Beteggé isszuk magunkat? Az energiaital-fogyasztás lopakodó veszélyei

/ 2015.06.16., kedd 08:40 /
Beteggé isszuk magunkat? Az energiaital-fogyasztás lopakodó veszélyei

Minden ötödik 10–14 éves gyerek energiaitalt reggelizik Magyarországon, a „nagyfogyasztók” akár havonta hétliternyit isznak meg az egyre nagyobb dobozokban árult, ezért üdítőitalnak látszó koffeinbombákból. A kormány a forgalmazás korlátozására készül a fiatal fogyasztók magas aránya miatt.

Egy belga kamasz naponta öt kávénak megfelelő koffeint fogyaszt, egy magyar három eszpresszónak megfelelőt – legalábbis a krónikus energiaital-fogyasztók. Elment a szülők esze? – kérdezhetjük, tudva, hogy minden ötödik 10–14 éves gyerek energiaitalt reggelizik Magyarországon az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (jelenlegi nevén OGYÉI) 2012-es felmérése szerint.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által megrendelt, 16 országra kiterjedő felmérés szerint a magyar kamaszok 78 százaléka fogyaszt energiaitalt, 13 százalékuk nagyivó. Különösen veszélyeztetett fogyasztók, mert 58 százalékuk alkohollal vagy testmozgással együtt hörpintget, ami növeli a rosszullét kockázatát.

„Túl van lihegve az energiaitalok veszélyessége, sok értelmetlen mendemonda kelt napvilágra” – mondja Elek István, a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház klinikai toxikológiai osztályának vezetője. „Semmi baja nem lesz egy egészséges felnőttnek, ha egy két és fél decis energiaitalból megiszik kettőt. De egy biztos, nem tízéves korban kell fogyasztani” – teszi hozzá.

A legnagyobb gondot a tizenéveseknél okozzák a szénsavas, cukrozott, magas koffeintartalmú termékek. Az energiát több forrásból merítik, az italonként 1-4 kávénak megfelelő koffein mellett fontos összetevőjük a taurin nevű aminosav. Ez természetes formában is előfordul a bárány- vagy a marhahúsban. A mértéktelenséget jelzi, hogy a kamasz nagyfogyasztók havonta hétliternyit isznak meg, és annyi taurint nyelnek, mintha 1,2 kiló marhahúst ennének meg mindennap.

Grafika: Heti Válasz

Grafika: Heti Válasz

Ártalmatlan összetevők hatalmas adagban – ez jellemzi az energiaitalokat. S az egészségügyi szolgáltatók tapasztalata eltér a kérdőívekkel dolgozó kutatóintézetek eredményeitől. Magyarországon 2011 óta monitorozzák az energiaitalok hatását, és tavaly szeptemberig 233 egészségügyi beavatkozást igénylő esetet regisztráltak – 75 százalékban 18 éven aluliaknál. Az amerikai gyermekgyógyász-társaság szerint az energiaitalok 66 százalékkal növelik meg a hiperaktivitás veszélyét.

A túlpörgő fiataloknál emellett a koffeinmérgezés tünetei is kialakulhatnak, erős hányingerrel, hányással, mellkasi fájdalommal, álmatlansággal, esetenként pánikrohammal. Ezt erősíti meg Maurovich-Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem kardiológusa. A városmajori szívgyógyászati klinika adjunktusa szerint a nagy mennyiségű koffein megemeli a vérnyomást és a pulzusszámot, szívritmuszavart okozhat, a veleszületett, de rejtett szívbetegeknél pedig szívhalált idézhet elő. Nem a levegőbe beszél: az Egyesült Államokban jelenteni kell a gyógyszerügyi hatóság számára néhány energiaital „mellékhatásait”, s a 5 Hour Energy nevű termékkel 2004 és 2012 között 11 haláleset, 17 életveszélyes állapot kialakulását és 25 kórházi kezelést hoztak kapcsolatba. A Monsternél négy haláleset került a lapokra.

Az energiaitalok nem önmagukban veszélyesek, hanem azért, mert a fiatalokra szabott reklámkampányokkal egyre lejjebb tolják a fogyasztók életkorát. A gyerekek számára az édes íz vonzó, a fejlődő szervezet pedig gyorsan válik koffeinfüggővé. A magyar hatóságok mérése szerint 2013-ban az energiaitalok 78 százalékban voltak magas koffeintartalmúak, vagyis legalább háromkávényi élénkítőszert tartalmaztak.

Az utóbbi időben megnőtt a dobozok mérete – nem ritka a másfél literes kiszerelés, azt sugallva a fiataloknak, hogy üdítőitalként ihatják őket. Papp Csaba, a fővárosi Péterfy utcai kórház főorvosa úgy látja: a krónikus fogyasztókkal van a legnagyobb baj. Az alkalmi energiaitalozók inkább akkor lehetnek rosszul, ha partihelyzetben alkohol mellé literszámra isszák és közben táncolnak is – és a két dehidratáló hatású italtól rosszul lesznek. Túladagolni nem nehéz: Magyarországon 2012-ben a hatóságok találtak olyan italt, amelynek literjében 1190 mg koffein volt, ami 21 kávéénak felel meg.

Maurovich-Horvat Pál kardiológus arra emlékeztet, hogy az energiaital tompítja az alkohol hatását, ezért nem veszik észre, milyen sok szeszt ittak. Lényegében egyszerre nyomják a gázpedált (alkohol) és a féket (koffein), csakhogy a koffein előbb felszívódik, mint az alkohol, s a fékhatás egyszer csak megszűnik, az alkoholnak pedig löketszerűen jelentkezik a hatása.

Ha sportolás közben 200 mg koffeintartalom felett iszunk energiaitalt, ugyancsak megnő a kiszáradás veszélye. Európában a legnagyobb vihart egy 18 éves ír kosárlabdázó évekkel ezelőtti halála okozta, aki négy doboz energiaitalt ivott meg egy meccs után, és meghalt. Franciaország ennek hatására betiltotta az osztrák Red Bull forgalmazását, ám végül az Európai Bíróság döntése miatt a tilalmat fel kellett oldaniuk. De ha ennyi haláleset történik, miért nem lehet fellépni az energiaital ellen? Egyrészt óriási gazdasági erejük van a gyártóknak: évente több milliárd dobozzal adnak el világszerte, még a válság sem kottyant meg az iparágnak, hiszen 2008 és 2012 között 60 százalékkal nőtt a forgalom. Ennek hatására csak 2006-ban ötszáz új energiaital-márkát jegyeztek be a világon. Emellett hatásosan védekezhetnek azzal, hogy a koffeinbevitelnek csak kisebb része származik az energiaitalokból. Már a gyerekek is meghökkentő mennyiségben fogyasztanak koffeint, közülük a megrögzött energiaitalozók is csak tizedét, kilencedét veszik magukhoz a kis fémdobozokból, a többi kóla, tea, csoki és kávé formájában kerül a szervezetükbe.

Fotó: MTI/Nyikos Péter

Ráadásul a bennük levő anyagok többsége felnőtteknek kis mennyiségben egészséges. Nem ezzel van hát a baj, hanem a mértéktelenséggel, és azzal, hogy 18 év alattiak is isszák őket. A gyártók annyi koffeint tesznek bele, amennyit akarnak, az OGYÉI szerint szabadon forgalmazhatók, összetételüket semmi nem korlátozza; ha a koffeintartalom nagyobb, mint literenként 150 mg, akkor a „Magas koffeintartalom” felirattal kell ellátni a dobozt.

2014-ben azonban Litvánia nagyot gondolt, és a 18 éven aluliak számára – 150 mg/liter koffeintartalom felett – betiltotta az energiaitalok forgalmazását. Hogyan lehet, hogy a balti állam ellen nem lépett fel olyan szigorral az unió, mint Franciaországgal szemben? Svédország sem kapott intőt, ahol a magas koffeintartalmú italokért gyógyszertárba kell menni, és a 15 éven aluliakat nem szolgálják ki. A magyarázat: sem a litvánok, sem a svédek nem korlátozták a felnőtteket, csak a gyerekeknél vezettek be tilalmat.

A litván út követhetőnek látszik, mert az európai élelmiszerügyi hatóság megerősítette: napi 400 mg-ig a koffein elfogyasztása nem káros az egészséges felnőtteknél, így az unióban felnőtteknél nem lehet betiltani az italokat. Sokan meglepőnek találták a megállapítást, mivel Kanada hasonló szervezete 250 milligrammnál húzta meg a határt. Az energiaital-gyártók pedig ünnepelnek.

A kilenc év alatt hétmilliárd forintos árbevételűvé váló magyar sikercég, a négy földrészen jelen levő Hell Energy Drink a honlapján mindezt úgy értelmezi, hogy „napi 5 energiaitalt (5×80 mg) is biztonsággal megihat egy egészséges felnőtt ember!”. Valójában nem így van, a már idézett vizsgálat szerint a magyar energiaital-fogyasztók e szenvedélyük nélkül is bevisznek a szervezetükbe 200 mg koffeint.

Ha még négyszázat felhajtanának naponta energiaital formájában, már aggódnunk kellene értük. Egy egészséges felnőtt tehát nálunk csak két dobozzal ihat meg, nem öttel, hiszen máshonnan is vesz magához koffeint. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a jelentés azt is leszögezi: 200 mg felett nem ajánlott koffeint fogyasztani a várandós nőknek, s már 100 mg koffein is alvászavart okozhat felnőtteknél.

Annál szigorúbbak a 18 év alattiaknál: körükben testtömegük egy kilogrammjára vetítve 3 mg koffeinbevitelnél húzták meg a határt. Márpedig a magyar kamaszoknál ebből 2,5 mg már az energiaitalok nélkül is megvan. Így ahhoz, hogy egy 18 éven aluli biztonsággal megihasson akár csak egy energiaitalt is, 160 kilónál nagyobb testsúllyal kellene rendelkeznie. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság dokumentuma tehát nagyon is alapja lehetne annak, hogy a 18 éven aluliak számára a kormány korlátozza az energiaitalok fogyasztását. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a parlamentben kilátásba is helyezte az energiaitalok fogyasztásának visszaszorítását az iskolás gyermekek és fiatal felnőttek körében. Nem ez volna az első eset, amikor Magyarország fellép az energiaitalok ellen. Hazánk úttörő volt, amikor 2011-ben népegészségügyi termékadót vetett ki a magas koffeintartalmú italokra, 2012-től pedig a koffein és taurin együttes alkalmazására is.

Bár egy 2012-es hazai felmérés szerint a megkérdezettek harmada csökkentette fogyasztását, mindez nem hozott megoldást. A lapunkban idézett uniós felmérés is a chipsadó bevezetése után történt, és a 10 éven felüliek körében valamennyi korosztályban az európai átlag felett vagyunk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.