Betelt a pohár: nyilvános WC lett Budapest szíve

/ 2015.07.26., vasárnap 20:00 /
Betelt a pohár: nyilvános WC lett Budapest szíve

„Az a célom, hogy szervezettebb, tisztább, otthonosabb Budapesten éljünk” – mondta 2006-os, emlékezetes kampányfilmje végén Tarlós István akkori független főpolgármester-jelölt, miután olyan szigorúan nézett egy kis fehér kutyára, hogy az egyből meggondolta magát, és fülét-farkát behúzva szaladt a négylábúaknak kialakított (képzeletbeli) illemhelyre, hogy az utca helyett ott végezze el a dolgát.

Ez a kép gyakran jut eszembe azóta is, legutóbb például tegnap reggel negyed kilenc tájban, amikor a 70-es troliból az ablakon kinézve azt láttam, hogy a Lengyel Intézet előtt, azaz az Andrássy út és a Nagymező utca sarkán, egy hajléktalan éppen vizeléshez készülődött, és a legkevésbé se zavarta, hogy ezt nagy nyilvánosság előtt teszi. Mondom: Nagymező–Andrássy sarok, csütörtök reggel, negyed kilenc.

Azon már régóta nem húzom fel magam, hogy a troli megállójában nem lehet leülni a padra, mert ha éppen nem hajléktalanok fekszenek rajta, akkor az ember odaragad a mocsoktól. Tarlós István már 2006-ban is tisztább Budapestet ígért, és bár akkor nem lett főpolgármester, 2010-ben és 2014-ben igen. És változott valami? Nem. Ott tartunk, hogy nemhogy a kutyák, de már az emberek sem keresik meg a nyilvános WC-ket. De nem  menthető fel a felelősség alól a VI. kerületi polgármester sem, aki ebben az ügyben szintúgy nincs a helyzet magaslatán.

Pedig nem ismeretlen a helyzet a kerület vezetői előtt, elég, ha csak azt idézem fel, hogy tavaly például közvetlenül karácsony előtt, december 23-án voltam kénytelen telefonálgatni azért, hogy a házunk kapujában akkor már második napja száradó emberi ürüléket eltüntetni szíveskedjenek, mert az mégsem járja, hogy fenyőfával, karácsonyi csomagokkal és egyebekkel kell átugrálni rajta, illetve kerülgetni. Mivel ünnep előtt voltunk, már csak ügyeletet tartottak az illetékes szerveknél, úgyhogy, ha el nem is szállították a halmot, legalább fehér porral leszórták. Az is több, mint a semmi.

De vissza a nyárhoz. Sajnos nem először láttam a tegnapihoz hasonló jelenetet nálunk, ám most elszakadt a cérna, azzal a szegény hajléktalannal betelt a pohár. Lehet, hogy a kánikula miatt, de valószínűleg azért is, mert VI. kerületi lakosként egyre nehezebben viselem a külföldi (főleg angol) kocsmaturisták éjszakai randalírozásait. Azt, hogy reggelente leírhatatlanul mocskos és büdös a Nagymező utca és környéke, hogy nem győzzük kerülgetni a széttörött üvegeket, a poharakat, a szarkupacokat és a különféle tócsákat, vagy a földön fekvő, az éjszakai buli fáradalmait ott kipihenő partiarcokat. És akkor arról még nem is szóltam, hogy éjszaka mi megy mifelénk: ürítés az utcán, szex a kapualjban (még jó, ha „csak” a kapualjban), ordítozás.

Gusztustalanná, undorítóvá válik reggelre „a pesti Broadway”, nincs mit szépíteni rajta. Tenni azonban ideje lenne ellene.

Íme, a 2006-os Tarlós-kampányfilmek, az idézett részlet 0.52-től látható:

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.