valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

http://valasz.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

Bemérni a kétharmadot

/ 2018.04.11., szerda 17:34 /

A választásokon nemcsak a pártok, hanem a közvélemény-kutatók is megmérettetnek. Ezúttal csak a Medián érzékelte előre, hogy kétharmad körüli eredmény születhet. Hann Endre ügyvezető igazgatót kérdeztük.

A Medián volt a legbátrabb: előbb biztos, majd billegő kétharmadról írtak. Megijedtek előzetes méréseiktől, a Fidesz elsöprő támogatottságától, ezért módosították önök is lefelé a méréseiket?

A múlt héten a HVG-ben valószínűsítettük a kétharmadot, és ez nagy vihart kavart. A közvélemény-kutatók ugyanis korábban többször is túlmérték a Fideszt, ezért mindenki igyekezett korrigálni a méréseit. Négy százalékkal a mi becslésünk is kevesebbet jelzett a Fidesznek, de ezt nem érzem nagy kudarcnak. A lényeg, hogy igazunk volt: valóban a kétharmad közelében billegett a mérleg.

Összefüggött a többi cég tévedése azzal, hogy az elmúlt években egyre-másra jelentkeztek újabb, gyakran pártokhoz bekötött közvélemény-kutató cégek?

A választásokon a közvélemény-kutatók is megméretnek. Ha valaki egy párthoz kötődik, és túlméri, azzal könnyen pofára eshet. Számomra 29 éve a legfontosabb törekvés, hogy megőrizzük a függetlenségünket.

Hogyan sikerült most ilyen pontosan mérniük, miután alig egy hónapja a hódmezővásárhelyi időközi választáskor még úgy látszott, a közvélemény-kutatók nem találták el az eredményt?

Látott ilyen kutatást?

Nem, de nyílt titok, hogy jelentős Fidesz-előnyt mértek.

Ne sértődjön meg, ha ingerült leszek, mert ez mítosz. Egy politológus dobta be a köztudatba, egyetlen nyilvános kutatást sem láttunk, a többiről pedig nem fair vitázni. A Fidesznek még eredményvárója sem volt Hódmezővásárhelyen, és ez elég fontos jelzés volt arra, hogy tudták, számukra kedvezőtlen eredmény fog születni. Tehát alighanem voltak méréseik, és jól mutatták a végső esélyeket.

Jelentős hatása volt Hódmezővásárhelynek a most vasárnapi választásokra?

Igen, a hódmezővásárhelyi kudarc ugyanis nemhogy megbénította volna a Fideszt, de jelentősen aktivizálta.

Kulcstényezőnek tűnt az is, hogy előre látták a falusi szavazók kiugró aktivitását.

Mi a legkisebb faluba is személyesen elmegyünk, az otthonukban kérdezzük meg az embereket. Az volt a választás egyik legfontosabb eleme, hogy a mozgósítás elsősorban a kistelepüléseken élőket érintette, a Fidesz ott tudta jelentősen növelni a szavazói számát. Az ellenzék hatalmas tévedése volt, amikor azt hitte, a növekvő szavazási kedv nekik kedvez.

A kormányváltást akarókat miért nem mozgósította a hódmezővásárhelyi eredmény?

Mozgósította, de nem eléggé. Mert még az ellenzéki oldalon is kisebbségben voltak, akik hittek a Fidesz legyőzhetőségében. És az utolsó napokat is a pártok konfliktusai, alkudozásai uralták a médiában.

A Medián sikere visszahat a közvélemény-kutatók megítélésére is?

Remélem, így lesz. A nagy kudarc a Brexittel kapcsolatos brit mérés volt, pedig ott csak az igen és a nem válaszok arányát kellett megítélni. Nálunk viszont a közvélemény nemcsak arra kíváncsi, ki és mennyivel nyer, de arra is, ki jut be a parlamentbe, tehát több a megválaszolandó kérdés, nagyobb a kockázat. Nem éreztem jól magam, amikor azzal állítottak meg, mit mértünk, a Momentum bejut-e a parlamentbe, mert ettől tették függővé a szavazatukat. Óriási felelősség, és ezzel tisztában kell lennünk.

Hann Endre
1975-ben szerzett bölcsészdiplomát az ELTE-n. 1969 óta dolgozik közvélemény-kutatóként. 1989-ben egyik alapítója volt a Mediánnak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.