valasz.hu/itthon/abszurdra-sikerult-az-uj-gyulekezesi-torveny-borton-jarhat-gyurcsany-kifutyuleseert-129207

http://valasz.hu/itthon/abszurdra-sikerult-az-uj-gyulekezesi-torveny-borton-jarhat-gyurcsany-kifutyuleseert-129207

BELVÁROSI KAMPÁNYLABOR

Választás 2006 alulnézetből - I.

/ 2006.02.09., csütörtök 12:05 /

Már a választások előtt fél évvel elindult a harc Budapest V. kerületében. A képviselő-testület ellenzéki többsége elvonta a szocialista polgármester jogait, mire a kormányoldal szélsőjobboldali veszélyt kiáltott. A politikai ínyencek a VIP-küzdelem, a Rogán Antal, Steiner Pál és Pető Iván közötti ütközet végkimenetelét találgatják."A Fidesz "kampánylaborként" használja a kerületet, és Rogán Antal országos kampányfőnök vezetésével országos technikákat modellez kicsiben" - nyilatkozta tavaly októberben Steiner Pál, az V. kerület szocialista polgármestere, miután a képviselőtestületben többségbe került jobboldal megfosztotta őt számos hatáskörétől. Márpedig az önkormányzati csatározás a Belvárosban hagyományosan összefügg az országgyűlési választással, ami persze fordítva is igaz: annak ellenére, hogy a 2002-es parlamenti voksolás első fordulójában Steiner Pál több szavazatot szerzett, mint az SZDSZ-es Pető Iván, vissza kellett lépnie - hogy aztán később közös polgármesterjelölt lehessen. (Steiner végül listáról került be a Házba.)

A szocialista politikus idén szakítana a múlttal; egyéni győzelemben reménykedik. A kormánypártiak ellenfele Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke, aki 2002-ben lett a kerületben önkormányzati képviselő (előtte Budapest 13., Észak-Pesterzsébet és Dél-Ferencváros közös választókörzetében volt országgyűlési képviselőjelölt, ám szocialista kihívója már az első fordulóban mandátumot szerzett).

TESTÜLETI ÁTRENDEZŐDÉS

A fideszes politikusnak először saját portája előtt kellett sepernie: 2003-ban a párt feloszlatta az évek óta botrányokkal terhelt, alacsony taglétszámú V. kerületi csoportját, s az újjászervezéssel Rogánt bízta meg. "A változás kézzelfogható: korábban, ha összejövetelünk volt, elkértük a kulcsot, aztán ha befejeztük a dolgunkat, lekapcsoltuk a villanyt és bezártuk az ajtót. Ma már sokszor több program is zajlik egyszerre" - érzékelteti a változást egy kerületi konzervatív kampánytalpas.

Elindult az önkormányzat képviselőtestületének átrendeződése is. 2002-ben ugyanis tizenegyen kerültek be a Fidesz-MDF színeiben (köztük a fórumos Bégány Attila), a radikális jobboldalt egy MIÉP-es képviselte, az MSZP-SZDSZ koalíció révén pedig szintén tizenegyen jutottak mandátumhoz. A polgármesterrel kiegészülő testületben a mérleg nyelvét a bolgár kisebbségi önkormányzat képviselője jelentette. Tavaly szeptembertől a MIÉP-es Tóth Lajos, az MDF-ből a Jobbikba átülő Bégány Attila (aki a MIÉP-Jobbik Harmadik Út színeiben indul a tavaszi parlamenti erőpróbán) és a bolgár kisebbségi képviselő, Schneider Mihály rendszeresen a nagyobbik ellenzéki párttal szavaz. Így hát a jobboldal többségbe került.

Az ellenzékiek szerint Steiner Pál eladósította a kerületet, nem hajtotta végre az ígért fejlesztéseket, ezért kellett lépni. A polgármester jogköreinek elvonása után a City TV élére is új ügyvezetőt nevezett ki a testület. A nagypolitika ugyancsak kivette a részét a kerületi belharcokból, a miniszterelnök is megszólalt a szocialista városvezető védelmében. Gyurcsány Ferenc január 26-án egy nagygyűlésen kijelentette, hogy Steiner Pál "szimbolikus küzdelmet is vív, hiszen olyan közgyűlést irányít, ahol a jobboldal egy Európában mindenütt elfogadhatatlan koalíciót kötött, és a hatalomért megegyezett a szélsőjobbal".

Tény ugyanakkor, hogy Steiner a polgármesteri székét részben a nemzeti radikálisoknak köszönheti, hiszen 2002-ben alig 120 szavazattal győzte le a kerületet addig irányító fideszes Karsai Károlyt, miközben a polgármesteri székért is induló MIÉP-es Tóth Lajos 600-nál is több szavazatot vitt el, vélhetően a jobboldalról.

JOBBOLDALI FÖLÉNY?

A helyi MSZP szintén bírálja a középés a radikáljobb összefogását. Pásztor Tibor, a szocialisták önkormányzati frakcióvezetője szerint ugyanakkor nem igaz a kettős mérce vádja. A Fidesz által emlegetett lépésre utalva - a polgármester elfogadta a MIÉP támogatását, amikor két iskola összevonásáról kellett dönteni - Pásztor leszögezi: nem összevonásról, hanem két intézmény közös elhelyezéséről volt szó, és nem kérték a MIÉP támogatását.

"A jelenlegi jobboldali többség ugyanakkor nem azt jelenti, hogy jobboldali fölény lenne a választókerületben" - utal Pásztor Tibor az erőviszonyokra. Amelyek kétségkívül kiegyensúlyozottak: a teljes V. kerületet és a XIII. egy részét is magában foglaló választókörzetben általában az országos átlagnál magasabb a részvétel, ám míg délen, a Fővám tér környékén a jobboldal nagy fölénnyel szokott győzni, észak felé haladva inkább a szegfűt választják a belvárosiak. A Szent István körúton túl fekvő újlipótvárosi részen egyértelműen a baloldal van fölényben, és ott az SZDSZ is jól teljesít.

Rogán Antal egy évvel ezelőtt lapunkban jelentette be, hogy indulni szeretne a 2006-os önkormányzati választásokon is, és célja a polgármesteri szék. Most azt kérdeztük tőle, hogy az országos politika szelétől mindinkább meglegyintve nem módosított-e karrierelképzelésén. "Nem tartom kizártnak, hogy elinduljak, jól megismertem a kerület problémáit. Ám környezetemben több alkalmas embert is látok. A megfelelő időben eldöntjük, hogy ki vállalja a megmérettetést" - válaszolta érdeklődésünkre a képviselő. Amikor az önkormányzati csatákról faggattuk, a politikus így beszélt: "Steiner Pál az elmúlt években rosszul vezette a Belvárost. Hiába javasoltam például, hogy mi, V. kerületi képviselők közösen nyújtsunk be a parlamentbe a műemléki lakások eladásának feltételeit megváltoztató törvényjavaslatot." Szerinte a jobboldali többség által megszavazott fűtéstámogatás és a kerületi diákok ingyenes utazásának szocialista-szabad demokrata elutasítása sem szolgálta a belvárosiak érdekeit, holott, mint emlékeztet, utóbbi intézkedést a pécsi szocialista városvezetés mintájára hozták meg az V. kerületben.FÓKUSZBAN A VETERÁNAUTÓK

A Belváros-Lipótvárost jelenleg képviselő Pető Iván, a parlament kulturális bizottságának elnöke negyedik ciklusát tölti a Házban, de a 7. választókerület ügyeit csak 2002 óta viszi (korábban listáról vagy más egyéni körzetből került be az Országgyűlésbe). Helyzete most nehezebb a négy évvel korábbinál. Bár bizonyosan várható az egyik kormánypárti jelölt visszalépése a választás második fordulójában, Steiner vélhetően azt szorgalmazná, most Pető Iván teljesítse koalíciós kötelességét.

Az SZDSZ korábbi ügyvivője és elnöke az elmúlt években az Országgyűlésben elsősorban médiaügyekben szólalt föl, de jutott ideje írásbeli kérdést feltenni a veteránautók regisztrációs adójáról és a gyapjaslepkék károkozásáról is. A Belvárosra vonatkozó interpellációt, kérdést azonban nem jegyzett fel a napló.

"Nem reális azt várni, hogy egy képviselő választókerületének problémáit emelje az Országgyűlés szintjére. Én inkább a hivatali ügyek elintézésében segítek választóimnak" - mondta lapunk felvetésére Pető Iván. A politikus szerint hiba lenne túlértékelni a testület és a polgármester közötti konfliktust, hiszen az a választókerület harmadát, a XIII. kerület déli részét nem érinti. A politikus ráadásul szilárd elkötelezettséget tapasztal a választóknál. "Vetélytársaimmal ellentétben nincsenek önkormányzati ambícióim. Tíz évig laktam az V., tíz éve élek a XIII. kerületben, tapasztalatból mondom, a nagypolitikai csaták megismétlése helyi szinten nem hatékony" - ad ízelítőt stratégiájából Pető, aki magas választási részvételre, kormánypárti győzelemre számít, és az esetleges visszalépésről csak az első forduló után tárgyalna.

Egy, a területet jól ismerő liberális kampányaktivista szerint akárcsak az ország más területein, Budapest 7. választókerületében is a részvétel mértéke lesz a kulcskérdés az SZDSZ számára. "A nagyon alacsony - 45-50 százalék körüli - és a nagyon magas - 75-80 százalékos - részvétel sem jó nekünk. Míg előbbinél inkább a mi szavazóink maradnak otthon, utóbbinál a pártunkat támogatók jelentős részének megjelenése sem lesz elég a parlamentbe jutáshoz" - latolgatja a terep embere. Majd hozzáteszi: azért itt még nem tartunk.

SZEMPONTJAINK

Most induló sorozatunkban kilenc részben mutatjuk be az általunk legérdekesebbnek gondolt választási párharcokat. A körzetek kiválasztásánál ügyeltünk arra, hogy listánkon fővárosi, dunántúli, tiszántúli kerület éppúgy szerepeljen, mint MSZP-fellegvár vagy Fidesz-bázis. Jellegzetes és különös küzdelmeket egyaránt szemügyre veszünk, figyelmet fordítunk arra is, hogy a pártok húzóembereinek és eddig ismeretlen jelöltjeinek összecsapásairól is számot adjunk. Az első részben három országos politikust, a fideszes Rogán Antalt, a szocialista Steiner Pált és az SZDSZ-es Pető Ivánt is felvonultató, Budapest V. és XIII. kerületére is kiterjedő 7. számú választókerületet mutatjuk be.

Sorozatunk további helyszínei:

Február 16. Csepeli csata Budapest 30. vk.: Horváth József (Fidesz), Podolák György (MSZP). 31. vk.: Németh Szilárd (Fidesz), Avarkeszi Dezső (MSZP)

Február 23. Konzervatív belharc Tolna megye 5. vk.: Dávid Ibolya, (MDF), Hirt Ferenc (Fidesz)

Március 2. Ütközet a Fidesz-bázison Hajdú-Bihar megye 3. vk.: Kósa Lajos (Fidesz), Forgács Barna (MSZP)

Március 9. Főpróba Előrehozott polgármester-választás lesz Szentendrén március 19-én

Március 16. Új bevetés Veszprém megye 2. vk.: Navracsics Tibor (Fidesz), Pál Béla (MSZP)

Március 23. Ütközet az MSZP-bázison Baranya megye 2. vk.: Szili Katalin (MSZP), Borhidi Attila (Fidesz) Baranya megye 3. vk.: Toller László (MSZP), Ternák Gábor (Fidesz)

Március 30. Budai várháború Budapest 1. vk.: Nagy Gábor Tamás (Fidesz), Kóka János (SZDSZ)

Április 6. Visszaszámlálás előtt Borsod-Abaúj-Zemplén megye 11. vk.: Koncz Ferenc (Fidesz), Szabó György (MSZP). 2002-ben itt mindössze két szavazat döntött

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.