Ilyen se volt még: hívei leülnék Geréb Ágnes börtönbüntetését

/ 2018.01.11., csütörtök 16:00 /

„Dr. Geréb Ágnes megszámlálhatatlan órát töltött vajúdó anyák mellett. Velem, értem, nekünk, értünk összesen 32 órát áldozott az életéből. Egy vagyok a több ezer megajándékozott nő és gyermek közül. Szeretnék ebből 24 órát visszaadni. A börtönben helyette, a börtönben vele, a börtön előtt érte. Ki tart velünk? Két év nagyon hosszú idő. Két év csak 730 nap. 730 anya. 730 gyerek. 730 család. Két éven keresztül, minden nap egy család üljön Ági mellett a börtönben (vagy ahol szabad), mert helyettem van börtönben. Helyettünk. Értünk.”

A fenti kiáltványt Tömör Elisabeth tette közzé tegnap a Facebbokon, és kezdeményezésére máris több mint kétszázan jelentkeztek: „Van nyugdíjas, aki egy hetet szeretne, család ahol 8 gyerek jönne. Sokan nem szültek, de ki akarják fejezni, hogy választani, dönteni szabad, muszáj.”

De a jog lehetővé teszi, hogy az otthonszülés hazai élharcosa helyett más, illetve mások üljék le a börtönbüntetést? Ahogy a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kezelőirodáján érdeklődésünkre elmondták: természetesen nem.

A jelek szerint tisztában van ezzel a kezdeményező is, hiszen kommentjében azt írta: „Nem, természetesen jogilag nem lehetséges. Figyelemfelkeltő szimbolika, az empátia kifejezése lehet.” Ahogy Tömör Elisabeth hozzátette: „A helyszín, a forma és a keret még formálódik. Egy ösztönös rövid felhívás volt a részemről, nem is reméltem ekkora figyelmet.”

Bár a Geréb Ágnes melletti rokonszenvtüntetés érthető azon anyák részéről, akik sokat köszönhetnek neki, a felhívás szóhasználata félrevezető. A bába nem azon nők helyett kapott letöltendő büntetést, akiknek szülését minden komplikáció nélkül végigkísérte. Hanem azon két nő gyermekének halála miatt, akiknek az ügyében az ítélet megszületett. Az Index beszámolója szerint foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés, valamint foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés vádjával a következő esetekben bizonyult bűnösnek:

– A 2003 karácsonyán zajló ikerszülésnél az első baba rendben megszületett, ikertestvére azonban a születésekor legalább 12 percig oxigénhiányos állapotba került, emiatt maradandó fogyatékosságot szenvedett, és végül félévesen meghalt.

– 2007 szeptemberében egy kislány magzat felső válla az édesanyja szeméremcsontjában elakadt, és az ítélet szerint a születést követően a 40 percen át tartó újraélesztése sem vezetett eredményre. A magzat halálát (a 2012-es ítélet szerint) oxigénhiány és a kiszabadítására tett műfogások során bekövetkező nyaki gerincsérülés okozta.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.