valasz.hu/itthon/a-gyilkossag-csak-egy-show-volt-22274

http://valasz.hu/itthon/a-gyilkossag-csak-egy-show-volt-22274

Ilyen se volt még: hívei leülnék Geréb Ágnes börtönbüntetését

/ 2018.01.11., csütörtök 16:00 /

„Dr. Geréb Ágnes megszámlálhatatlan órát töltött vajúdó anyák mellett. Velem, értem, nekünk, értünk összesen 32 órát áldozott az életéből. Egy vagyok a több ezer megajándékozott nő és gyermek közül. Szeretnék ebből 24 órát visszaadni. A börtönben helyette, a börtönben vele, a börtön előtt érte. Ki tart velünk? Két év nagyon hosszú idő. Két év csak 730 nap. 730 anya. 730 gyerek. 730 család. Két éven keresztül, minden nap egy család üljön Ági mellett a börtönben (vagy ahol szabad), mert helyettem van börtönben. Helyettünk. Értünk.”

A fenti kiáltványt Tömör Elisabeth tette közzé tegnap a Facebbokon, és kezdeményezésére máris több mint kétszázan jelentkeztek: „Van nyugdíjas, aki egy hetet szeretne, család ahol 8 gyerek jönne. Sokan nem szültek, de ki akarják fejezni, hogy választani, dönteni szabad, muszáj.”

De a jog lehetővé teszi, hogy az otthonszülés hazai élharcosa helyett más, illetve mások üljék le a börtönbüntetést? Ahogy a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kezelőirodáján érdeklődésünkre elmondták: természetesen nem.

A jelek szerint tisztában van ezzel a kezdeményező is, hiszen kommentjében azt írta: „Nem, természetesen jogilag nem lehetséges. Figyelemfelkeltő szimbolika, az empátia kifejezése lehet.” Ahogy Tömör Elisabeth hozzátette: „A helyszín, a forma és a keret még formálódik. Egy ösztönös rövid felhívás volt a részemről, nem is reméltem ekkora figyelmet.”

Bár a Geréb Ágnes melletti rokonszenvtüntetés érthető azon anyák részéről, akik sokat köszönhetnek neki, a felhívás szóhasználata félrevezető. A bába nem azon nők helyett kapott letöltendő büntetést, akiknek szülését minden komplikáció nélkül végigkísérte. Hanem azon két nő gyermekének halála miatt, akiknek az ügyében az ítélet megszületett. Az Index beszámolója szerint foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés, valamint foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés vádjával a következő esetekben bizonyult bűnösnek:

– A 2003 karácsonyán zajló ikerszülésnél az első baba rendben megszületett, ikertestvére azonban a születésekor legalább 12 percig oxigénhiányos állapotba került, emiatt maradandó fogyatékosságot szenvedett, és végül félévesen meghalt.

– 2007 szeptemberében egy kislány magzat felső válla az édesanyja szeméremcsontjában elakadt, és az ítélet szerint a születést követően a 40 percen át tartó újraélesztése sem vezetett eredményre. A magzat halálát (a 2012-es ítélet szerint) oxigénhiány és a kiszabadítására tett műfogások során bekövetkező nyaki gerincsérülés okozta.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!