégéres gazemberek, tudatlan, de feltételezhetően jószándékú szerencsétlenek" szítanak idehaza és külföldön. Mint ismeretes, a Magyar Hírlap újságíróját „fekália-antiszemitának" titulálta Karl Pfeiffer osztrák publicista, egy nyílt levélben neves osztrák írók pedig arra a következtetésre jutnak, hogy Bayer nem akar mást, mint a még életben maradt zsidók halálát.

Bayer Zsolt január elején megjelent írásában ugyanis bűzlő végterméknek nevezte a Magyarországgal szemben kritikát megfogalmazó Cohn-Bendit francia EP-képviselőt és a kormányt bíráló Schiff András zongoraművészt, a sajtószabadságot követelők kapcsán pedig utalt az 1919-es vörös rezsimet követő megtorlásokra, mely során szerinte nem végeztek ki elég baloldalit. („Sajnos nem sikerült mindet beásni nyakig az orgoványi erdőben" - fogalmaz a vitatott cikkben.)

Az iromány nagy felháborodást keltett a hazai közéletben, most pedig külföldről érkezett az újabb méltatlankodó hullám. „Ez hihetetlen, ez botrányos, ez félelmetes - ez maga a valóság" - írják hazánkról az osztrák írók (köztük a Nobel-díjas Elfriede Jelinek Karl). Karl Pfeiffer szerint a „példa nélküli antiszemita publicisztika" jól illeszkedik Orbán Viktor és a Fidesz antikapitalista fősodrába. Az újságíró azt is nehezményezi, hogy a „fekália-antiszemita" publicistát kitüntették Nógrád megye Madách-díjával.

„Egyre közelebb állok ahhoz, hogy elfogyott a türelmem, és megpróbálok jogi úton intézkedni" - fejtette ki a Heti Válasznak Bayer Zsolt, és leszögezte: ez a történet már réges-rég nem róla, hanem Orbán Viktorról és a jelenlegi magyar kormányról szól; ő csak egy ürügy, ha úgy tetszik, tégla a falban. 2009-ben ugyanis már megírta az orgoványi erdős kitételt. „Érdekes módon akkor senki nem kovácsolt belőle antiszemita őrjöngést. Most volt itt az ideje" - mondta.

Bayer Zsolt felidézte a két évvel ezelőtti, A medence és környéke című írása miatt kitört botrányt, a publicista szerint akkor lett kikiáltva „főnácinak". A cikkben (mely ellen közel száz magyar értelmiségi tiltakozott nyílt levélben) szerinte arról esik szó, hogy egy bizonyos fajta magatartás szerinte táptalajt ad az antiszemitizmusnak: egyesek elkövetnek valamit, és amikor a kezükre csapnak, azonnal elkezdenek hisztizni, hogy őket azért bántják, mert zsidók.

„Nem gondoltam volna soha, hogy az élet ennyire hamar választ ad, és igazolja mindazt, amit abban a cikkben leírtam" - magyarázza a Heti Válasznak a kapcsolódást Bayer, és hozzáteszi: a jelenségre a filozófuspályázatok körül fellángolt vita is jó példa. Az újságíró szerint 48 órára volt szükség ahhoz, hogy az érintettek saját zsidóságuk mögé bújva fellármázzák egész Európát, hogy antiszemita hecckampány folyik ellenük.

Bayer Ugyanaz a bűz című cikke  kapcsán egyébként Schiff András azt nyilatkozta egy osztrák hírügynökségnek: „Ez nyilvánvalóan jelképes halálos fenyegetés. Nem reszketek. De komolyan veszem, mert komolyan gondolják". Schiff András a fenyegetések miatt átmenetileg minden magyarországi koncertjét lemondta. Volt, aki az írás miatt feljelentést tett: Kalmár Szilárd, a Zöld Baloldal pártformáció ügyvezető elnöke a médiahatósághoz fordult - Bayer szerint ebből is látszik, hogy nem olvasta a médiatörvényt, a médiatanács júliusig írott sajtó ügyekben ugyanis nem illetékes.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.