Bekeményít a magyar terrorelhárítás

/ 2015.01.22., csütörtök 10:48 /
Bekeményít a magyar terrorelhárítás

Nem akármilyen pillanatokban érkezik hozzánk Angela Merkel és Vlagyimir Putyin – és több ezer muszlim határsértő. Nagyinterjúnk Hajdu Jánossal.

A francia után a belga és a német terrorelhárítás is akcióba kezdett. Nem akármilyen pillanatokban érkezik hozzánk Angela Merkel és Vlagyimir Putyin – és több ezer muszlim határsértő. Nagyinterjúnk Hajdu Jánossal, a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetőjével a friss Heti Válaszban.

Tavaly a Magyarországon menedékjogot kérő 42 ezer személy közül csak 2500 személy terrorérintettségét vizsgálta meg a TEK. Az idei év egyik legfontosabb változása lehet, hogy a 90 százalékban muszlim országokból érkező határsértők mindegyikét ellenőrizni fogják, vagyis kiterjesztik a TEK szakhatósági jogkörét – mondja a Heti Válasznak Hajdu János. Európának pedig követnie kell a terrorizmus változásait, ezért a jövőben közös listák készülhetnek az Iszlám Állammal és más terrorszervezetekkel kapcsolatba kerülőkről.

Hajdu szerint ennek egyik jele, hogy a franciák után a belgák és a németek is akcióba lendültek. Az európai terrorelhárító szervek több ezer kiképzett személy adataival rendelkeznek, és a jövőben jóval nagyobb szerepet kap majd a megelőzés – véli a terrorelhárítás parancsnoka. A terrorhírszerzést már tavaly erősíteni kezdték, a TEK jelen van a válságövezetekben, hogy közvetlen információkat szerezzen.

De hogyan került Hajdu János az európai terrorellenes menet elejére? Hogyan készül a TEK ebben a rendkívül feszült helyzetben Angela Merkel és Vlagyimir Putyin látogatására? Milyen választ ad Európa a párizsi merényletekre – minderről részletek a Heti Válasz január 22-i számában, amely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.