Bejár Budapestre? Megmutatjuk, fog-e fizetni az út használatáért

/ 2014.12.11., csütörtök 09:27 /

Januártól fizetősek lesznek a fővárosba bevezető autópálya-szakaszok, a Budapesten és a környékén élők nagy részének autópálya-matricát kell majd vásárolnia, ha nem uniós útszakaszt használ. Lényegében új fővárosi adónemet vezetnek be. Ön a fizetők között lesz?

A Népszabadság csütörtöki számában színes térképet közöl arról, hogy a fővárosba vezető és az azt elkerülő autópályák mely, ma még ingyenes szakaszai lesznek fizetősek és melyek maradnak ingyenesek, mert uniós támogatásból épültek, és ezekért nem lehet útdíjat szedni. A személygépkocsival közlekedők közül a vesztesek között lesznek az Érdről, Diósdról, Dunaharasztiból, Fótról, Veresegyházról, Gödöllőről érkezők, akik eddig ingyenes autópálya-szakaszon morogtak a dugók miatt. Januártól viszont legalábbis Pest megyei matricát kell majd vásárolniuk, vagy elkerülő utat választaniuk.

Forrás: Népszabadság

Forrás: Népszabadság

A Dunakanyarból érkezőknek nem kell ilyen sarcra számítaniuk. Az északi irányból Budapestre behajtókat az érintheti érzékenyen, hogy a Népszabadság ábrája szerint a Megyeri híd is fizetős szakaszba kerül. Ez a fővárosiak számára is rossz hír, mert az észak-pestiek is rendre ezen az úton indulnak Észak-Buda irányába, ez a lehetőség – legalábbis ingyen - megszűnik a Népszabadság információi szerint.

Az agglomerációban élők közül a szigetszentmiklósiak ki tudják kerülni a fizetős utat, mivel az M0-s, M1-es (vagyis a Győrbe vivő) és az M5-ös (Szeged felé vezető) közötti szakaszáért továbbra sem kell fizetni majd.

Meglehetősen idegesítő lesz az M0-s használata, mert nagy része ingyenes marad, de két kisebb szakasz fizetőssé válik. A fizet, nem fizet játék pedig ellehetetleníti a rajta való közlekedést. Szólna néhány ezer észérv amellett, hogy maradjon az egész ingyenes, kérdés, hogy mennyire versenyképesek ezek azzal az egyetlen nyomos indokkal, hogy a költségvetésnek pénzre van szüksége.

A kormány tervei szerint megyei matricákkal lehet majd megoldani ezt a helyzetet, a fővárosban és a környékén élők 5000 forintért vásárolhatnak egy éves „agglomerációs” matricát. Mivel erre a város környéki bevásárlóközpontokhoz tartva, a Megyeri hídon való átveretésnél vagy az ingázáshoz is szükség lesz, lényegében egy új „fővárosi adót” vezetnek be, útdíjnak álcázva. Az útdíj további részletei a Népszabadság mai számában.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.